Pandèmia mundial

Dues defuncions més

Salut ha registrat quatre positius de residents de Salita allotjats a l'hotel Cèntric

Dues defuncions mésSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dues persones afectades per la Covid-19 han mort en les últimes hores i incrementen el total de difunts per la pandèmia fins a 25 des de que es va registrar la primera mort el 22 de març. El ministre Joan Martínez Benazet ha informat que una de les víctimes tenia 78 anys i estava ingressada a l'UCI amb intubació mecànica des de fa dues setmanes i l'altra tenia 87 anys i estava a planta després d'arribar a l'hospital des del seu domicili i ha anunciat que hi ha hagut quatre contagis de residents de Salita que estaven a l'hotel Cèntric i d'una auxiliar que els atenia i també hi ha dos positius més a El Cedre. El titular de Salut ha remarcat que els contagis als centres sociosanitaris és una gran preocupació perquè els interns són molt sensibles i que l'objectiu dels trasllats a allotjaments hotelers va ser per tenir més espai d'aïllament i per evitar la propagació de l'epidèmia que ha reconegut que en alguns casos no ha estat possible "perquè s'hi han posat barreres però no n'hi ha cap que sigui absoluta i quan hi ha una base poblacional infectada que no coneixem, nosaltres ni cap país, sempre hi ha un risc". El ministre ha indicat que els padrins que han donat positiu han estat traslladats a l'àrea per a malalts amb SARS-CoV-2 habilitada a El Cedre i a l'hospital on se'ls aplica el tractament habitual d'hidroxicloroquina i azitromicina i ha recordat que hi ha interns de les residències que ja han rebut l'alta com a recuperats i que s'està fent l'estudi de contactes. Al centre sociosanitari de Santa Coloma hi ha 46 persones amb la malaltia, amb 17 residents de Salita i deu infectats convalescents a l'espera de dues analítiques negatives i que ahir es van incorporar professionals cubans per donar suport a l'àrea de malalts.

El ministre ha rebutjat crítiques que ha assegurat que ha manifestat un empleat de Salita respecte a la falta de material de protecció. Ha remarcat que es va fer una inspecció el 20 de març i es va detectar que se seguien les recomanacions del ministeri, els circuits que hi havia proteccions suficients i que s'ha seguit lliurant-ne. En concret ha explicat que es van entregar 131 mascaretes FFP2, 700 de tipus quirúrgic i 300 bates impermeables per als professionals i "no tenim cap dificultat per abastir" i ha reblat que el gerent de les instal·lacions li ha manifestat que no falta cap material.

El balanç de l'epidèmia en la jornada de Dijous Sant al Principat és de 583 positius acumulats, entre els quals hi ha 90 professionals de la salut i 17 membres de cossos especials, i 58 malalts curats després de negativitzar el coronavirus. Martínez Benazet ha ressaltat que continua baixant la pressió sobre l'UCI perquè es compleix el cinquè dia sense nous ingressos i del total de 15 pacients atesos en aquest servei n'hi una dotzena que requereixen ventilació mecànica. Els altres tres malalts són dos extubats que passaran a planta quan es completi la milloria que estan tenint i una altra persona en estat greu sense que necessiti suport d'un respirador. En total hi ha 47 infectats hospitalitzats.

El ministre ha insistit que no facilitarà un calendari sobre la reobertura d'activitats perquè dependrà de l'evolució de les corbes d'afectats i de la pressió sobre el sistema sanitari i del resultat dels tests massius d'anticossos quan es pugui disposar d'aquesta eina. Ha recordat que la intenció és que el primer sigui autoritzar les persones a sortir de casa perquè puguin estirar les cames i les toqui el sol i en l'àmbit econòmic es començarà per permetre el comerç electrònic però ha tornat a repetir que per avançar en el desconfinament es valorarà l'evolució de l'epidèmia vuit dies d'aixecar restriccions de mobilitat perquè és el termini d'incubació del coronavirus i el que pot desvetllar si hi ha un rebrot. De tests anticossos ha indicat que se n'han encarregat 158.400 que estan en tràmit des de la Xina "per disposar d'ells el més aviat possible".

