pandèmia mundial

Controls sanitaris per a qui no estigui immunitzat

Salut remarca que conèixer la població amb anticossos servirà per adequar els recursos sanitaris per a la resposta que es pugui haver de donar

L'Stop-Lab de l'hospital en ple funcionament

Creat:

Actualitzat:

El resultat dels tests anticossos a tota la població que comencen dilluns vinent serviran per dissenyar l'estructura dels recursos sanitaris en funció de la resposta que es pugui haver de donar i per establir diferents nivells de vigilància mèdica a la població segons el contacte que hagi tingut amb la malaltia. La metgessa de medicina interna i especialista en malalties infeccioses i membre del grup que ha preparat el cribratge generalitzat, Cristina Royo, ha explicat aquesta tarda que les persones que donen un resultat negatiu al test i que per tant no han tingut contacte amb la malaltia podran reprendre la vida normal "però estarem pendents de l'evolució que tinguin". Un control que el ministre de Salut ha especificat que significa que hauran de tenir més contacte amb el metge perquè comprovi qualsevol símptoma respiratori que puguin tenir i que pugui alertar que s'han infectat de coronavirus. Joan Martínez Benazet ha exposat que després del tests el model serà "de transmissió més baixa i els que no tenen immunització hauran de tenir autocontrol, per la plataforma i pel metge de capçalera hauran d'estar més alertes i encara més atents els col·lectius vulnerables" perquè ha recordat l'objectiu és "anar més ràpid per evitar que la infecció s'acceleri". Per a les persones amb anticossos no hi haurà confinament i podran retornar a l'activitat que permeti el Govern mentre que quan el test reveli que el ciutadà pot tenir la infecció activa es recomanarà l'aïllament com en qualsevol patologia infecciosa, ha apuntat Martínez Benazet, recordant que és el mateix que es fa per a un afectat per meningitis, tuberculosi o xarampió aquí i a tot el món.

L'especialista del SAAS ha explicat que les proves de serologia que es faran no són un diagnòstic clínic sinó finalitat epidemiològica per saber la quantitat de persones que han passat la malaltia i perquè "permetrà detectar possibles casos i possibles focus d'infecció que poden incrementar la propagació del virus." I ha precisat que el sistema sanitari es podrà dotar de recursos en funció del resultat que es poden concretar en la creació d'espais per a pacients Covid-19 i per als que no ho són i ha convidat la ciutadania a participar en la prova "que és voluntària i solidària perquè quantes més persones participin més vàlida serà" alhora que ha ressaltat que "no hi ha intenció de classificar les persones sinó que es fa per la benestar de les persones". El ministre ha insistit que fer el test "ajuda tothom a sortir abans del confinament" i a millorar la situació personal, econòmica i social perquè es reprendrà l'activitat laboral i això evitarà que hi hagi persones que hagin d'anar a l'atur o que hi hagi morts perquè l'epidèmia no estigui controlada.

El ministre ha destacat que el registre dels tests suma 55.500 inscripcions i ha reiterat que el cribratge és molt complicat perquè suposa "l'esforç de moure 77.000 persones dues vegades i més de 700 voluntaris". Ha precisat que avui s'han fet analítiques als professionals del SAAS, demà als voluntaris, després la resta de sanitaris per passar a fer el test a la població i ha assegurat que si es registren molts positius asímptomàtics entre les persones que han de participar en el dispositiu "potser en lloc de 10 dies seran 11" i que el límit que s'ha de mantenir és que entre test i test passin 14 dies.

Positius de sanitaris sense símptomes

Les proves d'anticossos que ahir es van començar a fer al personal sanitari estan servint per descobrir professionals infectats pel SARS-CoV-2 que són asimptomàtics i que han hagut de ser enviats als domicilis per aïllar-los i evitar nous contagis. L'operativa que s'està seguint és fer una PCR per comprovar si són positius aquests professionals amb nivells d'anticossos que indiquen que poden estar afectats per la Covid-19 o si es tracta de falsos positius. El SAAS preveia que aquesta situació es podia donar entre el personal sanitari i no ha creat cap alarma arran de les analítiques que es continuen fent avui.

8.000 tests al dia

El cribratge massiu a la població començarà dilluns i es preveu que es puguin fer 8.000 tests al dia. Així ho van indicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el director de Protecció Civil, Cristian Pons, en una roda de premsa conjunta en què van concretar que els comuns començaran a donar cita a les persones inscrites a la plataforma per fer-se la prova d’anticossos a partir de demà per via telefònica. Tot i això, segons Pons, entre avui i demà es faran les analítiques a tot el personal sanitari i sociosanitari del país, i entre demà i dijous, a les persones que estigui implicada en el desplegament de l’operativa del cribratge així com a les seves famílies i als cossos especials.

L’operativa per a la població general arrencarà el 4 de maig. Pons va explicar que la primera fase tindrà una durada de 10 dies i que la segona començarà 14 dies després dels primers tests, és a dir, pels volts del 18 de maig. Així mateix, va detallar que l’horari per fer-se la prova serà de les vuit del matí a les vuit de vespre i que s’habilitaran 59 stoplabs a tot el país que implicaran la mobilització de 376 efectius sanitaris i de suport i de 348 efectius logístics que seran treballadors de l’administració pública.

Només amb cita pre`via

Pons va explicar que es calcula que es necessitaran cinc minuts per persona entre la punció i la lectura de l’anàlisi. “Es donaran hores cada 20 minuts per fer el cribratge a tota la població en 10 dies”, va detallar, per subratllar que no es farà la prova a ningú que no s’hagi inscrit prèviament “per respectar els horaris”. Així doncs, la puntualitat serà clau per al bon funcionament del dispositiu. Amb tot, Pons va demanar comprensió a la ciutadania perquè és possible que els primers dies hi hagi problemes amb l’operativa, però va afirmar convençut que “estarem a l’altura i resoldrem aquestes incidències”.

A hores d’ara, la xifra de persones inscrites a la plataforma per fer-se el test s’apropa a les 53.000 i de cara a les proves de la setmana vinent, Benazet va remarcar que, tot i que hi ha l’opció d’anar a peu per a les persones que no disposin de cotxe, és recomanable que tota la unitat familiar es desplaci en el mateix vehicle a fer-se els tests “per un tema de protecció i transmissió del virus”. Així mateix, va recordar que hi haurà una unitat mòbil per a les persones amb mobilitat reduïda. A més, va exposar que els comuns es posaran en contacte amb les persones que no s’hagin pogut inscriure a la plataforma per possibles problemes tecnològics, amb els temporers i amb els transfronterers.

Tests amb 100% d’especificitat

Els tests d’anticossos van arribar divendres i durant el cap de setmana s’han provat en prop de 90 persones que, de mitjana, es trobaven en el desè dia de la malaltia. Les conclusions extretes a partir d’aquesta mostra indiquen en el cas de les IGM –els primers anticossos que desenvolupa l’organisme quan es contagia– es trobaven en el 96% dels pacients, mentre que en el de les IGG –els anticossos que perduren i que aporten la immunitat– apareixien en el 88% de les proves; una dada no gaire destacable perquè el seu cos encara estaria desenvolupant aquest tipus d’anticossos. A més, es va constatar que l’especificitat de les proves és del 100% i que no hi pot haver falsos positius. Els tests es van adquirir a l’abril i en aquell moment es va avançar el 75% de l’import total, és a dir, 1,2 milions d’euros.

tracking