Govern presta 4,7 milions en les 101 peticions admeses per als crèdits tous

L’executiu rep un total de 1.284 sol·licituds per un import de 358 milions i desestima 19 demandes

Govern presta 4,7 milions en les 101 peticions admeses per als crèdits tousSFG/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu, Eric Jover, va comparèixer ahir en roda de premsa per exposar el punt de la situació en relació amb el programa de crèdits tous que va posar en marxa l’executiu amb la col·laboració de les entitats bancàries del país. En aquest sentit, Jover va explicar que el Govern ja ha atorgat un total de 4,7 milions d’euros repartits en 101 peticions que han estat estimades “totalment o bé de manera parcial”. No obstant això, el ministre també va comentar que 19 demandes van ser desestimades per no ajustar-se als criteris establerts.

Aquestes, però, són tan sols les 120 resolucions tramitades de les 1.284 sol·licituds que ha rebut el Govern fins a data d’ahir. De fet, crida l’atenció que les peticions que han realitzat empresaris i autònoms per adherir-se als crèdits tous ascendeixen als 358 milions d’euros, quan l’executiu va preveure 130 milions d’euros per a aquests crèdits tous. “Aquesta xifra impacta molt, però és molt dificil preveure el volum de crèdits tous quan mai ens hem trobat en aquesta situació”, va excusar-se Jover. En qualsevol cas, el ministre va assegurar que si els imports superessin els 130 milions d’euros “establirem els mecanismes suficients per donar una resposta positiva”.

De totes maneres, la xifra és enganyosa perquè, sigui per un error tècnic o per la deliberada intenció de treure rèdit, “alguns empresaris no només han presentat sol·licituds per pagar quotes durant la crisi sanitària, sinó per pagar préstecs durant tot el seu venciment”, va exclamar Jover, que va diferenciar entre imports sol·licitats i atorgats. En segona instància, el ministre va puntualitzar que els autònoms i les petites empreses “tenen més dificultats per ajustar els comptes”, raó per la qual va considerar que “els ajuts que ens van entrant ara són imports molt més reduïts”.

Les xifres, en detall

Un cop desglossades les xifres sobre les 1.284 sol·licituds, el Govern va detallar que dels 358 milions d’euros n’hi ha 283 que corresponen a la categoria de despeses de funcionament i 74 milions d’euros que s’associen al bloc de despeses de refinançament. Sobre el primer ítem cal recordar que l’executiu té previst atorgar un total de 60 milions d’euros, mentre que per al segon concepte de crèdits tous hi ha una previsió inicial de 70 milions d’euros.

Sobre les120 resolucions tramitades, el Govern va concretar que ha prestat 4,6 milions d’euros dels 13,4 sol·licitats corresponents a cobrir les despeses de funcionament de les empreses i els autònoms, és a dir, el 34% de les peticions. Pel que fa al refinançament de les quotes creditícies d’aquests dos col·lectius, l’executiu ha concedit ja 100.000 euros dels 700.000 sol·licitats, dit d’una altra manera, el 21% de les peticions.

Mesures per als autònoms

D’altra banda, Jover va reiterar que entre les mesures previstesper als treballadors per compte propi hi ha la possibilitat d’acollir-se a la base de cotització reduïda, si han vist disminuïda la seva activitat, o a la suspensió temporal de la cotització si l’activitat s’ha vist suspesa totalment.

EL PS PROPOSA REDUCCIONS DE FINS AL 50% EN ELS LLOGUERS

En una nova demanda al Govern, el PS va proposar ahir, dins del marc de la corresponsabilitat, que obligui via decret a una reducció significativa de tots els lloguers d’habitatges, entre un 35% i un 50%. Així mateix, el conseller general socialdemòcrata, Jordi Font, va reclamar a l’executiu “que resolgui reglamentàriament els casos excepcionals per evitar l’ofec de les famílies que s’hagin quedat sense cap recurs”. A través d’un comunicat, el PS va sostenir que cal acordar una reducció significativa i amb caràcter general del preu dels lloguers dels habitatges mentre duri la crisi, l’aturada de l’activitat econòmica i les seves conseqüències, ja que els empresaris, els autò̀noms i assalariats veuran d’una manera o altra reduiïts els ingressos. Per aquest motiu, des de les files socialdemòcrates van tornar a insistir que la moratòria en els cobraments dels préstecs i de les hipoteques és “una condició innegociable” perquè no es produeixin desequilibris de tresoreria, principalment en petits propietaris. Tenint en compte el comportament inflacionista que ha tingut el mercat de l’habitatge els darrers anys, els preus dels lloguers són notablement superiors, de forma global, a les despeses de funcionament dels habitatges, des del PS es pren en consideració una moratòria de les despeses de capital i del pagament d’interessos. Dins el marc de les mesures del lloguer, els socialdemòcrates també van proposar, encara que a priori pugui tenir un caràcter residual, preveure una ajuda del Govern per a propietaris que de forma documental i fefaent demostrin que no poden fer front al no-cobrament de lloguers per part dels seus llogaters. La impossibilitat de resoldre contractes de lloguer per impagament de renda produïts durant la crisi i alguns mesos posteriors segons la durada de la crisi són la raó de ser de les propostes del PS per ajudar les famílies que no puguin afrontar les despeses de la crisi econòmica.

Govern presta 4,7 milions en les 101 peticions admeses per als crèdits tous

tracking