La forma de fer les compres ha estat una de les recomanacions que ha recordat avui el ministre per ressaltar que s'ha de portar una planificació per passar el mínim temps a les botigues, que no s'hi ha d'anar en família, ni en cas de tenir febre i que només s'han de tocar els productes que es compraran i netejar després els embalatges. I s'haurà d'anar utilitzant a poc a poc les mascaretes que es poden adquirir a les farmàcies a 90 cèntims, dels quals 60 corresponen al que li costen al Govern.

Empreses altruistes

Joan Martínez Benazet ha donat detalls respecte el camí que s'ha seguit per adjudicar la compra de material sanitari, que no ha anat pels distribuïdors habituals del sector si no per empreses que s'han ofert al Govern perquè tenien relació amb la Xina, on s'ha hagut d'anar a buscar el subministrament, i que ha incidit que el seu objecte comercial és un altre però tenen bones relacions amb empreses d'allà i que la intervencions d'aquests negocis ha fet que hi hagi suficient material de protecció ara. El titular de Salut ha agraït el comportament altruista d'aquestes societats i ha esmentat el cas d'Els Vuit Dracs o The Lucky Company que han fet possible encarregar mascaretes "a preus molt baixos". O per a l'adquisició de ventiladors que ha destacat que algunes no han carregat cap marge comercial i només s'ha hagut de pagar el cost dels articles i el transport des del gegant asiàtic. Ha precissat que els quatre respiradors de la marca Philips que han arribat des d'Alemanya i que ja estan a disposició de la unitat de cures intensives han costat 58.000 euros. Els cinc que s'han comprat a la Xina per la intermediació de l'empresa Kepar Electrònica, que té la seu a Saragossa, i a la qual ha agraït "que no ha volgut carregar marge comercial", arribaran via Luxemburg gràcies a una companyia de transport que opera a Espanya i Portugal. Són aparells d'alta gama amb un preu de 358.878, que inclou el recorregut al país asiàtic que ha estat llarg. La comanda total a aquesta empresa ha estat d'1,73 milions d'euros perquè el ministre ha exposat que "inicialment ens va localitzar 25 respiradors" i com que no s'han consumit farà l'abonament per 1,4 milions en breu i ha apuntat que els ventiladors sobrants es posaran a disposició d'altres països al mateix preu.

Martínez Benazet ha subratllat que les adquisicions de material es fan en un context excepcional de pandèmia internacional i de col·lapse dels recursos sanitaris amb tots els països buscant al mercat com abastir-se i que el Govern està actuant amb absoluta transparència publicant totes les dades de les adjudicacions que s'estan fent d'urgència al BOPA.

Parts sense els pares

La revisió del protocol de parts que el ministre va encarregar al SAAS per valorar si es podia permetre la presència dels pares conclou que s'han de mantenir les mesures fixades per evitar els contagis de la Covid-19. El ministre ha assenyalat que arran de l'epidèmia "cada país fa el que pot", a Barcelona per exemple s'han habilitat tres hospitals i un d'ells dedicat nome´s a mares infectades i ha recalcat que a Andorra "tenim una única institució i els professionals han d'estar en contacte de vegades amb pacients positius i altres que no i les circumstàncies són totalment diferents i pensem que el risc és major i la decisió segueix sent la mateixa". Martínez Benazet ha declarat que "em sap greu" el distanciament dels pares al moment del naixement dels nadons, com també que els familiars no puguin acompanyar en el final de la vida als parents, i ha recalcat que no es pot permetre l'entrada a la sala de parts per salvaguardar la seguretat dels professionals, progenitors i infants com han recomanat ginecòlegs, anestesistes, llevadores i infermeres i que només cal mirar "com està el món, ningú podia imaginar el que està passant i les coses no són com hauríen de ser".

tracking