x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
igualtat

Acció Feminista vol una reforma laboral per evitar la bretxa salarial

Escoda aposta per crear una graella que relacioni les tasques a realitzar amb el salari a pecebre
Actualitzada 04/04/2020 a les 07:07
Acció Feminista demana una reforma laboral que inclogui una graella salarial que relacioni les tasques a realitzar amb el salari a percebre per tal d’erradicar la bretxa salarial entre homes i dones. Tal com va explicar ahir al Diari la presidenta de l’associació, Antònia Escoda, l’única forma d’evitar que hi hagi diferència de sous entre els dos sexes a hores d’ara és crear una taula salarial que “tarifiqui les tasques a realitzar i no els llocs de feina”, així “un home i una dona que facin la mateixa feina, cobraran el mateix i no hi haurà diferències”.
En aquest sentit, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) va més enllà i demana exportar el sistema amb què treballa l’ens públic al sector privat. Per aconseguir-ho, el president de l’organització, Gabriel Ubach, aposta per crear diferents categories professionals dins de cada sector per emmarcar els treballadors en funció de la capacitat o coneixements necessaris per cobrir un rol específic dins l’empresa. És a dir, “s’han de crear els perfils d’oficials de primera, segona o tercera i col·locar els empleats, sigui home o dona, en funció de les tasques que s’hagin de realitzar”, va explicar Ubach, que ho va posar com “la solució definitiva” per acabar amb la discriminació salarial entre homes i dones. “Una dona policia cobra el mateix que un home, la diferència ve donada pel rang que té. Aquí seria el mateix, si ets oficial de primera, se’t paga pels teus coneixements i la teva vàlua, no per si ets home o dona”, va afegir.


Bretxa salarial indirecta

El que no va contemplar Ubach i que sí que va posar molt en relleu Escoda és la perillositat de la bretxa salarial indirecta, la que “va lligada amb els rols que assumeixen les dones, que generalment fan tasques complementàries, i els homes, que ocupen els llocs de directius”. La solució a aquest tipus de discriminació és molt més complexa, va detallar Escoda, que apunta al més fons de la societat per trobar-ne una explicació: “Per una mateixa feina, la diferència és tal que fins i tot canviem els noms. Hi ha dones de la neteja i homes que són tècnics de superfície”.
Distingint per ocupacions, Escoda va apuntar sobretot al sector financer, que “és on més es destaca la diferència entre homes i dones”. Tot plegat es deu a la disponibilitat horària que tenen els homes per sobre de les dones, cosa que els fa més competitius laboralment, ja que no tenen la càrrega que suposen els fills i les feines de casa, va lamentar Escoda, que va apuntar com a possibles mesures “els currículum vitae cecs pels llocs directius o l’equiparació de la baixa paternal a la maternal per incloure el pare a la criança dels nens”.

D’altra banda, Stop Violències desacredita la legitimitat i la validesa d’estudis com el que va presentar el Govern, ja que, tal com va destacar la presidenta de l’associació feminista, Vanessa M. Cortés, “no té sentit barrejar en una mateixa estadística treballadors amb salaris executius i persones que amb prou feines arriben als 1.200 euros”. Per a Cortés, el problema passa primer de tot per avançar en els drets laborals de les treballadores, que “formen bona part del sector de persones empobrides del país”.
Un cop treballat aquest aspecte, la presidenta de Stop Violències va apuntar a la responsabilitat dels empresaris, que “paguen sis euros l’hora a una dona de la neteja, però no són capaços de baixar dels 10 euros l’hora a un home per la mateixa feina”.


Empoderament laboral

Relacionant la situació laboral amb l’actualitat, la presidenta d’Acció Feminista va voler enviar un missatge d’empoderament a les professions que generalment han estat poc valorades econòmicament, però que amb la crisi del coronavirus estan fent un pas endavant. “Aquesta crisi demostra que els sectors relacionats amb les cures on normalment predominen les dones són llocs de treball essencials i no estan prou valorats”, va concloure Escoda. En la mateixa línia, Cortés va avisar que “hi ha moltes dones que treballen per hores”, i que amb la situació laboral actual, “estan patint molt perquè no tenen cap tipus d’ingressos”.
Etiquetes
  • #3 anticorruptos
    (05/04/20 02:35)

    Queda't a casa va dir..
    Estic totalment d'acord, ja hem diràs tu quin dret te l'home per sobre de la dona : ABSOLUTAMENT CAP! Sortosament vivim en una societat lliure . Les dones poden fer,desfer,Estudiar,formar-se ect...i cap Home es ficarà pel davant .Hi han sectors de la economia on la dona majoritàriament lo li agrada treballar, un exemple es el de la tecnologia que esta dominada per els homes que son mes afins a aquest sector ...Això del patriarcat,feminisme o masclisme dins la nostra societat avui dia es una SECTA

    Respondre
  • #2 Què diu???
    (04/04/20 23:06)

    Per favor!!!! Què pesadetes aquestes ties amb els mantras espanyols!!!! Quina bretxa??? Normal, si fas la mitjana de sous entre tots els salaris d'homes i dones, i barrejes el d'un paleta que fa 14 hores amb el de la secre de torn que està calenteta de 8 a 15..... NORMAL. Aneu a fer de policies, bombers o porteu un camió i no haurà bretxa salarial!!!! CANSINAS

    Respondre
  • #1 Queda't a casa
    (04/04/20 14:07)

    S'hauria de quedar a casa físicament i intel.lectualment i no embolicar la troca aprofitant tot l'enrenou. Denota d'una absoluta irresponsabilitat i mala fe els seus comentaris i propostes en aquests moments.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts