CENTRE PENITENCIARI

Els sindicats de presons critiquen Rossell per la falta de transparència

Les dues organitzacions recriminen al ministre que no els hagi informat de les conclusions dels experts francesos

Els sindicats de presons critiquen Rossell per la falta de transparènciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats de presons carreguen contra el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, per la manca d’informació i transparència pel que fa a l’auditoria dels experts francesos. També recriminen les afirmacions que el ministre va fer en compareixença al Consell General, negant cap mena de responsabilitat política del Govern pel que fa a la fuga d’un pres a l’octubre. Els sindicats asseguren que no s’ha aclarit qui té les responsabilitats en els fets ocorreguts i que les paraules del ministre poden suposar un agreujant als tres expedients que hi ha oberts.

El portaveu del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), David Bernaus, va explicar al Diari que el ministre s’havia compromès el mes de febrer a mantenir-los informats en el moment en què arribés l’informe de l’auditoria “per saber quines mesures de millora ens proposaven. Va ser una petició del sindicat i ens va dir que seríem partícips tan bon punt arribés i no ho ha fet”. En aquest sentit, el vocal del Sindicat d’Institucions Penitenciàries (SIP) Jordi Marticella va assegurar que no tenien coneixement de cap resultat de l’informe, més enllà “que els francesos havien vingut a fer una valoració per saber què havia passat per la fuga del pres”.

RÈPLIQUES AL MINISTRE

Les dues organitzacions sindicals també van mostrar el seu desacord amb les paraules del ministre Rossell, ja que negava responsabilitats polítiques per part del Govern per la fuga d’un pres, i van posar en dubte d’on sorgia aquesta informació. “No sabem si és que s’han fet investigacions per una altra banda sense ser-ne coneixedors o ha estat una afirmació del ministre”, va manifestar Bernaus. I va recriminar que, malgrat que Rossell no es va voler posicionar, “amb aquest comentari dona la seva opinió i agrairíem que ens aclarís d’on surt aquesta informació i a qui se li atribueixen aquestes responsabilitats”. En la mateixa línia, Marticella va indicar que entenia que el ministre no volgués posicionar-se per no tacar els expedients oberts, però que “si no vols parlar de la fuga del pres, tampoc no busquis o no responsables”. A més, des del SIP van considerar oportú que per poder fer la recerca de les responsabilitats, aquesta “s’hauria de començar de dalt cap a baix i veure qui és el responsable de cada cosa”. En aquest sentit, Marticella va al·legar que “segurament hi va haver un error humà” el dia que es va escapar l’intern, però que a part d’això “hi ha una infraestructura i un sistema de seguretat que també va fallar. Per tant, no es pot atribuir directament la responsabilitat a algú en concret”. Malgrat aquestes afirmacions, però, els dos sindicats van estar d’acord amb el ministre que el centre penitenciari de la Comella és un dels més moderns d’Europa i que “s’està treballant en la bona línia”. També van confirmar que darrerament hi ha hagut alguns canvis de millora, com ara alguns canvis de finestres par garantir que l’intern no s’hi pugui subjectar, o la retirada d’alguns poms de les portes, tot i que desconeixen si aquesta decisió venia presa per l’informe dels experts francesos.

Pel que fa a la construcció d’un mòdul per a presoners que siguin considerats com a perillosos, Bernaus va explicar que la posició de l’SPA era favorable “per garantir millor la seguretat”, tot i que actualment “no seria necessari per la tipologia de presos que tenim avui en dia”, unes paraules a les quals també es van sumar des del SIP. Amb el que sí que a hores d’ara mostren més reticències és amb la gravació de les converses entre els presos. De fet, Bernaus va explicar que anys enrere, quan no hi havia un marc legal específic, s’havien dut a terme aquestes pràctiques de manera puntual, però que tenint en compte els interns actuals, “no considerem que hi hagi gaire interès en aquestes gravacions més enllà d’algun tema de drogues”.

tracking