Les llars d'infants acolliran quatre infants per aula

Les educadores hauran de portar mascareta i roba de feina neta i rentada a 60 graus

La incògnita de la reobertura de guarderiesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants de les guarderies han decidit en una reunió celebrada aquesta tarda que la ràtio de nens per aula serà de quatre, sempre que la superfície de l'espai sigui de 20 metres quadrats i que, en cas que la classe sigui molt gran, es podran fer separacions amb el mobiliari. Les educadores no caldrà que portin bates i pantalles, però hauran de seguir unes mesures de protecció específiques com l'ús de la mascareta i dur roba de feina que cada dia haurà d'estar neta i rentada a 60 graus. Aquesta mesura s'aplicarà a partir de dilluns a les llars d'infants comunals, ja que totes les empreses privades menys La Quitxalla, a Encamp, han decidit que no obriran les portes fins al juny.

L'escola bressol del Serradells reobre el dilluns

El comú d'Andorra la Vella ha confirmat que reobrirà el servei comunal d'escola bressol el dilluns. Els infants matriculats de les dues guarderies de la capital podran retornar a les aules, però només a les del centre Conxita Mora Jornada d'Els Serradells. la corporació ha decidit centralitzar, en una primera etapa, tota la represa de l'activitat en un sol lloc i manttenir tancada les instal·lacions de de Santa Coloma. El servei estarà obert en un horari reduït, de 9 h a 17 h, tot i que s'anirà adaptant en funció de les demandes dels usuaris. Fins a 28 infants dels 76 matriculats (un 30%) assistiran dilluns a la llar d'infants.

Des del comú d'Andorra la Vella han especificat que durant tot el dia de demà es durà a terme la formació específica per al personal de les dues escoles, d'acord amb els protocols sanitaris establerts. El mateix personal es posarà en contacte amb les famílies per informar-los del procol que s'haurà de seguir en la reobertura. A més, han assegurat que ja es disposa de tots els equips de protecció requerits per posar en marxa el servei.

Incògnita en la resta de guarderies

Quines escoles bressol obriran a partir de dilluns si és que ho fa alguna continuava sent ahir una incògnita. S’estan sondejant les famílies i sobre la base de si es necessita el servei, si hi ha prou capacitat d’organitzar-se i com quedi definit definit el protocol sanitari es prendrà una decisió. Les privades veuen aquesta data d’inici inviable, i entre les comunals Escaldes va anunciar que cap de les dues llars d’infants gestionades per la corporació obrirà portes el dia 18 pel poc marge de preparació. Un sentiment compartit és precisament aquest, la celeritat amb què el Govern ha volgut actuar en un àmbit tan sensible. Dimarts, quan tot just s’havia enviat el protocol sanitari a qui l’ha de complir, l’executiu anunciava que les llars d’infants podrien ser operatives en la tercera tongada de la represa de l’activitat econòmica, dilluns vinent. Però el protocol genera molts dubtes que la reunió del dimecres no va esvair. I les mesures per minimitzar el risc de contagi a les escoles bressol s’haurien de tancar avui en una nova reunió.

Les guarderies privades plantegen un grapat d’interrogants. Per exemple, com han de decidir quina família pot o no entrar si és que tenen més demanda que capacitat per acollir nens amb un aforament molt limitat, o com poden afrontar aquestes mateixes condicions quant a ràtio d’alumnes per aula i educadora (tres) que tenen una afectació directa en la sostenibilitat econòmica d’uns centres que, adverteixen, ja tenen dificultats per mantenir-se i que ara mateix tenen el personal amb ERTO. “Ja normalment ens costa tirar endavant”, apunten, i les condicions imposades elevarien molt les despeses. “Si no ens donen solucions que facin viable l’obertura no sé com podrem obrir... qui assumirà les pèrdues?”, va apuntar una de les responsables de llars d’infants consultades. La ràtio actual, segons la normativa, és d’una educadora per a cada 7 nens menors d’un any i per cada 10 d’un any o més grans. I,quant a l’espai, han de garantir dos metres quadrats. Res a veure amb aquesta nova realitat que, a més, no els permet acceptar nadons de menys d’un any perquè hi ha un major risc sanitari. Un altre greuge, afegeix una altra de les propietàries consultades, perquè ara és l’època que més famílies amb nadons cerquen plaça. “Ens estan abocant al tancament, o hi ha predisposició o ens aboquen a tancar”, va afirmar.

Una tercera llar d’infants consultada advocava per esperar un parell de setmanes més, un cop ja s’hagi finalitzat la segona tongada dels tests d’anticossos, amb un protocol més treballat i que els centres puguin reobrir amb una major normalitat. Perquè, i aquest és un altre dels arguments dels implicats, com viurà un nen la nova realitat, amb educadores protegies amb EPI i l’obligació de mantenir distàncies amb els altres infants? No obstant això, esgrimia que l’anunci que poden tornar a l’activitat els deixava entre l’espasa i la paret, conscients que algunes famílies poden necessitar el servei. Així que ahir ultimava les trucades a les famílies per consultar-les sobre deixar la reobertura per a inici de juny.

´Les comunals

La consellera d’Infància escaldenca, Magda Mata, van anunciar que no obren perquè “abans volem tenir totes les mesures implementades i garantir seguretat dels nens i dels treballadors i el seu benestar”. Mata va dir que hi ha d’haver una adequació d’espais i una desinfecció que es fa materialment impossible amb tan poc marge de temps malgrat que “estem treballant per respondre a les necessitats de les famílies” en tant que servei públic. Els comuns, a més, es troben amb la problemàtica que tenen part del personal desplaçat als stop labs. Per part laurediana, la cònsol menor, Mireia Codina, va apuntar que “la intenció” és no obrir però que estan en espera dels resultats de la reunió d’avui.

"ELS NENS HAN DE TENIR UNA MÍNIMA JOGUINA A L'ABAST... I QUÈ FEM AMB ELLS?

Les escoles bressol privades argumentaven en el comunicat difós dimecres que el protocol havia estat molt treballat en l’àmbit sanitari, però que havia descuidat d’altres aspectes fonamentals en la cura d’un nen. “Els podem abraçar?”, “han de tenir una mínima joguina a l’abast… I què fem amb ells?”. Són preguntes que es plantegen uns professionals que, a més, hauran d’anar protegits amb mascareta, bata i una pantalla. Un xoc per a un nen que tindrà dificultats per entendre aquesta nova realitat. En aquest sentit, la consellera escaldenca Magda Mata va advocar per la necessitat de més “temps” per a aquesta preparació. “Necessitem temps per preparar nens i famílies perquè el format de l’escola bressol serà molt diferent al que es coneixia fins ara. Jo no li diria ni escola bressol perquè podrem incidir molt poc en l’àmbit educatiu i social i els objectius de l’escola bressol s’han de reconduir”, va afirmar.

tracking