pandèmia mundial

La patronal demana més inversió

La CEA considera que el Govern hauria d’injectar més capital per impulsar la reactivació de l’economia i tornar a la normalitat

La patronal demana més inversióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial (CEA) demana que el Govern no disminueixi les inversions, ans al contrari, consideren que tenint en compte la situació en la qual es troba el país s’haurien d’injectar més diners. “Si l’Executiu redueix la inversió, serà molt difícil tornar a la normalitat i reactivar l’economia del país. No és bo minvar la injecció de capital, ni per al turisme ni per a cap dels sectors laborals, el Govern hauria de veure que així no anem per bon camí”, va indicar el president de la CEA, Gerard Cadena.

En aquest sentit, va apuntar que en situacions de crisi el paper de l’Administració general és fonamental, “ha de fer de motor del territori, sobretot en la situació actual, en la qual el país ha perdut molt i a poc a poc haurem d’anar tirant endavant i buscar alternatives per sobrepassar el trasbals que ha generat la pandèmia per la Covid-19 a Andorra i al món en general”. D’aquesta manera, Cadena va manifestar que si el Govern es manté ferm en la decisió de reduir en 20 milions d’euros la inversió en obra pública, el cop no només anirà a parar al sector de la construcció, sinó a tota la massa salarial que se’n desprèn i, en conseqüència, a la resta de sectors.

La patronal també va incidir en el fet que el nivell d’endeutament del país és baix, “no ens trobem en una situació crítica com d’altres països, estem entre un 34 i un 36% del PIB i encara podem arribar fins a un 50%”. Per aquest motiu, “demanem a l’Executiu que faci un esforç per reactivar l’economia. No podem parar de cop i volta, hem de dotar el sistema de mecanismes perquè l’economia no s’enfonsi”. Així, Cadena va exposar que les indicacions dels economistes “afirmen que la crisi té un pic de baixada i un altre de pujada”. És a dir, “aquest any hi haurà una davallada important, però es recuperarà l’any vinent si les administracions injecten capital i eviten que es perllongui”.

Paquets de mesures

El president de la CEA va explicar al Diari que estan treballant amb diferents col·lectius i amb el Govern una sèrie de propostes per preparar i gestionar un tercer paquet de mesures destinat a la reactivació del turisme a Andorra, que suposa aproximadament un 80% del PIB. “Estem posant tots els esforços per buscar campanyes específiques per captar turisme, ja que gràcies a la bona gestió de l’epidèmia siguem un territori que no perdi atracció, malgrat que som conscients que no tindrem el mateix gruix de visitants que l’any passat”.

Tanmateix, Cadena va indicar que una de les feines que deixarà el coronavirus al país és la cerca de mecanismes de diversificació econòmica, ja que “la pandèmia ha fet palès que no podem viure només del turisme”. En aquesta línia, va posar en relleu que la patronal també treballa en una quarta fase de mesures, la qual se centraria a buscar metodologies de diversificació econòmica. “El turisme és molt important, però des de la CEA considerem que valdria la pena que tinguéssim altres fonts d’ingressos. Una de les branques que estem estudiant és que la construcció i la indústria guanyin pes a Andorra i d’aquesta manera fer que es compensi la gran dependència que tenim en el sector serveis”, va destacar.

A més, va comentar que la CEA apostarà per l’entrada de nous serves i empreses i, va afegir que si “haguéssim viscut aquesta situació durant la temporada d’hivern amb el sector de la neu, ens hauria fet molt de mal, però hem tingut la sort que ara no ens trobem en temporada alta”. Tot i que va expressar que “seguim tenint la possibilitat que el virus torni a la tardor”, però “considero que no tindrà la mateixa dimensió mortal, ja que malgrat que a Andorra ho hem gestionat bé, és evident que l’epidèmia ha agafat tothom desprevingut i no estàvem preparats”.

D’aquesta manera, va manifestar que “ens hem de preparar com a país, aquests mesos ens han de permetre treure lliçons i tenir algunes dinàmiques enllestides per no treballar sobre la marxa com fins ara”. I va afirmar que arreu del món es treballa per treure una vacuna, “llavors és molt probable que trobem una solució farmacològica aviat o alguna cura específica per al virus”.

tracking