Espanya confinarà els andorrans que hi viatgin

Els ciutadans d’Andorra que hagin de creuar la frontera hauran d’estar 14 dies en confinament en un domicili particular o en un hotel

Espanya confinarà els andorrans que hi viatginFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol va publicar ahir una ordre que estableix que les persones que entrin al seu territori provinents de l’estranger hauran de fer una quarantena de 14 dies. La mesura, publicada al BOE, entrarà en vigor el 15 de maig vinent i serà vàlida mentre duri l’estat d’alarma i les seves pròrrogues.

L’ordre no tindria gaire importància per a Andorra si, com en altres ocasions, quedés exclosa juntament amb Gibraltar i per tant aquesta nova decisió de la Moncloa no tindria efectes directes, però aquest cop el decret no fa cap menció i Andorra rebrà el mateix tracte, com ahir va confirmar l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros.

Tots els ciutadans que puguin travessar la duana de forma justificada hauran de complir la quarantena, vagin a Barcelona o a la Seu d’Urgell, excepte els treballadors transfronterers, transportistes i les tripulacions, així com els professionals sanitaris que es dirigeixin a exercir la seva activitat laboral, sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades.

El canvi de criteri respecte al Principat comporta un greu problema. Ros va insistir que no hi ha excepcions i es va referir a la quarantena que també han de fer els espanyols que accedeixen a Andorra: “Això s’anomena reciprocitat.” El diplomàtic va precisar que ahir al matí es va comunicar amb Madrid per aconseguir més informació i no va descartar que en els propers dies l’executiu espanyol faci una nova interpretació pel que fa a la situació d’Andorra: “Jo he formulat aquesta pregunta i he proposat que es faci una lectura d’excepcionalitat per a Andorra, però ara mateix l’ordre publicada al BOE afecta en la seva totalitats els residents al Principat, ja siguin espanyols, andorrans o de qualsevol altra nacionalitat”.

Si no hi ha canvis, el principals perjudicats són les persones que es veuen obligades a viatjar a Barcelona per tractaments mèdics, sigui per radioteràpia per un càncer o per altres malalties importants que són tractades des de centres de la capital catalana. Ros va ser precís: “Hauran de quedar-se 15 dies en quarantena, ara és el que hi ha.”

MOBILITAT BÀSICA

Els viatgers a Espanya hauran de quedar-se en un domicili o hotel limitant els seus desplaçaments a les activitats essencials de compra de productes bàsics, assistència a centres de salut o causes de força major. A més, estaran obligats a portar mascareta i també hauran de complir les mesures d’higiene i prevenció, especialment pel que fa al contacte amb els convivents.

Les autoritats sanitàries podran contactar-hi per fer-los un seguiment. Davant l’aparició de símptomes, hauran de contactar per telèfon amb els serveis de salut. El diplomàtic va remarcar que les prioritats estan ara centrades bàsicament en la salut.

ANDORRA APROVA EXCEPCIONS PER A L'ACCÉS SENSE RESTRICCIONS

El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, va explicar ahir en roda de premsa que s’ha constituït un grup de treball interministerial (Exteriors, Salut, Economia i Turisme), i que s’està treballant un possible protocol en funció de si són excursionistes o turistes que es poden desplaçar al país i han de pernoctar. “Estem en permanent contacte amb les autoritats dels països veïns. El ritme d’arribada de turistes vindrà marcat per les decisions pròpies dels estats veïns. Andorra ha fet gestions per començar a aixecar les restriccions a les fronteres perquè sigui considerat un territori de poc risc”, va dir el titular d’Economia. De fet, l’ordre del govern espanyol ha estat inesperada i des de l’executiu andorrà es confia reconduir-la per tornar a la situació actual. El Govern ha establert excepcions a la normativa que obligava a fer una quarantena a tothom que vingués al país, segons va publicar ahir al BOPA. En aquest sentit, els transfronterers, el personal diplomàtic i consular, les persones que vinguin d’una estada a l’estranger per causa de força major, raons sanitàries o laborals inajornables i ho puguin acreditar, no caldrà que facin una quarantena de 15 dies, com l’Estat havia decretat anteriorment.

tracking