x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

El govern espanyol proposa als partits prorrogar un mes l'estat d'alarma

L’executiu manté contactes amb els portaveus per pactar canvis en les mesures excepcionals
Actualitzada 13/05/2020 a les 07:32
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha mantingut en els últims dies contactes amb portaveus parlamentaris per negociar una pròrroga de l’estat d’alarma d’un mes que permeti a l’executiu acostar-se al final del pla de desescalada sense haver de passar de nou pel Congrés dels Diputats. A canvi, segons fonts coneixedores de les converses, l’executiu planteja a les formacions que li facin arribar propostes i està obert a fer canvis en profunditat en el model d’aplicació del decret. Tot plegat a una setmana que el president espanyol, Pedro Sánchez, es vegi forçat a tornar al Congrés a buscar una nova pròrroga per a la qual no tenia els suports garantits.
Calvo va mantenir contactes en la jornada d’ahir per encàrrec directe de Sánchez, buscant fórmules d’acord amb els grups parlamentaris que li atorguin la majoria necessària per aprovar aquesta pròrroga. Per propiciar aquests acords, Calvo ha plantejat als grups parlamentaris que li facin arribar les seves propostes, també les dels grups nacionalistes i independentistes.

L’executiu sembla que estaria disposat a introduir canvis en profunditat al decret d’aplicació de l’estat d’alarma. Es tractaria, segons aquestes fonts, d’aplicar “un altre estat d’alarma” recollint les principals peticions dels grups clau que han de permetre l’aprovació.
Sánchez pot demanar al Congrés que la pròrroga no sigui per quinze dies, sinó pel període que consideri. La llei orgànica dels estats d’alarma estableix que el Congrés ha de convalidar la primera declaració d’estat d’alarma al cap d’un màxim de 15 dies, però després pot demanar pròrrogues d’altres terminis, sense que la llei estableixi màxims. El portaveu de Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, va justificar aquesta decisió. “El que s’ha fet a Espanya de demanar-ho cada quinze dies no és habitual, perquè a altres països s’han demanat períodes més llargs”.

Segons fonts populars, el seu líder, Pablo Casado, va parlar amb Calvo i li va presentar el seu pla de desescalada jurídica, alternativa a l’estat d’alarma. JxCAT també ha confirmat el contacte entre Calvo i la portaveu al Congrés, Laura Borràs, que segons fonts de la formació va insistir a reclamar el retorn de les competències i que preveu presentar les seves propostes per escrit demà. ERC també va recordar que existeix una “línia oberta” entre partits que serveix per abordar qüestions”.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts