Topall als sous dels alts càrrecs de parapúbliques

Els grups plantegen una rebaixa de les nòmines de tots els polítics d’entre un 10% i un 20%

Topall als sous dels alts càrrecs de parapúbliquesEduard Comellas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern està treballant en la proposta que ha de marcar la reducció dels salaris dels càrrecs públics. De moment, l’executiu encara no ha entregat cap esborrany als grups parlamentaris però els partits que li donen suport al Consell General ja s’han començat a reunir per treballar una proposta amb la qual se sentirien còmodes. La idea de la majoria afectaria tots els polítics, incloent els comunals, i també els alts directius de les empreses públiques i parapúbliques com, per exemple, la UIFand, el Consell Superior de la Justícia, Andorra Turisme, FEDA o Andorra Telecom, entre d’altres. En aquest cas, la rebaixa es marcaria a través d’un topall en la nòmina que encara està per definir amb la voluntat d’evitar sous desorbitats. D’aquesta manera, els directius no podrien cobrar més d’un salari determinat.

Els grups de la majoria també proposen una rebaixa dels salaris de tots els polítics de forma lineal, és a dir, la mateixa per a tots, i el percentatge amb el qual treballen és superior a un 10%, malgrat que en un inici s’havia parlat d’una reducció d’entre el 5% i el 10%. Malgrat que la xifra exacta encara no s’ha tancat, fonts consultades van indicar que oscil·laria entre un 10% i un 20%.

Més sou que el cap de govern

Pel que fa als salaris dels directius, les fonts van recordar que hi ha alts càrrecs d’aquestes empreses que cobren més que el cap de Govern i s’entén que en moments de crisi com l’actual cal que tothom posi el seu granet de sorra. En la premissa que posa sobre la taula la majoria hi estaria d’acord també el Govern, que encara no ha presentat cap proposta en ferm perquè està estudiant de quina manera s’hauria d’articular legalment la rebaixa, ja que part dels contractes del personal esmentat estan blindats.

La mesura d’imposar un topall s’inclouria en el projecte de llei que el Govern es va comprometre a presentar a mitjan aquest mes, tal com consta en la segona Llei de mesures urgents que es va aprovar el 18 d’abril passat, i que havia de marcar la reducció de salaris públics per pal·liar el cop que viuran les arques públiques com a conseqüència de l’emergència sanitària. Amb tot, hi ha polítics partidaris que el salari màxim en el cas dels directius de les empreses públiques i parapúbliques s’imposi més enllà de la pandèmia i es revisin perquè les nòmines no siguin tan altes a llarg termini.

En tot cas, la proposta sobre la qual treballaran els grups parlamentaris la presentarà Govern a través d’un projecte de llei. Fonts consultades van indicar, però, que la idea de l’executiu és consensuar el percentatge de rebaixa del salari amb tots els grups parlamentaris i arribar a un acord abans que el text legislatiu entri al Consell General.

PROPOSTES

El Govern es va comprometre a presentar un projecte de llei amb la reducció dels salaris públics a mitjan aquest mes.

La majoria treballa en una rebaixa que oscil·la entre el 10% i el 20% per a les nòmines de tots els polítics.

Els tres grups parlamentaris que donen suport a l’executiu també proposen que es posi un topall als salaris dels directius de les parapúbliques.

La mesura s’argumenta en el fet que hi ha alts càrrecs de les empreses públiques que cobren més que el cap de Govern.

Govern encara no ha presentat cap esborrany però vol buscar el consens de totes les formacions.

tracking