pandèmia mundial

Macron i Merkel presenten un pla de 500.000 milions per reconstruir Europa

Espanya registra la xifra de morts més baixa en els darrers dos mesos, amb 59 nous traspassos

Macron i Merkel presenten un pla de 500.000 milions per reconstruir Europa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de França, Emmanuel Macron, i la canceller alemanya, Angela Merkel, es van posar ahir al capdavant de la “reconstrucció” europea amb la proposta de crear un fons de 500.000 milions d’euros destinat a les regions i sectors més afectats per la pandèmia de coronavirus.

Des de París i Berlín, i després d’haver mantingut una videoconferència, els dos dirigents van afirmar estar disposats a fer l’esforç “colossal” que requereix superar la situació, però van deixar clar que el seu acord havia de ser sotmès a l’aprovació de la resta de socis comunitaris. El fons completarà els diferents esforços nacionals i les mesures decretades per l’Eurogrup i haurà de ser reemborsat “no pels beneficiaris, sinó pel conjunt d’estats membres”, va recalcar el president francès, Emmanuel Macron, durant la presentació a la premsa. I va afegir que “un acord entre França i Alemanya no significa un acord entre els 27 (membres comunitaris), però no hi ha un acord a 27 sense un de previ francoalemany. Havíem de fer aquest treball i l’hem fet. Ara la Comissió, que representa l’interès comunitari, haurà de fer la seva proposta”. El seu projecte insta la Comissió Europea a manllevar aquests diners del mercat a través d’una emissió de deute i a transferir aquesta quantitat a les regions i sectors més castigats per la pandèmia, sobre la base d’uns criteris que decidirà Brussel·les.

D’altra banda, una vacuna desenvolupada per la companyia farmacèutica americana Moderna ha obtingut resultats esperançadors contra la Covid-19. Concretament, i després de ser testada en 45 persones sanes, s’ha demostrat que la vacuna és “ben tolerada”. El següent pas és fer una prova més gran, que Moderna vol fer al juliol.

En aquest sentit, el director del Centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries espanyol, Fernando Simón, va demanar que la hipotètica vacuna de la Covid-19 sigui considera un “bé públic” per garantir que arriba a la població de tot el món. En la roda de premsa després del comitè de gestió tècnica del coronavirus, l’epidemiòleg es va unir a les declaracions realitzades pel president francès, Emmanuel Macron, qui va apuntar que “la vacuna contra el coronavirus serà un bé públic, fora de les lleis del mercat”. Pel que fa a les dades generals a Espanya, Simon va informar que la xifra de morts era la més baixa en dos mesos amb 59 i el nombre de nous contagis es va situar en 285.

tracking