Els bancs no cobraran descoberts si s'ha demanat un crèdit tou

La mesura va destinada a les empreses que esperen la resolució a les ajudes del Govern

Els bancs no cobraran els descoberts tàcitsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses que estiguin a l’espera de la resolució del programa de crèdits tous del Govern i que s’hagin quedat en un descobert tàcit per no haver rebut l’ajuda a temps, no hauran de pagar les comissions bancàries per estar en números vermells. És la solució que va aportar ahir al vespre el ministre portaveu, Eric Jover, a l’elevat nombre d’empreses i autònoms que encara s’apunten al programa d’ajudes econòmiques de l’executiu i que s’han quedat sense liquiditat per pagar treballadors i proveïdors. “A hores d’ara, ens segueixen arribant sol·licituds de negocis que es volen acollir al programa de crèdits tous”, va explicar Jover, que davant la possibilitat que “tinguin problemes de liquiditat per no haver rebut encara la resolució a les ajudes econòmiques”, va anunciar un acord amb Andorran Banking perquè “les entitats financeres no penalitzin els descoberts tàcits a les empreses que hagin fet la sol·licitud i encara no hagin rebut resposta”.

En aquest sentit, el ministre portaveu va puntualitzar que es tracta sobretot de comerços més petits que “potser no tenen una estructura de tresoreria tan marcada com les empreses grans”, i que han necessitat més temps per recopilar tota la documentació necessària per fer la sol·licitud. A més, va destacar Jover, l’objectiu de tot plegat és “facilitar la vida a l’empresari”, així que serà el mateix executiu qui notificarà a les entitats financeres quins negocis estan pendents de rebre resposta quant als crèdits tous.

Tot i això, el ministre va advertir que aquesta regulació del descobert no es pot convertir en una nova línia d’endeutament i va avançar que s’estudiaria amb deteniment tots els casos per assegurar que el descobert es deu a despeses corrents com els salaris dels empleats o quotes de deutes anteriors relacionats amb el funcionament habitual de l’empresa.

En un àmbit més general i com ja és habitual durant les rodes de premsa del vespre, el ministre Jover va fer una actualització de les dades relacionades amb l’adjudicació de crèdits tous. En total, l’executiu ha rebut 1.314 sol·licituds, 825 provinents d’empreses i 489 d’autònoms. De totes aquestes, s’han resolt 207, de les quals 179 s’han estimat totalment o parcialment, i 28 no s’han tingut en compte. Pel que fa a l’import dels gairebé 200 requeriments que s’han aprovat, 9,1 milions d’euros han anat destinats a despeses de funcionament i sous.

El mateix ministre portaveu va fer especial esment al baix percentatge d’empreses estimades i ho va relacionar amb disfuncions a l’hora de presentar la informació requerida. “De moment només s’han atorgat el 38% del total sol·licitat i és perquè moltes de les empreses i autònoms que han omplert els requeriments han mostrat els deutes globals, no els relacionats amb la crisi econòmica provocada per la Covid-19”, va detallar Jover.

Cues a correus

Parlant d’altres aspectes, el ministre va avançar que s’està buscant la manera de solucionar les cues que es formen a les oficines de correus cada matí. La majoria de les gestions que es fan no són d’enviament de paqueteria, sinó de diners a través d’empreses com Western Union, així que l’objectiu és poder adaptar aquest tipus d’operacions per poder-les fer a través de les entitats bancàries convencionals.

Per concloure, Jover també va detallar que s’està estudiant el calendari escolar de la resta del curs, però “fins que no tinguem dades no farem cap moviment”.

tracking