El resultat del test no justifica el confinament

El Comitè de Bioètica considera que el grau d’incertesa de les proves pot comportar una restricció de la llibertat erròniament

El resultat del test no justifica el confinamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Nacional de Bioètica d’Andorra ha elaborat un informe sobre la situació d’emergència sanitària en el qual es posa en dubte que es pugui confinar la població sobre la base dels tests ràpids que s’estan duent a terme. En concret, afirma que “aquestes proves diagnòstiques tenen actualment i per a aquesta malaltia una sensibilitat i especificitat limitades, que fan que els resultats presentin un grau d’incertesa, i per tant pugui atorgar equivocadament el grau d’immunitat i el d’inefectivitat a una persona, i li estableixin deficientment una restricció a la seva llibertat de moviment i de reunió”. L’informe admet que les “proves poden informar del grau de la seroprevalença i d’immunitat de la població, però la veritable qüestió rau a acceptar la imposició d’aquesta mesura a les societats amb tradició democràtica pel fet d’afectar directament drets fonamentals com la intimitat i la llibertat”.

En el mateix sentit, els experts en bioètica exposen que “malgrat que hi hagués evidència científica de la informació que aporten, la vulneració de drets i discriminació que comportaria no justificaria la seva implementació per assolir un resultat que probablement pot obtenir-se per altres mitjans”. I alerten que la reacció de la població podria ser contrària i optar per voler-se contagiar per tal de recuperar la normalitat. “Alhora, també podria generar una tendència a buscar la sobreexposició al virus, ja que la infecció podria ser vista com a forma de poder accedir als ‘privilegis’ d’una certa normalitat”, argumenten.

Informar els ciutadans

En qualsevol cas, els experts deixen clar que és important comunicar “quines finalitats tindran les seves dades, qui hi tindrà accés, i han de consentir a aquests usos”. Expliquen que les decisions polítiques s’han de prende a partir de dades científiques, econòmiques i socials, però admeten que la situació actual, canviant i immersa en la incertesa, complica les actuacions de les autoritats. “Quan no existeix evidència científica les decisions s’han de prendre en arguments raonats i en l’evidència de situacions anàlogues. És sobre aquesta base que els poders dels estats prenen les mesures contra la pandèmia de la Covid-19, i en aquest context d’incertesa, de realitat difusa i canviant, l’evidència científica no ha portat a l’aplicació de les mateixes mesures en tots els països”. Sigui com sigui, però, també sentencien que no tot es pot justificar sobre la base de la salut pública. “La salut pública és un bé comú a preservar, però no està per damunt de tot”, consideren, i afegeixen que “els drets inviolables i imprescriptibles de la persona constitueixen un límit que no s’ha d’ultrapassar” o com a mínim no fer-ho “més temps de l’estrictament necessari per conservar aquest bé”.

Els conflictes bioètics derivats de la situació de pandèmia són diversos i molts d’ells evidents, però els experts insisteixen que allò fonamental és prendre decisions “proporcionades i actualitzades” a la informació científica per tal de mantenir la confiança de la població en les mesures adoptades.

El comitè també posa especial atenció a les conseqüències psicològiques que pot comportar el confinament. “Cal ser conscients que hi ha poca experiència sobre els efectes que pot tenir el confinament en la pandèmia a mitjà i llarg termini. Alguns estudis recents ja apunten els perjudicis que pot comportar a alguns grups de població. Seria recomanable fer el seguiment psicològic de les persones més vulnerables socialment i psicològicament”, apunten, tot remarcant que a hores d’ara “es desconeixen els efectes finals del confinament sobre la salut mental, els costos socials (difícils, si no impossibles de mesurar) i els econòmics”.

L'INFORME

-El document posa en dubte l’aïllament de la població partint del resultat dels tests ràpids pel grau d’incertesa que presenten.

-Reconeixen que les proves poden informar del grau de seroprevalença i d’immunitat de la població però no veuen clar imposar mesures que afectin la intimitat o la llibertat.

-Alerten que la població podria preferir contagiar-se amb la voluntat de recuperar ‘privilegis’, com ara evitar l’aïllament i poder sortir.

-Els experts insisteixen que és important el fet de comunicar quina finalitat tindran les proves a la ciutadania i qui tindrà accés a la informació.

-Reconeixen la dificultat del moment i la poca informació sobre la malaltia i remarquen que la salut pública és un bé comú a preservar, però també deixen clar que no està per sobre de tot.

-Posen èmfasi en la importància de prendre decisions proporcionades i actualitzades a la informació científica de cada moment per tal de mantenir la confiança de la població en les mesures que calgui adoptar.

-El comitè també posa especial atenció en les conseqüències psicològiques que pot comportar el confinament i recomana fer un seguiment, especialment a les persones més vulnerables.

RESPECTE PER LA "DIGNITAT HUMANA"

El document del Comitè de Bioètica recomana que les mesures segueixin unes línies d’aplicació bàsiques respectant la “dignitat humana”. “La seva execució ha de fer-se de forma que es minimitzi el grau d’instrusió dins la vida privada i la lliure elecció de les persones”, indiquen els experts. També recomanen comunicar i argumentar clarament a la ciutadania l’objectiu de les mesures, que aquestes siguin proporcionades i evitar allargar-les més temps del necessari. Deixen clar que les accions mai han de ser discriminatòries i que cal minimitzar la càrrega econòmica que suposin.

tracking