x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
pandèmia mundial

Un estudi d'Esade vol dividir Europa en regions 'free' per salvar el turisme

Es permetria viatjar els seus ciutadans a les zones considerades lliures de la Covid-19
Andorra no estaria considerada ara mateix una zona verda.

Un estudi d'Esade vol dividir Europa en regions 'free' per salvar el turisme

Andorra no estaria considerada ara mateix una zona verda.

ESADE
Actualitzada 06/05/2020 a les 19:03
El Centre de Polítiques Econòmiques EsadeEcPol, situat al campus d’Esade a Madrid, es considera a si mateix un think tank independent i interdisciplinari, compromès amb l’excel·lència i especialitzat en l’impuls de les reformes i la millora de les polítiques econòmiques a Espanya. La seva missió, assenyalen al lloc web, és l’articulació d’espais transversals de consens per impulsar polítiques públiques basades en l’evidència. I des que va esclatar la crisi sanitària, ara ja també econòmica, provocada pel coronavirus ha emès una sèrie d’informes relacionats amb les conseqüències de la pandèmia, el darrer dels quals proposa una estratègia per salvar el turisme.
Els autors de la proposta, Miquel Oliu-Barton (professor associat de Matemàtiques de la Universitat de París-Dauphine) i Bary Pradelski (professor associat d’Economia de l’Institut Oxford-Man), parteixen del fet que molts estats membres de la Unió Europea han posat en marxa els seus plans de desconfinament per regions. I que a mesura que la incidència del virus vagi disminuint, la mobilitat entre aquestes regions s’anirà normalitzant, seguint una estratègia de zones verdes.

L’estudi proposa elevar aquest plantejament en l’àmbit de la Unió Europea i també de països de l’espai Schengen que no pertanyen al club de Brussel·les i també d’altres com seria el cas d’Andorra. Un Estat que l’estudi considera ara mateix com una zona que encara no està lliure de la malaltia.
“La idea és senzilla: permetre la mobilitat de persones entre les zones verdes de diferents països europeus a través d’una xarxa de regions certificada per les institucions comunitàries”, assenyalen, per afegir que “ben articulada i amb suficients garanties, aquesta proposta podria salvar la temporada turística d’estiu al sud d’Europa, mitigant així els enormes costos econòmics que el tancament al turisme internacional pot suposar per a aquests països”.

Tots dos insisteixen en el fet que “ens enfrontem a un estiu negre per al turisme, amb enormes limitacions per realitzar viatges internacionals”. Aquestes restriccions en els desplaçaments “perjudicaran encara més” les economies ja molt afeblides dels països de sud d’Europa perquè depenen del turisme molt més que les dels països de nord. A més dels seus efectes directes sobre el PIB, “això pot debilitar també els fràgils equilibris dins de la UE i posar en perill el seu futur”.
Es basen en l’estratègia de desconfinament de França, Espanya i Itàlia, que consisteix a desconnectar diferents zones geogràfiques prohibint els desplaçaments innecessaris etiquetant cada regió amb el color vermell (si el virus no està controlat) o verd (si està sota control), per tal d’evitar la propagació de virus pel territori i poder reiniciar l’activitat econòmica a una escala més local quan sigui segur fer-ho.

“És extremament important que els indicadors que permetin determinar si una zona és verda o vermella siguin fiables”, diuen. Per això, tant aquests indicadors, com les mesures sanitàries i les restriccions de mobilitat que impliquen aquestes etiquetes, “hauran de ser definides per les autoritats sanitàries competents”.
El treball proposa elevar aquest plantejament de zonificació a escala paneuropea. Si una regió és considerada segura per una autoritat europea comuna, se li atorgaria l’etiqueta verda UE i es podria viatjar entre aquestes zones verdes amb la mateixa garantia de seguretat que entre zones verdes d’un mateix país.

Les zones verdes entrarien a formar part de la xarxa certificada de zones verdes, que creixeria a mesura que progressi la contenció de virus. “Permetre els viatges entre zones verdes pot ajudar a salvar el sector turístic i, molt probablement, a millorar la viabilitat econòmica de diversos països europeus”, indiquen, per afegir que cal deixar clar que “els viatges i el turisme són segurs”.
  • #8 K
    (06/05/20 16:45)

    Realmente en épocas de crisis aguda como la que se avecina a la gente se le va la pinza, sea Esade o cualquier otro iluminado.
    Solucionemos el problema poco a poco con racionalidad y dejémonos de inventos.

    Respondre
  • #7 coballes andorranes
    (06/05/20 14:25)

    És ridicul que nosaltres ens cribem cada 2 mesos peró deixem entrar gent sense cribar.

    Respondre
  • #6 Tontades
    (06/05/20 10:34)

    Països amb Label “covid free”... i se suposa que la gent que hi pugués accedir hauria d'acreditar també “covid FREE”, no? O sigui... o passaport immunitari o vacuna o segell a la front... el cas es catalogar, controlar i decidir per les persones. Realment la realitat supera la ficció!!!

    Respondre
  • #5 Tests xinesos i vacuna
    (06/05/20 10:04)

    Jo només vullc que obrin fronteres per marxar d´aquest experiment de l´OMS anomenat "covit free".

    Respondre
  • #4 Numbers
    (06/05/20 09:19)

    Andorra és el 3er pais del món amb més morts per numero d'habitants i el segon en morts per habitant, mai tindrem aquest certificat.

    Respondre
  • #3 Ferran
    (06/05/20 08:38)

    Normal!!
    Si som el tercer país amb més morts per càpita com hem de ser "Covid Free"!!

    Respondre
  • #2 Game Over
    (06/05/20 07:51)

    Molt interessant. Seria bo q des de el Ministeri de Turisme o d'Andorra Turisme algu s'interesses en l'informe per veure si va endavant i AND port ser-hi. Per que la situacio turistica q es preveu es MOLT DOLENTA. Aixo s'enfonsa i des de Govern no se'n adonen

    Respondre
  • #1 Uffff
    (06/05/20 07:50)

    Que en sou de pesats amb aquest tema... Això és inviable.

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts