Montaner reclama que Govern baixi el sou dels directors

La consellera de terceravia incideix que les retallades en els salaris han d'anar més enllà del que preveu l'executiu, que descarta aquesta mesura

Montaner reclama que Govern baixi el sou dels directorsConsell General

Creat:

Actualitzat:

La consellera de terceravia, Carine Montaner, ha reclamat a l'executiu que ha d'anar més enllà en les retallades de salarisi no quedar-se únicament amb els càrrecs públics i de confiança. En aquest sentit, Montaner ha interpel·lat directament a Xavier Espot, i ha afirmat que "no pot ser que a l'administració hi hagi gent que cobri dues vegades el sou del cap de Govern". Espot ha respós que no té la intenció de retallar els sous dels càrrecs directius que no són de lliure elecció i ha assegurat que no "són salaris com el del cap de Govern". A més, ha destacat la feina que han fet durant la gestió de la crisi com a raó afegida per no tocar-los els salaris.

En aquest punt també s'ha afegit el PS,i Susanna Vela i Pere López han reclamat a Espot i a la ministra Judith Pallarès que els facilitin la relació de salaris de les parapúbliques i tots els càrrecs directius "abans que entrin a tràmit el projecte de llei", iel cap de Govern s'hi ha compromès.

Seguretat per als treballadors públics

D'altra banda, en una altra de les preguntes la minsitrade la funció Pública ha replicat Montanerquan aquestaels ha acusat de no tenir plans de contingència ni protecció adequats pels treballadors públics. Així doncs, Pallarès ha dit que "hem aplicat sempre totes les recomanacions tant del ministeri de Salut com del departament de seguretat i salut. No hem instal·lat mampares perquè ho hagi dit vostè". Sobre el teletreball, i a resposta de la pregunta del conseller del PS Carles Sànchez, la ministra ha dit que "s'està treballant en la regulació i vull agrair a tot el personal la predisposició amb la que s'han adaptat a aquesta nova realitat". Pallarès no ha descartat poder seguir aplicant mesures de teletreball quan passi la pandèmia però ha admès que cal regular perquè "es compleixin les jornades de treball, ja sigui per qui treballa de més o per qui no fa la feina".Finalment, ha dit que des del seu ministeri s'ha treballat en tenir una base de dades per tal de poder veure com ha funcionat el teletreball, i per tal de poder estudiar com optimitzar-lo en endavant.

Govern calcula que la morositat dels crèdits tous estarà per sota del 20%

El ministre de Finances, Eric Jover, ha afirmat durant la sessió del Consell General, que el Govern calcula que la morositat que es pot derivar dels crèdits tous estarà per sota del 20%, en resposta a la pregunta formulada pel conseller general deTerceravia, Oliver Alís. La presidenta del PS, Susanna Vela, ha estat la primeraapreguntar sobre aquest temaamb relació asi el Govern publicaria els avals atorgats i refusats a empreses i autònoms que han rebut aquest ajut econòmic. El ministre de Finances ha respost que el Tribunal de Comptes serà qui decideixi si finalment es fan públiques les dades al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA), fet que Vela ha titllat de "passar la pilota". La presidenta del PS ha remarcat que la publicació de les dades és un "exercici de transparència per part del Govern" i ha recordat que organismes com elGRECO(Grup d'Estats Contra la Corrupció del Consell d'Europa) han demanat transparència per evitar la corrupció en la gestió de la crisi. Eric Jover ha detallat que l'executiu no es nega a la publicació de les dades, però que no es fa perquè és "un element de sensibilitat" amb el qual proveïdors i competència d'aquestes empreses i autònoms es podrien beneficiar de la informació perperjudicar elsprofessionals.

El Govern estudiarà un augment dels salaris dels sanitaris

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, ha demanat al Govern durant la sessió del Consell General que es consideri una partida extraordinària al pressupost peraugmentar els salaris del personal sanitari, i reconèixer així la seva tasca a la primera línia de la lluita contra la Covid-19. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha assegurat que s'estudiarà aquesta proposta i que ja havien valorat la possibilitat de fer-ho amb els auxiliars d'infermeria ja que tenen uns salaris "baixos". En aquest sentit,Martínez Benazet ha convidat als consellers generals a acollir-se a la rebaixa de salaris a la qual se sotmetran els alts càrrecs del Governper destinar els diners a la millora de les estructures sanitàries, entre altres. També el cap de Govern, Xavier Espot, s'ha sumat a proposar als Grups Parlamentaris a rebaixar-se els sous per millorar les condicions laborals dels personal sanitari, entre altres aspectes, i López li ha respós que estava exhibint un exercici de demagògia perquè aquesta rebaixa encara no s'havia produït.

Cotització de l'abril dels autònoms

El Govern canviarà un punt de la Llei òmnibus referent als autònoms. Fins ara, s'havien trobat que per acollir-se a les prestacions previstes pel maig havien de pagar la cotització de la CASS de l'abril, un problema que s'han trobat molts autònoms ja que no han ingressat res des que va començar l'aturada. Amb tot, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha assegurat durant la sessió de preguntes al Govern que s'està desenvolupant aquest matí al Consell General que aquest punt es canviarà ja que és una errada d'interpretació de la CAS i no hauran de pagar la cotització de l'abril per percebre la prestació al maig. S'està estudiant fer un reglament que clarifiqui aquest punt, ja sigui per la via reglamentària o entrant un projecte de modificació de llei per extrema urgència. Xavier Espot ha assegurat que buscaran el camí més ràpid, i el reglament és l'opció preferida, però consultaran al gabinet jurídic si és legal fer-ho, i en cas que no pugui ser ho faran per la segona via pensada.

Lasuspensió de les POB

En la segona pregunta realitzada aquest matí al Govern, Gallardo ha respòs a la consellera Carine Montaner, de terceravia, relatiu a la situació econòmica del país. En la resposta, Gallardo ha exposat que les fronteres porten75 dies tancades i que el país ha funcionat només amb el 20% del teixit econòmic i el que a la pràctica vol dir que el 55% del PIB està aturat des del març.

Pel que fa a l'ensenyament, Pere López ha plantejat a la ministra VIlarrubla que no estava d'acord amb la forma amb que s'havien suspès les proves POB, i la minsitra ha replicat que ella havia estat en contacte amb tots els tècnics i que aquesta decisió havia estat purament tècnica. Sobre el fet de comunicar-la amb la roda de premsa, ha afirmat que en situació de confinament "és la millor manera per fer arribar tota la informació a tothom al mateix moment". A pregunta del conseller del PS Carles Sànchez, la ministra ha exposat que el servei de guarda té espai suficient i professionals per tal de poder atendre totes les demandes que han rebut i que la parròquia amb més nens era Sant Julià, amb 28, i que no hi havia problemes d'espai.

Consell General, Xavier Espot

tracking