Afers exteriors

Ajornada una conferència de la Cimera que s'havia de fer a Andorra

La trobada de directors iberoamericans de l’aigua programada del 22 al 24 d’abril s’ha suspès a l’espera de reubicar-la al calendari

Ajornada una conferència de la Cimera que s'havia de fer a Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cimera Iberoamericana Andorra 2020, amb tota probabilitat l’esdeveniment polític internacional més important organitzat mai pel Principat, ja ha és una víctima més de la crisi sanitària global provocada pel nou coronavirus i la Covid-19. A causa de la pandèmia, l’acte previst a Andorra per al present mes d’abril ja està oficialment cancel·lat i el de maig, tot i que encara no s’ha notificat, també té totes les opcions de ser suspès. Les fonts consultades van confirmar la cancel·lació de la trobada de l’abril i la més que probable del maig, però van matisar que es tracta d’una suspensió temporal i que es treballa per encabir-les en el calendari d’aquest esdeveniment que té marcat com a dia gran el 26 de novembre, la data assignada per a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern a celebrar a Andorra.

L’esdeveniment retardat fins a nova data és el que s’havia de celebrar del 22 al 24 d’abril a Andorra la Vella. Es tractava de la Conferència de Directors Americans de l’Aigua (Codia) en la qual havien de participar representants de 19 països llatinoamericans, d’Espanya, de Portugal i del Principat. Segons l’agenda de l’esdeveniment estava previst celebrar un seminari d’alt nivell sobre la gestió d’aigües transfrontereres el dimarts 22; el seguiment dels acords de la Codia i del pla operatiu anual, la preparació del Fòrum Mundial de l’Aigua que s’ha de celebrar el 2021 al Senegal i dos diàlegs tècnics el dimecres 23; i la preparació de la Conferència de ministres iberoamericans de Medi Ambient i la signatura dels acords adoptats aquests dies el dijous 24.

I és la Conferència de ministres de Medi Ambient, un dels esdeveniments més importants que ha d’acollir Andorra conjuntament amb la reunió de ministres d’Educació, la reunió de ministres d’Afers Exteriors i la mateixa cimera de caps d’Estat i de Govern, l’altra trobada que es pot donar pràcticament com a ajornada. S’hauria de celebrar el 28 i 29 de maig al Principat, però la crisi sanitària global també obligarà a suspendre la conferència. Les fons consultades properes a l’organització de la Cimera Iberoamericana Andorra 2020 no van confirmar la cancel·lació, però sí que van assenyalar que amb tota probabilitat la reunió de ministres de Medi Ambient no es podrà celebrar a Andorra en la data prevista.

El que sí que van voler deixar molt clar les mateixes fonts és que tots els esdeveniments que s’hagin de cancel·lar es volen reubicar en el calendari previst. El gran problema és que abans del 26 de novembre, el dia de la Cimera de caps d’Estat i de Govern, el calendari preveu la celebració de fins a 16 reunions i conferències, nou de les quals s’han de dur a terme en territori andorrà.

tracking