Malestar dels metges per la gestió de les proves d'anticossos

Els professionals es troben “desbordats” i hi ha incongruències en la lectura d’alguns resultats

Malestar generalitzat per la gestió del Govern dels tests d'anticossosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cribratge massiu genera malestar entre la població des del primer moment. Els dubtes sobre l’efectivitat de les proves i sobre l’ús que es farà de les dades que se’n desprenen han creat un clima de desconfiança al voltant dels tests d’anticossos. D’altra banda, la darrera modificació en el protocol indica que el metge referent és la persona que ha de gestionar els resultats de les proves, una decisió que ha comportat una sobresaturació de l’atenció primària i el malestar d’alguns metges que asseguren que estan “desbordats” i se senten “molt cansats”.

El Marc (nom fictici) és metge d’atenció primària i expressava que “estem completament desbordats, rebem entre 250 i 300 trucades i missatges al dia i no pots atendre tothom perquè no hi ha temps”. “Ja fa gairebé vuit setmanes que estem fent horaris terribles, de vuit del matí a vuit del vespre, i rebo trucades i missatges fins a les onze de la nit”, diu.

Respecte a la plataforma per donar els resultats afirma que “tothom truca per demanar el resultat però va amb retard i no els el podem donar, és una anomalia que no s’havia previst i la pressió assistencial és horrorosa”. En aquesta línia, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va exposar que el decalatge es deu al fet que les dades es bolquen només un cop al dia. A més, va valorar que és possible que tinguin una “allau important” de pacients demanant per les proves, però “s’anirà regularitzant”.

També amb relació als tests, el Marc precisa que la lectura del resultat va més enllà de dir si és positiu o negatiu: “És un procés que requereix una estona perquè s’ha d’entrevistar els pacients i preguntar-los pels seus contactes, sobretot si ja estan treballant. Se’ns està fent molt complicat.” Pel que fa al protocol que els han proporcionat des de Salut, comenta que “genera problemes perquè és un algoritme que no pots aplicar en tots els casos i això fa que hagis de ser creatiu i et provoca molts problemes”. “Hi ha dies que tornes a casa amb mal regust perquè mai saps quan ho has fet bé i quan malament. Ho visc amb frustració perquè m’agradaria ser més eficient”, destaca, per afegir que “potser els tests tenen molt valor epidemiològic però estan sortint resultats que obliguen molta gent a quedar-se a casa. Això és un problema per què allarguem el període de confinament de moltes persones i això pot tenir conseqüències”.

Uns resultats que en alguns casos no són fàcils de llegir i que donen marge a la interpretació dels voluntaris que, en algunes ocasions, pot ser incorrecta. Així ho constata la Carla (prefereix no fer públic el seu cognom) que, després de donar positiu en IgM, va decidir fer-se el test Elisa en un laboratori privat. La prova va donar negatiu. Ahir al matí va decidir trucar al telèfon facilitat per Govern per comprovar els resultats i li van dir que era negatiu en IgM i IgG. La Carla s’havia apuntat per fer de voluntària i, sent biòloga, no veia clar el resultat del test, però li van dir que s’havia de quedar a casa. Ara descarta fer-se el segon test i no està d’acord que Grífols utilitzi les seves dades personals, “no els he donat el meu consentiment”. A més, indica que no és l’única que s’ha trobat en aquesta situació i que hi ha gent que no ha quedat registrada a la base de dades i s’ha de tornar a fer la prova.

Un altre cas estrany és el de l’Ignasi (tampoc vol fer públic el seu cognom). També s’havia apuntat com a voluntari i li van notificar que havia donat positiu en IgM. Tot i això, la seva família va passar la prova uns dies més tard i tots van donar negatiu. “Al meu test hi va haver irregularitats”, assegura i afegeix que “me’l va fer un amic i em va explicar que no es veia clar, que ell no veia res però una infermera va decidir que era positiu. Van trigar 25 minuts a llegir el resultat”. A més, valora que “no és normal que et confinin basant-se en un test que no té capacitat de diagnòstic, i més quan tota la família dona negatiu”. Per això va decidir insistir fins obtenir una cita per a la PCR.

tracking