Els estancs de l'Arieja dupliquen la xifra de negoci des del tancament fronterer

La impossibilitat d’entrar a comprar tabac al país ha fet créixer les vendes a les botigues occitanes

Els estancs de l'Arieja dupliquen la xifra de negoci des del tancament frontererFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament decretat per les autoritats franceses i el fet que l’accés al Principat es limita a les persones que siguin andorranes o tinguin la residència al país i a les mercaderies està sent molt beneficiós per als venedors de tabac al nord de la frontera. Segons recullen diversos mitjans de comunicació francesos, el president dels estanquers de l’Alta Garona, Gerard Vidal, explicava divendres que les botigues més properes a Andorra han duplicat la xifra de negoci des que es van posar en marxa les restriccions.

“Els nostres antics clients que ja no vèiem tornen als nostres establiments com si fos una casualitat”, assenyalava Vidal als mitjans, que recordava que “les vendes de tabac transfronterer són un mercat paral·lel que representa entre el 25 i el 30% de les vendes totals”. L’estanquer assenyalava que “fa temps que lluitem contra aquest fenomen” i afegia que amb el coronavirus “el client que era lliure per anar a comprar tabac a l’altra banda del Pirineu, ara ha de fumar tabac francès”.

Vidal, satisfet pel retorn de les “ovelles perdudes” als estancs locals, explica que alguns dels clients fins i tot se sorprenen dels alts preus del tabac a França. “Com que són deu euros el preu d’un paquet de tabac?, ens diuen alguns clients acostumats a pagar la meitat o fins i tot tres euros per vint cigarretes”, explicava el president dels estanquers de l’Alta Garona, que afegia que els venedors els contesten en to burleta: “Doncs sí, són deu euros”.

El que és beneficiós per als estanquers situats prop de la frontera amb Andorra no ho és per als establiments de Tolosa. A la capital d’Occitània, sobretot als centres comercials, “els estancs tanquen un rere l’altre perquè no hi queda ningú. Hi ha moltes comprovacions policials a causa del confinament. La gent ja no ve a treballar a l’oficina i ho fa des de casa”, assenyala Vidal. “Jo mateix vaig establir que el meu negoci obrís només al matí per limitar les despeses”, indicava.

El president dels tabaquers de l’Alta Garona explicava que hi ha 300 estancs al departament i uns 2.000 a Occitània. “Una de cada cinc empreses s’ha vist obligada a tancar a causa del coronavirus i el 85% de les botigues obertes han restringit el seu horari d’operació”, indica Vidal, que afegeix que ja no comercialitzen butlletes de jocs d’atzar tipus rasca-rasca “per no animar la gent a sortir de casa i mantenir el confinament”.

tracking