Pandèmia mundial

Dos tests a tothom en dues setmanes a 50 punts de control

Andorra ha fet 1.673 proves per detectar casos de coronavirus i 599 han donat resultat positiu

El centre intermedi de control de l'antic tanatori estarà operatiu els caps de setmanaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pla per conèixer el grau d'afectació de la Covid-19 preveu fer dos tests d'anticossos separats per un període de dues setmanes que es desenvoluparien en 50 punts de recollida de mostres distribuïts per tot el país, segons els detalls que ha fet públics avui el ministre Joan Martínez Benazet. I ha indicat que les proves de cribratge també es faran als centres sanitaris, als sociosanitaris i als domicilis a persones amb dificultats per desplaçar-se i es prioritzaran les persones vulnerables, els professionals de la salut i els que treballen en l'atenció d'aquests col·lectius més fràgils.

El titular de Salut ha assenyalat que en el disseny del pla hi participen dos persones del ministeri, dos d'Actua, dos experts independents, dos professionals del SAAS i un assessor de fora i contempla la realització de més analítiques per detectar malalts que es farien amb el test ràpid o amb la PCR en algun grup poblacional "però ens urgeix començar amb els d'anticossos", ja que aquesta és la base de coneixement que vol tenir el Govern per decidir com es fa la sortida del confinament. Martínez Benazet ha insistit que l'obertura es farà de forma molt gradual per evitar errors i haver de retrocedir, com ha succeït al Japó, perquè ha remarcat que això "seria catastròfic" i suposaria tornar al confinament si hi ha un rebrot de la malaltia.

Salut ha donat detalls en la compareixença d'avui de les corbes de la Covid-19 amb les explicacions de Mireia Garcia, epidemiològa del ministeri, que ha explicat que "la incidència és alta perquè s'han fet proves a molta gent" i als països del voltant es fan als malalts que van als hospitals i que "creiem que estem veient una punta de l'iceberg més elevada que la resta". El total d'analítiques PCR enviades als laboratoris estrangers han estat 1.673 i els positius detectats són 599, que Martínez Benazet ha precisat que és una xifra més elevada que els 545 casos registrats perquè alguns malalts han tornat a donar positiu quan se'ls ha fet l'analítica abans de l'alta per comprovar si ja estaven curats.

Mireia Garcia ha manifestat que la corba que revela el creixement d'infectats segons es van fent més proves és poc útil per fer el seguiment de l'epidèmia perquè el test es pot fer un dia però la transmissió pot haver estat de fa temps i per tant no permet saber si el virus continua actiu. L'epidemiòloga ha indicat que per la corba de casos actius, 484 en l'actualitat, "sembla que estem arribant a l'aplanament" per les mesures de confinament que fan que "el virus no està passant" d'unes persones a altres i ha puntualitzat que cal ser prudents perquè qualsevol mesura que s'adopti pot provocar un canvi però que cal mantenir l'esforç de quedar-se a casa "perquè encara hi ha casos i gent que es contagia".

Martínez Benazet ha incidit en la necessitat de respectar les restriccions de mobilitat que han fet possible que el comportament de l'epidèmia a Andorra sigui millor que al voltant i a evitar el col·lapse del sistema sanitari i ha tornat a situar "molt aviat" l'aixecament de mesures per sortir de casa. Ha comentat que "el desig es que es pogués aixecar demà el confinament" i ha recalcat que "si ara anem bé i obrim tindrem sense dubte un pic, el virus no ha marxat i es pot transmetre entre persones". El ministre ha advertit que quan es digui que es pot sortir una estona al dia "hem de tenir mentalitat nòrdica i ser molt obedients perquè si es transforma en una festa i una reunió d'amics anirem malament" i ha repetit que les limitacions s'aixecaran "una mica i hem de ser molt curosos i molt responsables".

Afectació per edats

L'estadística de la distribució de la Covid-19 per franges d'edat mostra que en dones el major percentatge tenen entre 40 i 60 anys i en el cas dels homes estan en el grup del 45 a 65 anys. Mireia Garcia ha argumentat que aquesta afectació està molt relacionada amb la piràmide de població del Principat que és de majoria d'adults joves. I si es té en compte la incidència acumulada per edat i sexes les dades revelen que els majors de 80 anys són els més afectats i que entre els menors de 15 anys hi ha casos esporàdics i l'epidemiòloga ha recordat que "tenim menys gent gran que jove i s'ha fet la prova a totes aquestes persones perquè ja sabíem que era un col·lectiu vulnerable i per això s'han detectat més casos".

L'especialista ha apuntat que Salut considera que hi va haver dos agrupacions inicials de contagis, una al sistema educatiu i l'altre entre professionals sanitaris, i que després la traçabilitat dels positius és més difícil d'esbrinar perquè qui més qui menys ha tingut contacte amb algú amb la malaltia. I el ministre ha afegit que la ciutadania del país viatja molt i van tornar persones contagiades de Milà, de Madrid i del nord de França i a més hi va haver infeccions de personal de les estacions pel contacte amb turistes.

tracking