Un 8,3% dels tests donen positiu en anticossos

Benazet diu que el fet que quasi tota la població s’inscrigui a la prova permet gestionar el virus

Tests anticossos a EscaldesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar ahir durant la roda de premsa que de les 11.000 proves realitzades fins al moment un 8,36% de la població té anticossos de coronavirus. “Prop d’un 10% de les persones que han realitzat el test han tingut algun contacte amb el virus i han creat immunitat enfront de la Covid-19”, va matisar el ministre. Així, va apuntar que dels resultats obtinguts de les proves realitzades als professionals sanitaris del SAAS, un total de 1.210, el percentatge d’anticossos es troba en un 12,21%. Martínez Benazet va exposar que aquests són els resultats que s’esperaven assolir al país, malgrat que “l’ideal seria arribar al 60% de la població amb anticossos”.

Tanmateix, el ministre va expressar que el fet que 63.000 persones s’hagin inscrit per fer-se els tests permetrà gestionar bé l’epidèmia. “Considero que gran part de la població s’està apuntant al cribratge i és motiu d’orgull perquè hem optat per la corresponsabilitat ciutadana i estan responent”, va dir. Martínez Benazet també va posar en relleu que “els tests ens permeten detectar on hi ha el focus d’infecció del coronavirus i si fem el diagnòstic i l’enquesta a tota la població de forma ràpida podrem aïllar les persones que estiguin infectades i permetre que la resta puguin fer una vida més normal”.

Protocol d’actuació

Quant al protocol que regula la implementació del model de cribratge poblacional, el titular de la cartera de Salut va manifestar que de les persones que donen una IGM alta “es miren els criteris clínics i es decideix qui ha de passar per la prova de PCR i qui no”. En aquest sentit, va puntualitzar que un 2,4% de la població que ha fet el test fins ahir podria estar malalta. “El coronavirus a diferència d’altres infeccions genera una resposta immunitària diferent, les IGM duren molt de temps en el nostre cos i les IGG apareixen més tard, per aquest motiu pot ser que no totes les persones que han donat un resultat amb IGM altes estiguin malaltes”, va destacar. Així, va remarcar que a les persones que siguin susceptibles de patir la malaltia, l’empresa Espic, contractada per Govern per fer trucades, les avisarà per iniciar el procediment escaient, tot i que es tindran en compte els antecedents, i en el cas que doni positiu de la Covid-19 “es procedirà a l’aïllament, la baixa laboral i el tractament de la malaltia, com succeeix amb qualsevol altra pandèmia”.

D’altra banda, Martínez Benazet va remarcar que la posada en funcionament dels 59 stoplabs ha estat exemplar. “Tenim molts ulls que estan mirant el nostre projecte” i aquest fet “ens ajudarà a controlar l’epidèmia i tornar a la nova normalitat més aviat i també situarà Andorra en el món, demostrant que fa les coses bé i que podrà ser un país Covid free, per a aquelles persones que vulguin venir de vacances o a residir-hi”. En la mateixa línia, el cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar durant la compareixença d’ahir al matí que “entre tots hem de fer d’Andorra un país reputat, respectat i que serveixi d’exemple per a Europa i el món”.

El titular de Salut va actualitzar les dades de la pandèmia al país. Així, hi ha 750 casos positius totals, 499 recuperats i 206 actius, dos més que diumenge. Les defuncions es mantenen en 45 i a l’hospital segueixen ingressades 16 persones, de les quals nou es troben a l’UCI i quatre amb suport de ventilació mecànica. A El Cedre hi ha 19 pacients, 5 de Salita i 7 en convalescència.

FRANCESC CAMP DONA POSITIU DE CORONAVIRUS

El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va donar positiu de la pandèmia de coronavirus a l’hora de realitzar-se el test d’anticossos. Segons va explicar el cònsol al Diari, la seva intenció era supervisar el dispositiu de cribratge sobre el terreny durant els primers dies a la parròquia. “M’han fet primer tests d’anticossos i ha donat positiu, llavors han decidit repetir-me’l pel que volia fer i ha tornat a donar positiu”, va informar el cònsol canillenc. Tanmateix, Camp va posar en relleu que es troba bé i que no mostra cap símptoma habitual de la pandèmia. Així, va explicar que el tractament seran catorze dies de confinament. I va recalcar que el temps d’aïllament “tampoc difereix gaire de les últimes sis setmanes”, en les quals també s’ha quedat a casa per les mesures decretades pel Govern. Tot i això, va manifestar que la resta de la família no s’ha contagiat. “Ni la meva dona ni les seves filles s’han infectat de la malaltia de la Covid-19, i ambdues han donat negatiu pel que fa a les proves d’anticossos”, va puntualitzar Camp.

LA POBLACIÓ ABRAÇA ELS TEST

Els ciutadans que van estrenar ahir el cribratge poblacional van aplaudir l’organització i la rapidesa en la realització de la prova. “Tot estava molt ben organitzat i fins i tot els voluntaris i sanitaris van ser massa amables, tenia por que hi hagués aglomeracions de gent però res de res, tot molt ràpid i ben gestionat”, va indicar Fernando da Silva després de fer la prova. D’altra banda, Imma Romero va manifestar que es va trobar una mica de cua a l’entrada, però “també va ser culpa meva, ja que vaig arribar deu minuts abans de la cita que tenia programada”. Tot i això, va afirmar que la realització del test és recomanable per a tota la població. “Ara em toca esperar el resultat però ha estat una molt bona experiència, deu minuts i ja era fora, i també em van trucar en un parell de dies, una gran gestió per part del comú i del Govern”. En la mateixa línia, Petra González, va reiterar la bona gestió del comú d’Andorra la Vella i de l’executiu, ja que “ens van citar molt de pressa i tot i no saber quan ens donaran els resultats estem molt contentes i considerem que ho han fet genial”. Igualment, Matilde Rodríguez va apuntar que després de fer-se el test d’anticossos els sanitaris i tècnics li van dir que “si dono positiu i m’he de confinar durant catorze dies m’avisaran en 24 hores com a màxim, tot i que espero que no sigui així”. Tanmateix, va puntualitzar que l’organització ha estat el millor. “Pensava que tardarien una hora com a mínim a fer-ho tot, però ni de bon tros, en deu minuts ja ho tenia tot enllestit”, va afegir Rodríguez. Per la seva banda, Blanca Tort va indicar que agraeix la rapidesa, però va posar en relleu que “podrien haver tingut més tacte a l’hora de treure la mostra de sang”.

Un 8,3% dels tests donen positiu en anticossos

tracking