Encamp reobrirà les escoles bressol el 25 de maig

El comú donarà servei a nou famílies que necessiten la guarda dels infants per poder incorporar-se a la feina

Els Esquirolets GuarderiaArxiu

Creat:

Actualitzat:

Les escoles bressol Els Esquirolets d'Encamp i Els Marrecs del Pas de la Casa recuperaran l'activitat el dilluns 25 de maig, segons ha anunciat el comú aquesta tarda. Els centres donaran servei a nou famílies que han informat a la corporació que necessiten la guarda dels infants per poder treballar amb les noves reactivacions de sectors.

Les dues guarderies adaptaran el servei al protocol fixat per Govern per a la reobertura dels centres infantils i acolliran infants majors d'un any amb un màxim de quatre per aula i dues educadores, amb els germans integrants en el mateix grup i s'oferirà servei de menjador com sempre. El comú precisa que l'horari de la primera setmana serà de vuit del matí a sis de la tarda a Encamp i de dos quarts de nou a les set al Pas de la Casa i es revisarà a partir del 2 de juny.

Les dues escoles bressols han estat sotmeses a una "desinfecció profunda de les instal·lacions" per començar a adequar els espais tal i com fixen les mesures excepcionals, que inclouen equips de protecció individual per a les educadores i un protocol de neteja per a la roba, els espais i els material que s'utilitzi als centres, explica el comú en un comunicat. I hi afegeix que les direccions de les guarderies comunicaran a les famílies "el detall de les mesures i les instruccions que caldrà seguir a partir de la reobertura" i destaca l'agraïment de la cònsol major, Laura Mas, per l'esforç dels empleats dels centres per tenir les instal·lacions a punt per rebre als infants.

Quatre nens per aula

El Govern ha flexibilitzat el protocol sanitari per a la reobertura de les llars d’infants. La ràtio per aula s’eleva a quatre nens però l’espai haurà de ser d’almenys 20 metres quadrats (la proposta inicial eren 3 nens i 15 metres). En cas d’espais grans es permetrà que hi convisqui més d’un grup de nens sempre que es garanteixi una separació física, per exemple, amb mobiliari. Un altre dels canvis en el protocol fa referència a l’equip de protecció de les educadores. Ja no hauran de dur pantalla facial però sí mascareta i podran usar la roba de treball habitual. Això sí, amb el compromís que sigui neta cada dia i que es renti a 60 graus. Els canvis es van abordar ahir a la tarda en la nova reunió que van mantenir representants governamentals amb responsables de les escoles bressol comunals i privades. I el que també va quedar clar és que la majoria encara no obrirà dilluns, la data en què el Govern ja els permet fer-ho.

El col·lectiu de llars d’infants privades no ho farà fins que arrenqui la quarta fase de represa de l’activitat laboral, a partir de l’1 de juny. Únicament reprendrà l’activitat l’encampadana La Quitxalla. L’associació que aplega les escoles bressol de titularitat privada va posar sobre la taula també reclamacions de caire econòmic o de cobertura de la CASS de les treballadores en cas de baixa per Covid-19 (demanaven un 100% en considerar que són un col·lectiu de risc per tractar amb infants), però la resposta va ser negativa. Vanessa Giadas, portaveu de l’entitat, va lamentar que l’única alternativa que se’ls va donar va ser acollir-se a la segona tongada de crèdits tous quan van posar sobre la taula que totes aquestes mesures eleven les seves despeses i que no tindran més alternativa que apujar quotes a les famílies, deixant-les en desavantatge respecte a les comunals, que “no ho faran”. “Tenim competència deslleial un altre cop”, es va queixar.

El protocol manté que els infants menors d’un any encara no es podran incorporar a les escoles bressol en considerar que hi ha un major risc sanitari i des de l’executiu es va informar que, en tot cas, s’avaluarà l’entrada de nadons les properes setmanes i segons evolucioni la corba epidemiològica. Les privades, que també gestionen serveis extraescolars com ara ludoteques o esplais per a infants majors de tres anys, van demanar poder reobrir-los com abans millor. Ara per ara, però, també s’hauran de mantenir inoperatius.

Les comunals

L’únic comú que va assegurar ahir que donarà servei d’escola bressol ja dilluns és el de la capital. Ho farà a les instal·lacions dels Serradells (la de Santa Coloma es mantindrà tancada) i en horari reduït, de 9 a 17 hores. Aquest, però, s’anirà adaptant a les necessitats dels usuaris. De moment, dilluns hi acudiran 28 infants dels 76 matriculats. Escaldes va anunciar dijous que no obriria dilluns (i no ha precisat quan) i, pel que fa a la resta, l’opció sembla que passa per tornar a l’activitat al llarg de la setmana vinent un cop s’hagin resolt temes organitzatius. Des de Sant Julià van explicar que dilluns sí que es començarà a treballar amb el personal la preparació per a la reobertura i que “tenim totes les desinfeccions fetes i hem adequat la guarderia perquè es pugui obrir”. A Ordino van comentar que s’ha començat a sondejar les famílies per saber quantes necessiten el servei de l’escola bressol comunal.

Quatre nens per aula a la guarderia i les educadores, amb mascareta

tracking