Argentina autoritza un nou vol de repatriació des de Barcelona

El viatge està previst per al 3 de maig i podria incloure alguns dels temporers que es troben bloquejats al Principat

Confirmat un segon vol per diumenge i el retorn de 14 temporers argentinsIBERIA.ES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern argentí va decidir ahir acceptar 16 volts de repatriació que permetran tornar al seu país a 3.100 ciutadans bloquejats en diferents països de Latinoame`rica, Estats Units i Europa. Els viatges autoritzats inclouen un que s'ha previst des de Barcelona per al diumenge 3 de maig que operarà la companyia Aerolínias Argentinas amb cabuda per a 243 passatgers, segons publica la premsa del país sud-americà. Aquest vol podria permetre el retorn al seu país d'alguns dels temporers argentins bloquejats al Principat des del tancament de les activitats econòmiques i que reiteradament han intentat tornar a casa però fins ara les autoritats argentines han cancel·lat els vols de llocs on l'epidèmia del coronavirus al·legant que limiten el moviment de persones per evitar la propagació de la malaltia.

La possibilitat de trobar plaça en aquest vol de la setmana vinent està condicionada a les decisions del consolat argentí que és qui decideix quines persones tenen més prioritat per retornar, tot i que en aquesta ocasió es fixa que tenen més possibilitats de poder viatjar els passatgers que ja havien comprat el bitllet per a d'altres dates. En aquesta situació es troben molts dels argentins bloquejats al país que ja havien adquirit el passatge de retorn abans de l'inici de la pandèmia mundial i de decretar-se el tancament de fronteres i les limitacions de vols.

El viatge des de Barcelona s'afegeix als que hi ha previstos des de Madrid per a diumenge i dilluns on es permet tornar a casa a 14 temporers d'Andorra amb prioritat per volar perquè es tracta d'embarassades o persones amb necessitats específiques. El vol de diumenge el farà Iberia amb 180 passatgers i el de dilluns serà de la companyia Aerolíneas Argentinas i transportarà a 243 persones.

Motius sanitaris

El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa diària sobre el seguiment de la pandèmia va indicat que els dos vols estaven confirmats per Argentina. El primer dels avions, que estava noliejat directament pel Govern argentí, va rebre la catalogació de vol sanitari, i entre les 260 places que té el comboi n'hi havia set de reservades per a treballadors temporers del país sud-americà que es trobaven a Andorra.

El segon dels vols, tal i com ja havia avançat el Diari, es tractava d'un viatge l'objectiu principal del qual era repatriar espanyols que es trobaven a l’Amèrica del Sud. Tanmateix, Iberia, com ja havia fet en altres ocasions, havia demanat autorització a l'autoritat d'Aviació Civil de l'Argentina per tal de poder aprofitar l'anada i retornar al seu país alguns dels temporers que es troben tant a Espanya com a Andorra. Aquest punt, però, fins ara, sempre havia estat denegat per les autoritats que regeixen la Casa Rosada. No obstant això, ahir, tal i com va confirmar la mateixa aerolínia espanyola, van rebre l'autorització i el vol anirà parcialment ple en el seu viatge d'anada. Els requisits però, per tal de poder fer aquest viatge, és que de les 260 places que té l'avió, només podran ser ocupades cent i escaig, seguint les distàncies i els protocols de seguretat pertinents. I d'aquestes, set són per temporers argentins que es troben a Andorra en situació de vulnerabilitat.

operatiu de retorn

Pel que fa a l'operatiu per tal que els temporers que es troben a Andorra puguin anar a Madrid, el ministre portaveu va dir que "hi estem treballant, segurament els agruparem en un autocar o un minibús per tal que es puguin desplaçar tots alhora".

En aquest sentit, cal recordar que l'horari dels vols és diferent, ja que el que opera Aerolíneas Argentinas si no hi ha canvis de darrera hora ha d'enlairar-se de Madrid-Barajas als volts de les vuit del vespre; però el que surt també des de la capital espanyola però de la companyia Iberia, té la seva sortida prevista per al migdia de diumenge. Així doncs, amb tota probabilitat caldrà que l'autobús que desplaci els temporers surti durant dissabte, per tal que els que surtin en el primer dels vols puguin arribar a temps.

A banda d'aquests dos viatges, a hores d'ara no n'hi ha cap altre de previst, ja que l’Argentina continua tenint la porta tancada als vols regulars tant si són de ciutadans del país, com si són de qualsevol altra nacionalitat. Cal recordar, doncs, que només la categoria de vol sanitari que s'ha atorgat a aquests dos viatges, ha permès que les autoritats del país llatinoamericà aixequessin les dures restriccions que s'ha autoimposat.

OFEREIXEN HOTELS PER CONFINAR QUI TORNA A L'ARGENTINA

Dins mateix de l’Argentina hi comença a haver un cert moviment per tal de facilitar el retorn de les persones que es troben varades arreu del món i que, fins ara, no havien pogut retornar al seu país d’origen. La darrera, i que se suma a la carta que els temporers van remetre al ministre de Salut oferint un protocol sanitari, i al missatge de l’actor Ricardo Darín, és la de Mauricio Walter, que va oferir el seu complex turístic, situat a Villa Tarful i que compta amb un total de 60 llits, per tal que els argentins que es troben varats a Andorra puguin fer allí la quarantena, un cop arribats al país. El motiu principal, segons Walter, “és donar un abric temporal, a la vegada que la benvinguda a casa seva”.

tracking