x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
pandèmia mundial

Les empreses comencen a tramitar els ERTO

Els formularis per a fer les suspensions temporals de contractes de treball o les reduccions de jornada als empleats ja estan disponibles al web de Treball, tot i que no entraran en funcionament fins demà
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el debat de la llei Òmnibus al Consell General

Entra en vigor la llei dels ERTO

El cap de Govern, Xavier Espot, durant el debat de la llei Òmnibus al Consell General

Fernando Galindo
Actualitzada 30/04/2020 a les 18:34
Diverses empreses del país ja han començat a fer els tràmits per a realitzar suspensions temporals del contracte de treball i reduccions de jornada, segons ha comentat aquesta tarda el ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'actualització de la situació per la Covid-19. Jover ha subratllat que el web del departament de Treball ja ha habilitat l’espai especial per dur a terme els tràmits de forma telemàtica, fet que evitarà haver-se de desplaçar presencialment a les dependències de Govern, tot i que aquest no entraran en funcionament fins demà. La segona Llei `òmnibus que ha entrat en vigor avui, inclou aquesta mesura que tindrà vigència de l’1 de maig i fins al 31 de desembre. Tal com estableix la llei publicada aquest matí al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de la Covid-19, és un mecanisme que ha de permetre evitar "els acomiadaments de les persones assalariades i la destrucció del teixit productiu d’Andorra", malgrat la suspensió de l’activitat de moltes empreses fins que finalitzi la situació d’emergència sanitària, "i acompanyar-les a elles i els seus treballadors en el període de reactivació que tindrà lloc amb posterioritat, mitjançant mecanismes justos i equitatius". 
El treballador al qual se li ha aplicat la suspensió temporal del contracte de treball o la reducció de la jornada laboral percebrà una prestació que s’ha calculat prenent en compte les persones amb els salaris més baixos i, per tant, amb un risc més gran de vulnerabilitat. La reducció serà percentualment menys important per als salaris baixos que per als salaris alts i, des d’un criteri de justícia social, s’ha decidit no tenir en compte per calcular la prestació la part del salari que superi el doble del salari mitjà. Les prestacions que són a càrrec del Govern les satisfarà directament la CASS, mentre que les prestacions i els salaris que són a càrrec de l’empresa els assumeix l’empresa. L’import equivalent al salari mínim interprofessional (1.083,33 euros) serà percebut íntegrament, sense perjudici de la retenció de la cotització a la CASS. En cas que el salari fix de la persona estigui situat entre el salari mínim interprofessional i el salari mitjà (2.129,44 euros) es reduirà: un 30% quan el màxim que es cobri siguin 1.432,03 euros, un 40% quan el màxim estigui en els 1.780,74 euros, i un 50% en el cas que el màxim percebut sigui 2.129,44 euros. Pel que fa als sous que se situen entre el salari mitjà i el doble del salari mitjà (4.258,88 euros), es reduirà un 70% entre 2.129,45 euros i 2.839,25 euros, 80% entre 2.839,26 euros i 3.549,07 euros i 91% entre 3.549,08 euros i 4.258,88 euros. Per a aquells assalariats que superin el doble del salari mitjà no es tindrà en compte per calcular la prestació de la part del salari que percebi.

Quant al pagament dels locals per a negocis, es redueix fins al 100% de la renda dels locals amb l'activitat suspesa, en règim de guàrdia i permanència, mentre que els locals que poden romandre oberts es beneficiaran d'una reducció del 80% en lloc del 50%. A més, un cop s’aixequi la suspensió de l’activitat o el règim de guàrdia i permanència, s’apliquen unes reduccions de la renda que s’aniran minorant progressivament i de forma escalada durant un període d’entre un i tres mesos segons el cas fins a arribar a la renda contractual vigent. Quant a la reducció de la renda dels habitatges, es preveu que els treballadors afectats per aquestes mesures, o que hagin estat acomiadats i percebin l’ajut per desocupació involuntària, o els autònoms amb una activitat suspesa, puguin beneficiar-se d’una reducció de la renda del seu habitatge de lloguer equivalent a la reducció salarial aplicable a la persona que cobra el salari mitjà.
 
Etiquetes
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts