El CENMA inicia el seguiment de la papallona del boix al país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des de finals d’abril i per segon any consecutiu, el CENMA amb la col·laboració del Govern, està duent a terme el seguiment per poder detectar la papallona del boix al país. Es tracta d’una espècie nocturna invasora i molt agressiva, originària de l’est asiàtic, que en la seva fase eruga té com a planta nutrícia el boix, un arbust que pateix una defoliació contínua que el pot deixar sense fulles i fins i tot se li pot arribar a menjar l’escorça i matar-lo.

Malgrat que a Andorra es va detectar fa uns anys en dos casos esporàdics, a la capital i a Escaldes-Engordany, de moment informen que no s’ha confirmat el seu assentament al territori. Tanmateix, segons informa el CENMA, el principal objectiu del projecte és poder detectar l’arribada de la papallona com abans millor per evitar-ne propagació.

Per dur-ho a terme es fan servir unes trampes que contenen feromones sexuals específiques d’aquesta espècie per poder-les atraure. En aquests moments a Andorra es disposa de cinc trampes situades a diferents indrets representatius de la presència de l’arbust, propi de matollars i boscos montans.

Les trampes es visitaran un cop per setmana fins al mes d’octubre amb l’objectiu de detectar l’aparició de la papallona i, en cas positiu, conèixer quin és el seu cicle vital i la seva abundància en un entorn de muntanya, per tal de poder orientar l’execució de tractaments eventuals en un futur.

tracking