Pandèmia mundial

Polèmica a Madrid per la dimissió de la directora general de Salut Pública

Yolanda Fuentes era contrària que la comunitat demanés entrar a la fase 1 del desconfinament

Polèmica a Madrid per la dimissió de la directora general de Salut Pública

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora general de Salut Pública de Madrid, Yolanda Fuentes, va dimitir ahir del càrrec. Una decisió que es produeix l’endemà que la Comunitat de Madrid decidís sol·licitar entrar a la fase 1 de desescalada del confinament, tal com va confirmar un portaveu de la conselleria.

La renúncia de Fuentes es produeix en el marc del llarg debat que s’ha produït a l’executiu autonòmic sobre si Madrid havia de demanar al ministeri de Sanitat entrar en aquesta fase, que suavitza mesures de confinament.

En aquest sentit, fonts pròximes a la ja exdirectora de Salut Pública van explicar que ella no compartia aquesta posició i que preferia mantenir de moment la situació actual de nivell zero. En no prosperar el seu criteri, va decidir presentar la seva dimissió, que es va fer oficial durant la tarda d’ahir.

D’altra banda, el director del Centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries del ministeri de Sanitat, el doctor Fernando Simón, va anunciar ahir que les comunitats autònomes que canviïn de fase ho sabran entre avui a la nit i demà. La data prevista per passar de la fase 0 actual a la fase 1 és l’11 de maig vinent.

Fernando Simón, que va deixar clar que la decisió, en darrera instància, l’adoptarà el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va explicar que hi haurà un informe específic de cadascuna de les regions, que creu que es farà públic, en el qual es precisin els criteris que es van utilitzar i la valoració que se’n farà d’ells en el seu conjunt.

Pel que fa al nombre de morts diaris, les xifres van experimentar ahir una lleugera baixada respecte a dimecres, en registrar-se 213 noves morts, que ja superen les 26.000, mentre que contagis confirmats mitjançant PCR van repuntar lleument als 754, així que sumen 221.447 el total.

On continua la tendència a la baixa és a Itàlia, tot i que ja acumula 29.958 morts amb coronavirus. Tot i això, en les darreres 24 hores en van tenir 274, una xifra inferior als 369 del dimecres i que torna als nivells de dies anteriors.

El creixement de contagis segueix en la mateixa línia de contenció i lent descens, amb 1.401 casos més les últimes 24 hores, fins a un total de 215.858, segons les dades ofertes per Protecció Civil, i ja se n’han curat 96.276, amb prop de 3.000 ahir. La situació contrària és la que es viu al Regne Unit, que amb les dades que va registrar ahir ja supera la barrera dels 30.000 morts des de l’inici de la pandèmia.

tracking