Pandèmia mundial

Espanya aixeca la quarantena l'1 de juliol

Fins a la data, els turistes que arribin a l’estat veí del sud hauran de confinar-se 14 dies

Espanya aixeca la quarantena l'1 de juliol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol aixecarà la quarantena per a turistes l’1 de juliol, tal com va anunciar ahir la Moncloa després d’una reunió d’una comissió interministerial per reactivar el sector turístic amb motiu de la pandèmia de la Covid-19. En aquesta reunió hi havia les vicepresidentes Teresa Ribera i Nadia Calviño, la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya; el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; el ministre de Transports, José Luis Ábalos; el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. Precisament González Laya va afirmar que “substituïm la quarantena per altres mesures a la frontera, però no ho hem fet abans de saber quan podran moure’s lliurement els ciutadans dins del nostre territori”.

D’altra banda director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va anunciar ahir que l’organisme aturarà temporalment els assajos clínics amb hidroxicloroquina en pacients de Covid-19, en haver-se detectat un major índex de mortalitat en aquests malalts. La decisió, una mesura cautelar que podria ser revisada, es va prendre després de la publicació divendres passat en la revista mèdica The Lancet d’un estudi en el qual s’assenyalaven majors taxes de mortalitat en pacients en els quals s’havien assajat tractaments amb hidroxicloroquina, usada habitualment contra la malària. La mesura cautelar, que podria afectar països com el Brasil (el qual la setmana passada havia aprovat l’ús generalitzat de la hidroxicloroquina en pacients de Covid-19) en principi no s’aplica a la cloroquina, de la qual l’anterior és un derivat i que també està inclosa en els assajos clínics de l’OMS.

Tanamteix, la directora de Salut Pública de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, va dir ahir que els models amb els quals treballen van descartant “cada vegada més” una segona ona important del coronavirus. En aquest sentit, va afegir que “hi ha molts models que avancen moltes probabilitats. Parlen des d’un rebrot puntual fins a una onada important, però aquesta última possibilitat cada vegada es va descartant més. Estem molt millor preparats en tots els àmbits”, va assenyalar la doctora espanyola. Segons Neira, “hem rebaixat tant la taxa de transmissió que el virus tindrà dificultats per sobreviure. Hem de tenir molta prudència per afirmar si això és el final de l’onada, però les dades com a mínim ens mostren que s’ha evitat la transmissió i l’explosió de les primeres setmanes”. No obstant això, va puntualitzar, sobre l’obertura espanyola, que “val la pena no fer gaires previsions perquè les pròximes setmanes són una fase molt crítica. Amb l’obertura cal veure com es comporta el virus. Esperem que no hi hagi altres brots, però serà una batalla dia a dia. En dues o tres setmanes veurem què ha passat i si és necessari corregir”.

Amb relació als casos a Espanya ahir es van lamentar 50 morts més per Covid-19, la qual cosa suposa un descens enfront dels 70 de diumenge i està en línia amb les xifres dels últims dies de la setmana passada. Pel que fa als contagis, en les últimes 24 hores les comunitats autònomes van notificar al ministeri de Sanitat 132 nous positius, elevant el total a 235.400. Aquesta és la menor xifra en casos en un dia des del 5 de març (78). En els últims 14 dies s’han registrat 6.846 casos i 3.121 en els últims set dies. D’ells, 1.026 persones han iniciat símptomes en les últimes dues setmanes i 243 en l’última setmana.

tracking