Pandèmia mundial

Andorra suma 564 casos

La mort d'una padrina amb infecció de la Covid-19 ha arribat en una jornada on es confirma la curació de 52 pacients

L'auxiliar de 24 anys surt de l'UCI
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut registra 564 positius per SARS-CoV-2 amb un total de 52 pacients recuperats i 23 defuncions després de la mort d'una padrina de 83 anys diagnosticada de la Covid-19 aquesta matinada a El Cedre. La dona estava interna a la zona habilitada per a tots els padrins del centre contagiats de coronavirus, que ascendeixen a 44 casos entre els quals s'inclouen 17 malalts procedents de Salita i una dotzena de pacients convalescents que han rebut l'alta de l'hospital però que encara no han negativitzat el virus, segons l'actualització de dades. El centre sociosanitari acumula catorze òbits des de l'inici de pande`mia mundial d'infectats per coronavirus, alguns a les pròpies instal·lacions de Santa Coloma i altres a l'hospital.

El ministre de Salut ha indicat que hi ha 55 ingressats a l'hospital per la Covid-19 i ha reiterat que continua baixant la pressió a la unitat de cures intensives que no ha tingut cap ingrès per quart dia i on hi ha 17 pacients que seran 16 durant la jornada perquè està previst traslladar a planta a Bàrbara, l'auxiliar de 24 anys que treballa a El Cedre, per la bona evolució que ha tingut, que ha qualificat com una "excel·lent notícia", i que queda recollida en el vídeo que ha penjat el SAAS a les xarxes socials. Joan Martínez Benazet ha detallat que hi ha 13 persones amb que ha ventilació mecànica i que en les últimes hores s'ha extubat una afectada de més de 70 anys, el que millora el resultat de l'UCI perquè hi ha més persones en fase d'extubació. I ha insistit que si les xifres revelen una incidència alta de l'epidèmia a Andorra és perquè s'estan fent moltes proves PCR per detectar la infecció, a nivell superior als que ha fet Corea que sempre surt com exemple de bona gestió, i ha precisat que avui s'han rebut 106 resultats amb 75 negatius.

El màxim responsable de Salut ha informat que el tractament d'hidroxicloroquina i azitromicina s'ha aplicat a 460 dels 564 casos acumulats, en concret als pacients greus, després als que presentaven afectació pulmonar i han passat pel CIC de l'hospital i es preveu administrar als malalts lleus però encara no està preparada l'operativa. I ha especificat que "som el primer país del món que ha estès aquest tractament a un marge tan ampli de pacients" i que només s'ha deixat de donar hidroxicloroquina a infectats amb cardiopaties perquè pot provocar arítmies però que s'ha aplicat a residents a El Cedre i no hi ha hagut contraindicacions "i tenim la sensació que aquests pacients evolucionen millor".

El ministre ha manifestat que "l'alegria que tenim" per no col·lapsar el sistema sanitari i perquè les corbes estan mostrant una baixada de l'epidèmia no vol dir que la lluita s'hagi acabat "i no vull que ens relaxem, sortim al carrer perquè tindríem rebrots i costa molt de controlar". I ha ressaltat que espera que "en poc temps" es pugui concretar l'obertura per fer activitats a l'aire lliure "limitades en l'espai i el temps" però que permetin anar a passejar perquè "ens toqui el sol". Sortides que preveu també siguin per a la gent gran "que tinguin un temps sols i amb el mobiliari urbà net". En l'ambit econòmic ha indicat que el primer que es podrà fer és comerç electrònic i que tot formarà part del pla que s'està dissenyant basat en decisions prudents per evitar tenir un repunt dels contagis per coronavirus. Martínez Benazet ha comentat que Salut té clar que "quan ens desconfinem hi haurà una mica més de moviment del virus" i en base al moviment en 8 dies, què és el termini per saber el comportament de l'epidèmia, "serem més actius en obrir o tancar". I ha assegurat que "tots desitgem sortir i vull que sigui en el menor temps possible, però no pot ser una festa, un botellón" i s'ha de tenir la mateixa obediència que durant les setmanes de confinament i respectar els períodes que es fixin.

Defunció d'una padrina a El Cedre

tracking