x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Entrada de turistes i desconfinament general l'1 de juny

El Govern permet l'obertura de l'hoteleria, la restauració, el comerç i els centres esportius per la bona evolució de la corba epidemiològica
Xavier Espot ha anunciat el desconfinament general l'1 de juny

Xavier Espot ha anunciat el desconfinament general l'1 de juny

Xavier Espot ha anunciat el desconfinament general l'1 de juny

Fernando Galindo
Actualitzada 25/05/2020 a les 20:52
El cap de Govern ha anunciat que Andorra permetrà l'entrada de turistes a partir de dilluns vinent, 1 de juny, per passar el dia al Principat o per pernoctar en un allotjament. La mesura coincideix amb el desconfinament general amb l'obertura del comerç, l'hoteleria, la restauració i els centres esportius i des de divendres acaben les restriccions de franges horàries i de mobilitat per als ciutadans. Xavier Espot ha explicat que la llibertat de moviments per a la població arriba per la bona evolució de la corba epidemiològica, ja que no hi ha hagut cap rebrot de la Covid-19 per la represa d'activitats que s'està fent des del 20 d'abril, i pel final del cribratge massiu que deixa ja 81 positius en 6.002 PCR i la previsió és que es detectin 110 persones infectades pel coronavirus que quedaran aïllades per evitar nous contagis. I ha incidit que el bon comportament de la població i el bon resultat de les proves massives fan que es pugui ser "particularment generosos" i no té sentit fixar xifres mínimes per al reagrupament de persones que ha deixat a criteri "de cada família o cada grup d'amics segons el sentit comú" ja que els espais de grans concentracions com les discoteques que puguin representar més risc seguiran tancats.
Xavier Espot ha informat que el Govern ha demanat a França i Espanya que els andorrans i residents es puguin desplaçar a les comarques properes d'aquests països però encara no hi ha hagut resposta i ha remarcat que "seria un error garrafal" condicionar l'entrada de visitants dels Estats veïns fins que no es permeti sortir d'Andorra "perquè necessitem els turistes". El cap de l'executiu ha destacat que l'obertura dilluns de les fronteres "és una decisió unilateral" que coincideix amb el fet que França ha inclòs Andorra en els 100 quilòmetres de radi al que els francesos poden accedir i serà una prova pilot al Pas que permetrà implementar els protocols per a certs establiments i les mesures com l'ús de les mascaretes que probablement dimecres el consell de ministres aprovarà un canvi reglamentari perquè sigui obligatori. I ha afegit que la petició perquè els ciutadans de les zones properes de Catalunya puguin desplaçar-se al Principat s'ha fet a l'executiu de Madrid "i és possible que d'aquí a dilluns arribi o que sigui una mica més endavant", però ha reblat que "estic convençut que Espanya prendrà la mateixa decisió que França". Alhora que ha reclamat la bona gestió feta per controlar l'epidèmia i per afrontar un possible repunt de casos que ha assegurat "ho hem acreditat" per les mesures adoptades i que és una de les condicions que els països veïns han sospesat per permetre que els seus ciutadans vinguin a Andorra "perquè han vist que estem preparats per rebre turistes". Espot ha considerat que seria "petulant" voler etiquetar el Principat com país CovidFree perquè suposaria dir "que ens hem alliberat del tot del virus" i ha estimat més correcte qualificar-lo com CovidReady.

L'entrada dels primers turistes posarà en marxa els cribratges selectius que Salut ha planejat per controlar la propagació del SARS-CoV-2 amb el retorn a la normalitat. Espot ha ressaltat que és impossible fer el monitoreig de tots els visitants que passin les fronteres i per això es faran proves TMA de detecció de la malaltia amb les màquines que Grifols ha cedit al SAAS a sectors concrets i es començarà pels treballadors dels establiments del Pas de la Casa on hi hagi més pressió de turistes a partir de dilluns. Els cribratges puntuals també s'aniran repetint als centres sociosanitaris per comprovar que no hi afectació entre residents ni personal i el cap de l'executiu ha puntualitzat que les visites a aquests espais es reanudaran però no en les condicions prèvies a la pandèmia ni en totes les institucions per igual.
Espot ha remarcat que la celebració d'activitats amb més concentració de persones com els esports d'estiu per als infants les festes majors o concerts no estan descartades perquè l'objectiu és recuperar la màxima normalitat però que les decisions es prendran més endavant perquè s'ha d'esperar l'evolució de l'epidèmia en les properes tres setmanes, tot i que ha recalcat que no es preveu cap rebrot.

El cap de Govern ha assenyalat que s'exposa el calendari de la setmana vinent per permetre als empresaris que comencin a adaptar els negocis i preparar les plantilles perquè potser han de treure treballadors de mesures de suspensió de contracte de treball o de reducció de jornada ja que suposa la represa laboral per a tres milers d'assalariats fins assolir un total de 43.072 empleats, dels quals ha precisat que hi haurà una part afectats per ERTO. I ha recordat que aquestes empreses no tornen a la normalitat absoluta com cap altre àmbit perquè cal seguir les normes de seguretat d'ús de mascaretes, guants i gel i respectar la distància mínima de metre i mig entre persones a més del seguiment dels protocols específics dissenyats amb el ministeri de Salut per a cada sector.

Restriccions vigents
Xavier Espot ha indicat que s'està estudiant fixar restriccions per habilitar espais reservats per a les persones grans i vulnerables com bancs als parcs que s'ha valorat que és més adequat que mantenir les franges horàries per a ells perquè és complicat respectar-les amb la represa de l'activitat laboral i perquè amb l'arribada de la calor no són hores recomanables perquè hagin de sortir i es podrien establir normes de desinfecció i neteja més sovint.

Les limitacions de funcionament afectaran encara a les biblioteques que no poden obrir al públic però si fer servei de prèstec i en el cas de les piscines esportives es treballa per fixar els protocols d'ús. Les piscines lúdiques queden de moment fora de l'obertura i per als parcs infantils es treballa amb els comuns per fixar les condicions de reobertura.
El Govern podria canviar aquesta setmana les limitacions d'aforament vigents en algunes empreses i en el transport públic i es podrien reobrir les esglésies i els centres de culte, ha manifestat Espot. 
Veure’n més
15
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts