Pandèmia mundial

La Universitat es prepara per al retorn al juny

El curs acabarà de manera telemàtica però es programarà activitat acadèmica presencial

La Universitat es prepara per al retorn al junyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El curs de la Universitat d’Andorra acabarà de manera virtual. La primera setmana de juny finalitzen les classes i la segona està dedicada a l’avaluació continuada, que és la que segueixen la immensa majoria d’alumnes, i tota aquesta activitat se seguirà encara de manera telemàtica. Però en espera del decret definitiu del Govern, la voluntat del centre d’ensenyament superior és obrir també a partir del 2 de juny perquè el personal que ha estat fent teletreball s’incorpori de manera progressiva i també perquè es puguin dur a terme altres activitats de tipus acadèmic. La directora del centre de ciències de la salut i de l’educació, Virgínia Larraz, va exposar que el pla passa perquè a partir del 15 de juny ja s’organitzin algunes activitats que impliquen alumnes i que, per exemple, els estudiants que no segueixen l’avaluació continuada facin els exàmens finals al centre, que els alumnes puguin defensar els projectes de fi de bàtxelor o que hi hagi també activitat del programa de doctorat.

Larraz va assenyalar que la Universitat es planteja els mesos de juny i juliol també com un test per assajar les mesures de seguretat que han de minimitzar el risc de contagi. De fet, ja s’ha creat un grup de treball que inclou professorat i personal i que també incorporarà estudiants per tal d’establir “les normes a seguir un cop es reobri l’edifici”. Des de quins espais s’obriran fins als recorreguts, amb escales que seran de pujada i d’altres de baixada. “Hem començat ja aquesta setmana marcant recorreguts, posant pantalles de metacrilat a la recepció i cada treballador tindrà també un kit de mascareta i guants”, va especificar Larraz. I és que, de fet, i en virtut del decret del Govern del 13 de maig que ja permet reobrir els centres educatius per dur a terme algunes activitats, la Universitat celebrarà dilluns la primera junta acadèmica presencial des que va esclatar l’emergència sanitària.

Després tot el pla d’activitats presencials respon també a la voluntat d’anar de menys a més. Els exàmens finals d’alguns estudiants o presentar el projecte de fi de bàtxelor impliquen “poca afluència de gent”, mentre que les següents convocatòries del calendari sí que seran més nombroses: les proves lingüístiques del bàtxelor d’educació i les d’accés al d’infermeria. S’entén que llavors ja hi haurà més rodatge i que significarà un nou pas per assajar tots els protocols. La tornada al setembre estarà marcada per allò que exigeixi la situació sanitària, però en qualsevol cas la voluntat és “començar al setembre amb el màxim de normalitat”.

Les estades formatives

Una de les complicacions extra del confinament ha estat com dur a terme les estades formatives dels estudiants. Els d’empresa i informàtica ho han pogut salvar fent teletreball, i els estudiants de ciències de l’educació que ho han volgut també han fet pràctiques compartint l’entorn virtual a través del qual s’han comunicat docents i alumnes dels tres sistemes educatius. Les que estaven completament paralitzades eren les d’infermeria, però ja s’està planificant la represa.

MÉS INTERÈS PER COMENÇAR ESTUDIS D'INFERMERIA

La Universitat té una prova d’accés per al bàtxelor d’infermeria perquè sempre hi ha més demanda de places que no pas oferta. El fenomen s’espera que sigui superior aquest any i s’atribueix a un major interès en la professió sanitària arran de la pandèmia. Fins ara les sol·licituds de preinscripció són superiors a les de l’any passat, però encara queden ben bé dos mesos per a l’examen d’accés, que s’ha programat el 13 de juliol. Larraz va explicar que “normalment el fem a final de juny”, però que s’ha ajornat per adequar-se als calendaris de proves que també es faran més tard com la de la selectivitat. D’altra banda, la responsable del centre va indicar que els estudiants que finalitzen aquest curs el bàtxelor d’infermeria podran fer les estades formatives que s’havien aturat per la pandèmia durant els mesos d’estiu.

tracking