Estadística

El PIB nominal va augmentar un 3,4% i es va situar en 2.817 milions

L’economia andorrana creix per sisè any consecutiu en termes similars a l’espanyola i a la del conjunt
de la Unió Europea

El PIB nominal va augmentar un 3,4% i es va situar en 2.817 milionsArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El producte interior brut (PIB) nominal va créixer el 2019 per sisè any consecutiu i es va situar en els 2.817 milions d’euros, segons les dades avançades corresponents al passat exercici fetes públiques ahir pel departament d’Estadística. El PIB nominal es va incrementar un 3,4% respecte al del 2018, quan va ser de 2.725,3 milions d’euros. Aquest indicador mostra des de l’any 2014 un creixement positiu i molt similar a l’evolució en termes reals, i amb un ritme de creixement sostingut de prop del 2,8% o superior des de l’any 2016. L’increment registrat el 2019 és molt similar al d’economies com l’espanyola (3,5%) i la del conjunt de la Unió Europea (3,3%), i una mica superior al de la francesa (2,8%).

Quant al PIB real, el que es calcula descomptant l’increment de preus, l’augment el 2019 va ser de l’1,6% i va situar l’indicador econòmic en els 2.670 milions d’euros. D’aquesta manera, es continua enregistrant una dinàmica econòmica del Principat clarament positiva, situant els volums reals de PIB en una tendència ascendent des del 2013, amb ritmes anuals de creixement superiors a l’1,5% en els darrers dos anys.

La intensitat del creixement de l’economia andorrana s’assimila més a les taxes de variació franceses en els darrers anys i en relació amb el 2019 se situa per sobre del creixement del PIB de la zona euro. En el cas de l’economia espanyola, la recuperació del PIB real és més intensa (2,0%) i supera el cas d’Andorra (1,8%), França (1,3%) i la zona euro (1,5%).

El creixement del PIB real es basa en un increment generalitzat en tots els sectors d’activitat, tret de l’agricultura, amb una variació negativa del 2%. La construcció va continuar amb variacions positives molt intenses properes al 9%, concretament un 8,6%. El sector serveis va registrar un augment de l’1,9% i el sector industrial va pujar un 3,4%.

El departament d’Estadística recorda que per poder analitzar amb més detall el comportament anual del PIB és convenient considerar la variació en termes reals dels seus dos components: el valor afegit brut (VAB) i els impostos nets. Respecte al VAB, va representar el 89,8% del total, mentre que els impostos nets sobre els productes (és a dir, els impostos indirectes sobre béns i serveis menys les subvencions) van suposar el 10,2% restant. Mentre que el VAB real va créixer un 2,4% respecte al 2018, els impostos nets sobre els productes real es van reduir en un 2,7%.

PIB per capita

D’acord amb l’estimació avançada de l’any 2019, el PIB nominal per capita es va situar en 36.335 euros l’any passat, amb una taxa de variació de l’1,6% respecte al 2018 situant-se en el millor registre des de l’any 2011. D’altra banda, el PIB real per capita es va situar en 34.434 euros, xifra que va suposar una taxa de variació interanual lleugerament positiva del 0,1% en la mesura que el creixement de la població va augmentar amb el mateix valor que ho va fer el PIB real.

tracking