Madrid i Barcelona es queden a la fase 0 però amb cert alleujament

El govern espanyol aprova l’acord proposat per la Generalitat de Catalunya i no el de Madrid

Madrid i Barcelona es queden a la fase 0 però amb cert alleujament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol va decidir que la Comunitat de Madrid i Barcelona i la seva àrea metropolitana (dividida en tres zones sanitàries) segueixin a la fase 0, però amb menys traves per al comerç. Es tracta d’una fase de la desescalada que des de Catalunya, la consellera Alba Vergés, batejava com a “fase 0,5” i que, tal com va exposar el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, permetrà l’obertura del comerç al detall i dels serveis sense cita prèvia (però preservant els horaris especials per a la gent gran). Així mateix, les vetlles també estaran permeses amb un màxim de deu persones i mantenint el distanciament social.

Entre la llista d’excepcions de què podran gaudir s’inclou el fet que es reactivarà de manera progressiva l’atenció dels Serveis Socials, es permetrà la desinfecció de centres educatius i universitats i les tasques administratives. A més, s’hi inclou la reobertura dels centres d’investigació cientificotècnics que van tancar amb el decret d’alarma. En l’àmbit de la cultura, es reprendrà el préstec de llibres a les biblioteques amb les condicions d’higiene pertinents i les visites als museus amb un terç de l’aforament.

D’altra banda, s’obriran els llocs de culte, també amb un terç de l’aforament, i es podran obrir els centres d’alt rendiment esportiu, amb les mesures d’higiene pertinents per evitar contagis entre els usuaris. Aquestes excepcions afectaran, a més de Barcelona, la seva àrea metropolitana i Madrid, diverses zones de Castella i Lleó i el Baix Montseny, que també continuen a la fase 0. En total, un 30% de la població espanyola es troba sota aquestes restriccions. Tot i les excepcions, quedaran prohibides altres activitats amb més risc de contagi pròpies de la fase 1 a la qual la setmana passada ja va escala gran part d’Espanya. Així doncs, no es permetran les reunions de fins a 10 persones (a excepció de les vetlles) ni podran obrir les terrasses dels bars.

En definitiva, el govern espanyol ha acceptat l’acord que va proposar la Generalitat de Catalunya però no el de Madrid. En aquest sentit, la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va indicar que acudirà als tribunals si no se li facilita un informe per conèixer els “criteris objectius” perquè l’executiu hagi rebutjat la seva petició d’entrar a la fase 1; una petició que va causar la dimissió de la directora de Salut Pública, Yolanda Fuentes. Així mateix, Díaz Ayuso va qualificar la decisió d’“atac polític” a Madrid.

tracking