pandèmia mundial

El consens polític entre la majoria i el PS s'esquerda

La imatge d’unitat que els partits amb representació parlamentària van voler donar el dia de l’aprovació de la Llei òmnibus s’està difuminant. La majoria està molesta amb l’actitud del PS i els socialdemòcrates discrepen del calendari que segueix l’executiu.

El consens s'esquerda

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La imatge d’unitat que els partits polítics van donar en el moment de l’aprovació de la Llei òmnibus en una sessió històrica al Consell General s’està esquerdant. La relació és especialment tensa entre el Govern i els grups parlamentaris que li donen suport i el PS. Fonts de la majoria asseguren que estan molestos per l’actitud que té el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en entendre que està utilitzant la situació de crisi sanitària i econòmica per “treure’n rèdit polític”. Les fonts properes a l’executiu expliquen que es fan reunions pràcticament diàries amb un representant del Govern, Sindicatura i els grups de l’oposició per prendre decisions de forma consensuada. Deixen clar que les trobades virtuals es van començar a fer a petició del mateix López i que ara “no es presenta a totes les reunions”.

El malestar de la majoria ve donat, especialment, perquè asseguren que el PS s’està fent seves mesures que es posen sobre la taula en aquestes reunions. Com a exemple, detallen que en un inici la mesura sobre els lloguers dels locals comercials es va determinar en una reducció del 80%. Al llarg de la negociació, però, es va decidir que arribés al cent per cent pensant sobretot en aquells autònoms que no poguessin ingressar durant aquest període de crisi. En tot cas, deixen clar que la decisió va sortir del propi debat de la majoria i no perquè fos una proposta del PS. Exposen que es facilita tota la informació i documentació que l’oposició demana i no entenen l’actitud que segons ells adopta el líder del PS.

El malestar ha arribat a tal punt, amb la tensió que fa setmanes que s’acumula per la càrrega de feina arran de la crisi sanitària, que el Govern es planteja fins i tot deixar de banda els socialdemòcrates i fer la presa de contacte diària només amb els representants de terceravia, grup del qual destaquen la gran lleialtat que demostra.

Diferents versions

Com passa sempre que hi ha una desavinença, la història té dues versions. I la del PS és, òbviament, contrària a la de la majoria. Fonts del PS afirmen que el que uns anomenen reunions en realitat són “compareixences”. “Ells exposen el que volen i després nosaltres podem fer preguntes”, detallen. A més, afegeixen que sempre hi ha un representant del PS a les reunions, o bé Pere López o bé Susanna Vela.

El que sí que reconeixen des del PS és que haver votat a favor de la Llei òmnibus no significa estar d’acord amb totes les decisions del Govern. “Vam optar per un missatge d’unitat [votant a favor de la Llei òmnibus] perquè el moment de crisi ho requeria però ara s’estan veient les diferents posicions de cadascú”, diuen. I reconeixen que no estan d’acord amb el calendari que vol tirar endavant l’executiu i fins i tot afirmen que “van massa lents plantejant algunes solucions”. En tot cas, es mostren oberts a participar en els debat d’idees que calguin prioritzant aquells punts que preocupen el ciutadà. Això, però, no consideren que vagi en detriment d’explicar a la ciutadania com procedirien ells. És més, afirmen que “tenim l’obligació de fer-ho com a principal partit de l’oposició”.

LLUITA PER L'AUTORIA DE LES PROPOSTES

Tant els grups de la majoria i l’executiu com el PS defensen l’autoria de les propostes que hi ha sobre la taula. D’una banda, el Govern i els seus afins afirmen que el PS es fa seves idees que han estat plantejades perquè s’aprovin amb consens. I de l’altre, els socialdemòcrates asseguren que l’executiu no vol reconèixer que algunes de les idees que s’han tirat endavant o que s’estan estudiant han estat proposades des del partit de l’oposició.

tracking