Pandèmia mundial

Defunció 19 per coronavirus

Dotze residents de Salita resten a El Cedre per haver donat positiu al coronavirus

Defunció 18 per coronavirusSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos pacients afectats per la Covid-19 que estaven ingressats a Cures Intensives han mort avui i el total de víctimes per la pandèmia ascendeix a 19 persones al país. El primer difunt tenia entre 50 i 60 anys, era un dels primers casos que es van registrar i ha tingut una forma molt agressiva de la patologia i portava dies en estat molt greu, segons ha detallatel ministre Joan Martínez Benazet en la compareixença d'aquest matí.

El titular de Salut ha manifestat que es mostra optimista perquè ha disminuït la pressió per al sistema sanitari i perquè per l'evolució de la pandèmia al país considera que no se saturaran els recursos disponibles. La xifra de positius se situa avui en 501 persones, amb 26 malalts que s'han recuperat 91 professionals sanitaris i 17 membres dels cossos especials infectats. Joan Martínez Benazet ha remarcat que hi ha un descens de la pressió a l'UCI perquè ara hi ha 18 pacients, dels quals 14 necessiten ventilació mecànica, i ha informat que hi ha dos afectats per la Covid-19 que ja han estat extubats i entre 3 i 4 pacients als que es preveu retirar el respirador en les properes hores o dies. El ministre ha ressaltat que la millora d'aquests infectats és molt bona i tenen nivells d'oxígen que els permetrien respirar sols però que no se'ls treu la ventilació perquè el diafragma perd molta força després de tants dies, més de dos setmanes, d'intubació i s'ha d'anar progressivament ajustant els paràmetres perquè recuperin la funcionalitat perduda. I ha incidit que aquesta evolució li permet "estar convençut que no col·lapsarem els mitjans actuals" i pensar que no faran falta els respiradors nous que s'han adquirit, uns cinc que arribaran aviat a Espanya, i uns deu de la petició conjunta amb el Clínic de Barcelona que estaran al país en uns dies. Tanmateix, ha assenyalat que "encara que crec que no els utilitzarem no em sap greu" perquè no es pot saber si hi haurà un rebrot i la pandèmia tornarà a repetir-se en uns mesos i ha recordat que la capacitat de ventilació era el punt més crític que li ha preocupat més des del principi de l'emergència mundial.

Les dades d'El Cedre oferien al matí una evolució que millorava l'afectació amb 27 positius, un menys que ahir perquè un pacient ha negativitzat ja el virus, però al vespre Eric Jover ha informat que s'ha traslladat quatre interns més de Salita fins al centre sociosanitari de Santa Coloma que s'afegeixen als 8 afectats de la residència escaldenca que ja hi havia a El Cedre perquè puguin rebre millor atenció per la patologia que tenen i perquè els que queden a Salita estiguin més aïllats, ha declarat el ministre Portaveu. A El Cedre hi ha a més una desena de convalescents, una xifra que no varia perquè avui encara no s'han fet les altes a l'hospital, on resten 32 ingressats a planta. I ha afegit que la corba mostra que s'està reduint el nombre de casos nous d'infeccions al país perquè els que s'estan registrant corresponen a contagis de fa dies.

El ministre de Salut ha subratllat que l'evolució a la baixa de la incidència de la Covid-19 apunta que "no ens falta gaire per a la fase de descens" i que la millora és possible gràcies al comportament responsable i solidari de la ciutadania de quedar-se a casa. I ha reiterat que aquestes dades "no ens han de fer relaxar-nos i ens permetran tenir més activitats socials i econòmiques aviat però en aquest moment no perquè podríem tenir un rebrot i hem d'aguantar aquesta setmana i la que vé, és un moment clau per quedar-nos a casa". Martínez Benazet ha insistit que no es poden prendre decisions de l'aixecament de restriccions sense tenir coneixement de l'afectació que ha tingut la població i ha apuntat que de les primeres activitats que s'autoritzaran serà perquè les persones puguin fer una mica d'esport i activitats a l'aire lliure. I ha comentat que potser s'ha de activar algun tipus de mecanisme que digui qui ha passat la malaltia i potser els centres comercials obren amb persones que ja l'han passat i que per decidir el retorn de l'activitat escolar és necessari saber quants infants estan immunitzats a la Covid-19.

Preu límit per a les mascaretes

El ministreha explicat que Salut ha fixat un preu límit per a la venda de mascaretes a les farmàcies a petició del sector ja que la població en general les haurà de pagar perquè les que no es cobren són les que es subministren a persones que estan treballant en activitats bàsiques de cara al públic i a les de col·lectius fràgils per motius sanitaris. Martínez Benazet ha indicat que les mascaretes estaran disponibles els propers dies a les farmàcies i que s'han d'anar a comprar de forma ordenada per no provocar cues i acumulació de gent que podria comportar contagis i un rebrot de la Covid-19 i ha recordat que a partir d'ara s'haurà de portar en la vida quotidiana en l'àmbit laboral i social i només es podrà anar sense protecció al nas i a la boca quan es tracti d'activitats a l'aire lliure. I ha apuntat que la vida útil d'una mascareta per a una persona que no està exposada al contacte amb malalts "són diversos dies".

tracking