pandèmia mundial

La Batllia estarà operativa els primers quinze dies d'agost

Els advocats consideren que l’habilitació no evitarà la sobrecàrrega de feina

La Batllia estarà operativa els primers quinze dies d'agostFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia estarà finalment operativa durant la primera quinzena d’agost i no fins al dia 31 com pretenia inicialment el Govern. La decisió de l’executiu era excepcional i tenia com a finalitat descarregar la feina acumulada a l’administració judicial durant els darrers mesos arran de la crisi sanitària. Finalment, però, en una reunió mantinguda ahir entre el cap de l’executiu, Xavier Espot, el ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, i la junta del Col·legi d’Advocats, es va decidir reduir el període a petició dels darrers.

De fet, els professionals del sector judicial consideren que l’habilitació del mes d’agost no serà efectiva per descarregar la feina acumulada a l’administració. “L’obertura no evitarà la sobrecàrrega de treball de la Batllia, aquesta no és la solució, ja que no suposarà una gran millora. Una altra cosa seria que sempre hagués estat hàbil, però es considerava un període de vacances”, va indicar Francesc Badia, exdegà del col·legi. I va puntualitzar que una de les alternatives per superar la situació seria que tots els treballadors de l’administració col·laborin al màxim. “Els advocats hauríem d’avançar més ràpidament, les sentències s’haurien de lliurar dintre dels terminis, tots hem de fer esforços per superar aquesta emergència”, va manifestar.

Així, va afegir que “la situació de col·lapse a l’administració de Justícia no ve d’ara, fa molt temps que ens trobem així, molt abans de la crisi sanitària”. Tanmateix, Badia va exposar que agraeix la intencionalitat del Govern, però va reiterar que “hem de mirar que sigui la decisió més eficient i tinc la sensació que habilitar de pressa i corrent la meitat del mes d’agost no és la més adient i hi pot haver alternatives millors i que tinguin més eficiència”.

En la mateixa línia, el també exdegà del col·legi, Manel Pujadas, va posar en relleu que “el que haurien d’haver fet els tribunals és obrir i treballar, de la mateixa manera que ho hem fet els advocats aquestes dues setmanes. Això sí que hauria evitat al màxim l’acumulació de feina que està vivint l’administració”. I va apuntar que “es pot treure la feina, nosaltres ho hem fet, però el Consell Superior de la Justícia ha decidit no activar-ho”. A més, va comentar que “em sembla ineficient haver d’obrir a l’agost. Necessitem descansar, a banda que per temes judicials, els pèrits i molts testimonis segurament no podran presentar-se perquè estaran fora”. D’aquesta manera, també va argumentar que els advocats segueixen treballant la primera i l’última setmana d’agost, “per preparar i enllestir assumptes”.

tracking