Pandèmia mundial

Sánchez demanarà al Congrés prorrogar en un mes l'estat d'alarma a Espanya

El president afirma que “pretén ser l’última”, tot i que dependrà de l’evolució de la pandèmia

Sánchez demanarà al Congrés prorrogar en un mes l'estat d'alarma a Espanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, demanarà al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma amb una vigència d’“aproximadament un mes”. En roda de premsa telemàtica, Sánchez va afirmar que aquesta pròrroga “pretén ser l’última” i tindrà “característiques diferents”. Ha insistit però que tot dependrà de l’evolució del virus i va obrir la porta a aixecar l’estat d’alarma en alguns territoris abans que en d’altres. A més, va assegurar que “regirà la cogovernança” i que les comunitats autònomes “aniran recuperant la seva plena capacitat de decisió”. Va afegir que vol assolir al Congrés el “gran consens” que va assegurar que existeix a la societat sobre la seva necessitat i va demanar “unitat” a formacions i administracions.

Sánchez va tornar a defensar que l’estat d’alarma és “l’únic instrument constitucional” amb què compta el govern per restringir la mobilitat i la llibertat de reunió amb l’objectiu d’aturar la propagació de la Covid-19. En aquesta defensa, i amb les dades de l’informe de seroprevalença presentats aquest setmana, Sánchez va afirmar que sense aquesta eina la infecció per coronavirus “podria haver arribat a 30 milions” de persones i “podria haver costat la vida a l’entorn de 300.000 persones”.

El president va apuntar que a partir de demà la meitat de la població espanyola haurà iniciat el procés de desescalada i esperaque aquesta conclogui “coincidint amb l’inici de l’estiu”, mentre que encara s’allargarà unes setmanes més en altres zones com Madrid, Barcelona o part de Castella i Lleó que es mantenen en fase 0, tot i que amb algunes modificacions.

Sánchez va insistir però que tot dependrà de l’evolució del virus i que es “negociarà” el període de desescalada amb els grups parlamentaris. “Quan abans aixequem l’estat d’alarma millor perquè significarà que hem vençut el virus però no depèn d’un criteri polític”, va declarar. Va lamentar que Vox i PP ja hagin dit que no hi donaran suport abans de conèixer la proposta. El que sí que ha avançat és que l’estat d'alarma es podria aixecar també a ritmes diferents als diferents territoris a mesura que es compleixin criteris epidemiològics.

Paral·lelament, el govern espanyol parlarà amb els grups parlamentaris per tirar endavant “modificacions legislatives” que permetin mantenir algunes mesures un cop s’hagi aixecat l’estat d’alarma però sense la necessitat d’aquest.

tracking