El pagament dels ERTO el dia 3 està garantit

Els empresaris han de validar la cotització abans de dijous perquè sigui efectiu.

El pagament dels ERTO el dia 3 està garantitFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors que estan afectats per un ERTO, tant sigui a jornada completa com a mitja jornada, rebran a principi del mes vinent una transferència de la CASS amb la part del salari que correspon fer front a Govern. La parapública va assegurar ahir que els pagaments es faran tots el 3 de juny com a molt tard malgrat les dificultats tècniques que suposa la gestió de tantes dades. En alguns casos, però, pot ser que el treballador rebi la transferència amb retard si l’empresa no ha validat correctament la seva cotització. Aquest punt és important a tenir en compte, ja que ni Govern ni la parapública poden garantir el pagament de la nòmina si l’empresari no fa aquest pas abans del dia 28 d’aquest mes.

El procés és complex i depèn de diferents departaments i entitats, fet que pot comportar que hi hagi treballadors que cobrin més tard del dia 3 del mes vinent. Primer, l’empresa ha de presentar tota la documentació necessària al departament de Treball. Aquest ha de comprovar i validar que les dades són correctes i sobretot que l’empresa no té cap deute pendent que li impedeixi demanar un ERTO. Un cop comprovada la informació, Govern la tramet a la CASS perquè la pugui introduir degudament al seu sistema. Realitzat aquest punt, les empreses han de rebre, a través del certificat digital, la informació de cada treballador afectat que cal validar abans de dijous.

Segons va explicar al Diari el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, més de 8.000 peticions d’ERTO ja han estat validades i la informació s’ha facilitat a la CASS perquè la pugui tramitar dins del període esmentat, de manera que l’empresari també tingui temps de fer la ratificació de la cotització escaient. A hores d’ara, segons les dades de l’executiu, queden prop d’un 10% de sol·licituds que estan pendents de ser avaluades perquè presenten algun tipu d’incidència, ja sigui per tenir deutes pendents amb l’administració o per manca d’algun document. En aquest sentit, la CASS va informar que en el cas que la validació de l’empresari es faci més tard del dia 28 pel motiu que sigui, el pagament es realitzarà quan tot sigui correcte i, per tant, amb posterioritat al 3 de juny.

L’empleat haurà d’estar atent

Bartolomé va indicar que ja hi ha empreses que tenen penjada la informació corresponent a la cotització de cada treballador afectat. D’altres, però, encara no tenen disponible aquesta informació i hauran d’estar pendents que es pengi abans del dijous si volen garantir que els seus treballadors cobrin puntualment i tal com marca la llei –dins dels tres primers dies naturals de mes. Malgrat que tant el Govern com la CASS treballen perquè tots els pagaments es facin en la data prevista i insisteixen als empresaris que el fet d’haver fet la petició d’ERTO a l’executiu no els eximeix de validar la cotització, el cert és que és probable que en més d’un cas es trobin amb el retard per part del patró ja sigui en la certificació o en l’entrega de documents que acabi endarrerint el pagament de la nòmina.

Tot plegat obligarà el treballador a estar atent i a reclamar a l’empresa en cas de no cobrar. A més, també haurà de comprovar que rep la part del salari que correspon a l’empresari. I és que segons van detallar des de la CASS, les dues parts es rebran per separat, de manera que el treballador es trobarà dos ingressos diferents al seu compte. En el cas, per exemple, d’un treballador que cobri 1.400 euros i que estigui afectat per un ERTO a jornada completa, haurà de veure ingressat en el seu compte com a molt tard el dia 3, 979 euros per part de la CASS i 326 euros per part de la seva empresa.

MÉS DE 10.000 EMPLEATS AFECTATS

Segons les darreres dades fetes públiques pel ministre Jover, ja hi ha més de 10.000 persones que s’han vist afectades per un ERTO. D’aquestes, un total de 7.834 sol·licituds tenien a veure amb la suspensió total i les 2.265 restants, amb reduccions de la jornada laboral. Per fer front a la despesa pública que això suposa, l’executiu calcula que caldrà una partida aproximada de 100 milions d’euros, una quantitat una mica per sota del que s’havia previst inicialment, quan la quantitat ascendia als 120 milions.

tracking