Dues víctimes més

Les defuncions registrades en les últimes hores a l'hospital i El Cedre eleven el total de morts contagiats de coronavirus a 21 persones des del 22 de març

Dues víctimes mésSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dues persones grans malalts de la Covid-19 han mort en les últimes hores a l'hospital i a El Cedre i augmenten fins a 21 difunts les víctimes per la pandèmia mundial des de que es va registrar la primera defunció per infecció del virus el 22 de març. El ministre de Salut ha donat el condol a les famílies i ha reiterat que viuen una situació especialment dolorosa per no poder acompanyar el malalt i no poder acomiadar-lo pel distanciament social. Joan Martínez Benazet ha precisat que de les tres persones que han mort des de que va comparèixer ahir una estava amb ventilació a l'UCI, una altra estava al centre sociosanitari de Santa Coloma i una altra tenia 94 anys i havia ingressat a l'hospital fa uns dies provenent del seu domicili.

Les dades actualitzades mostren que hi ha 526 infectats dels quals 31 ja es consideren curats després de donar dos tests negatius al virus i l'afectació entre els professionals sanitaris es manté en 91 i la dels cossos especials continua sent de 17 efectius. El titular de Salut ha informat que hi ha 17 persones a l'UCI, 14 amb ventilació mecànica i ha remarcat que en les últimes 48 hores no s'ha registrat cap nou ingrés a cures intensives i hi ha persones en vies de desconnexió de la màquina perquè s'ha resolt el problema que els ofega però tenen transtorns de la musculatura per respirar i el procés d'extubació és llarg. Aquesta situació, ha manifestat, indica que la pressió sobre el sistema sanitari està disminuint i que "estem molt lluny d'esgotar els recursos d'intubació" i no hi ha necessitat d'haver de restringir la ventilació a cap persona "i hem pogut donar l'assistència que caldria amb més estrés i pressió a la plantilla".

El ministre ha explicat que els dos últims dies s'han rebut els resultats de totes les analítiques enviades. Diumenge van arribar 103 tests dels quals 68 eren negatius i avui han estat 92 resultats amb 60 que no tenien coronavirus. I ha recalcat que ara hi ha 55 persones hospitalitzades per positiu a la infecció i quatre més per sospita mentre que l'1 d'abril els ingressats eren 63 i ahir diumenge es registraven 65 ingressos. Una dada més que permet concloure que hi ha menys pressió al centre hospitalari per la pandèmia, segons ha comentat el ministre, i que es pot donar un missatge d'optimisme "però no ens podem relaxar". Afirmació que l'ha servit per recriminar l'actitud de dues persones que ha vist en unes imatges que practicaven BTT i a les que ha qualificat com "molt mala gent, uns insolidaris perquè poden esgotar recursos i és intolerable. Tots volem sortir i fan molt mal pel greuge comparatiu amb la resta de la població i ningú exclou que es puguin infectar i transmetre el virus. Són uns irresponsables". I ha assegurat que el Govern analitza cada dia les jornades de mobilitat per avaluar si calen més mesures restrictives i decretar l'estat d'alarma "i la decisió la podem prendre en qualsevol moment. El Govern està preparat per prendre qualsevol decisió per dura que sigui", tot i que ha expressat que és molt millor que la població es quedi a casa "perquè se'ns ha recomanat i no perquè ens obliguen".

El màxim responsable de Salut ha convidat a fer exercici a casa i ha declarat que amb les dades que s'estan registrant i l'evolució d'aquesta setmana que ha considerat "molt important" es decidirà si es pot permetre alguna activitat "mínima" abans de tenir els tests anticossos per a les persones i econòmica. Ha incidit que "l'obertura serà molt aviat sense precipitar-nos gradualment" i que s'actuarà amb criteris de prudència i que de cada obertura es veu el resultat en la corba d'afectació en vuit dies que és la mitjana d'incubació i s'ha d'anar observant la pressió en el sistema sanitari i la corba i si hi hagués un increment caldria tirar enrere l'obertura autoritzada i per això no s'adoptarà cap decisió sense tenir suficient coneixement per evitar haver de retrocedir. El ministre ha manifestat que "si aquesta setmana es comporta bé la corba ho valorarem i si podem fer algo la que ve" i ha ressaltat que s'ha d'intentar que l'impacte social i econòmic sigui el menor però que no hi pot haver precipitació per voler reduir-lo i que després s'hagi de rectificar perquè empitjori la situació epidemiològica i els criteris econòmics no es prioritzaran davant els sanitaris. I ha conclòs manifestant que "l'horitzó està més a prop" per posar fi al confinament total.

36 positius a El Cedre

Martínez Benazet s'ha referit a la situació a El Cedre per insistir que no hi ha cap risc de contagi afegit ara per als interns del centre perquè hi hagi plantes destinades a afectats per la Covid-19. En concret hi ha 36 infectats, una dotzena que provenen de Salita i una desena de convalescents que han abandonat l'hospital i ha ressaltat que "els malalts estan absolutament aïllats", estan bloquejades les escales i els ascensors de les plantes on són i les circuits per distribuir el material i el menjar són diferents i també el personal que està atenent les diferents persones "i s'estan fent les coses molt ben fetes". I ha recordat que totes les famílies que vulguin poden endur-se el padrí de les residències "sense limitació" sempre que estigui sa.

El titular de Salut ha repetit que "cap país sap exactament quanta gent té malalta", ni la Xina, ni Alemanya, ni Itàlia, ni Andorra, ha esmentat, perquè no es pot arribar a la base de la població contagiada per coronavirus fins que no es faci el control generalitzat de test d'anticossos, com el que es farà al Principat en diferents punts repartits pel país per recollir les mostres des del cotxe. També es faran les proves a centres de treball amb molts empleats, a les residències de la gent gran i als domicilis de les persones que no puguin sortir de casa.

Respecte el període d'immunització que garanteix haver passar la Covid-19 el ministre ha afirmat que no es coneix el temps que durarà "ni si perdurarà si tenim un rebrot, no ho sap ningú" i ha comentat que hi ha diferents hipòtesis sobre el comportament delSARS-CoV-2 perquè no és igual a tot arreu: "a la Vall d'Hebron s'han identificat 18 mutacions i a San Diego, a Califòrnia, 8", ha especificat, per afegir que hi ha experts que aposten que serà com el de la grip que torna cada tardor "però no sabem que ens vindrà i si ens protegirà una mica, molt o res".

tracking