Pandèmia mundial

Els tests es començaran a fer dimecres vinent

Els voluntaris que participen en l'operativa seran els primers a sotmetre's a les proves que han arribat pels volts de les sis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha anunciat que el material sanitari per detectar la presència d'anticossos del SARS-CoV-2 en la ciutadania en la compareixença d'aquesta tarda que estava de camí a Andorra i pels volts de les sis arribava a les instal·lacions del COEX des d'on es farà la distribució als diferents Stop Labs. I ha precisat que "dimecres començaran les proves als voluntaris i després el cribratge massiu a la població". Joan Martínez Benazet ha explicat que durant el cap de setmana l'equip tècnic encarregat de l'estudi científic sobre el nivell d'immunització farà proves per valorar la sensibilitat i l'especificitat en una operativa que ja té preparada el SAAS perquè s'ha de fer una validació de les te`cniques a emprar en qualsevol anàlisi d'aquest tipus. I ha afegit que es faran poc menys de 7.000 tests diari durant el període de deu jornades previst a per cadascuna de les dues fases del cribratge i que s'anirà completant el procés per avisar els ciutadans del dia que tenen la cita i del punt de control on han d'acudir.

Les inscripcions a la plataforma per fer-se el test sumen ja 47.000 persones registrades, el que el ministre Eric Jover ha destacat que aquesta xifra mostra que hi ha proactivitat en la ciutadania per participar en aquesta operativa perquè les inscripcions representen més del 60% dels habitants del país. I el titular de Salut ha recordat que l'objectiu de la prova "que no s'ha fet a cap país del món" de manera generalitzada és permetre passar a la nova normalitat que donarà la fase de confinament de les persones infectades i els seus contactes "com en qualsevol malaltia" i ha assenyalat que "l'ambició és arribar al màxim de persones possibles".

Vuit nous contagis

L'epidèmia deixa el global de casos acumulats fins avui en 731 infectats, amb un increment de vuit respecte les dades d'ahir quan no hi va haver positius, segons ha revelat el resultat de 95 PCR rebudes avui, que han donat 75 negativus. El titular de Salut ha precisat que de les dades de nous contagis no es pot fer una lectura epidemiològica, com també "té poc valor estadístic" el fet que en les últimes hores s'hagin registrat tres defuncions després de diverses jornades sense víctimes mortals per la Covid-19. Les recuperacions s'han incrementat fins a 344 malalts curats i es mantenen 347 casos actius, entre els quals hi ha 49 sanitaris i 7 integrants de cossos especials, i 27 pacients hospitalitzats amb 16 a l'UCI i onze sotmesos a respiració mecànica. A El Cedre hi ha 33 afectats per coronavirus que inclouen vuit pacients convalescents en fase de recuperació i 15 interns de la residència escaldenca Salita.

Martínez Benazet ha comentat que s'està fent l'enquesta epidemiològica pels possibles contagis a l'hotel Fènix on estan allotjats part dels residents d'El Cedre després del positiu d'un sanitari, tal com ha avançat avui del Diari. I ha remarcat que "risc de brot sempre hi és i més en una malaltia com aquesta" de la que la comunitat científica desconeix coses i que el treballador malalt va ser traslladat a l'hospital i a l'hotel s'ha fet analítica a les persones que puguin estar afectades i s'ha extremat el confinament.

El ministre de Salut ha destacat que l'experiència d'haver viscut una pandèmia mundial com aquesta "amb les dificultats que té la gestió i l'impacte que té en la societat" farà que tots els països treballin per tenir eines suficients per respondre en aquests casos i en el cas d'Andorra disposar d'un laboratori nacional. I ha incidit que "òbviament hem de reforçar per fer estudis epidemiològics i per si hi ha un rebrot important" per acabar insistint que s'han de respectar les restriccions perquè si hi ha repunt de les infeccions poden provocar situacions que portin a retardar noves excepcions. I Eric Jover ha reblat que aquests resultats de corba aplanada que s'estan registrant "provenen encara de la bona feina feta amb el confinament" perquè només han passat 8 dies des de que es pot sortir a passejar i quatre de la reobertura de part del comerç i la incidència d'aquestes excepcions no es detectarà fins que passin 14 dies.

Els tests es començaran a fer dimecres vinent

Els tests es començaran a fer dimecres vinent

tracking