La població més jove serà la primera a sortir del confinament

Oriol Mitjà ha fet públic el pla dissenyat basat en el document que s'ha treballat a Andorra d'aixecament de mesures gradualment

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desconfinament de la població decretat per aturar l'expansió del coronavirus començarà permetent la sortida de "les persones més joves i sanes" amb control de l'impacte que provoca en el sistema de salut i mantenint les persones amb risc i que encara no infectat "en casa per més temps", segons figura al pla dissenyat per l'expert català Oriol Mitjà i basant-se en el document que s'ha treballat a Andorra. El ministre Eric Jover ha destacat que de l'estràtegia que se seguirà al Principat només s'ha decidit la primera fase de tests generalitzats d'anticossos a tota la ciutadania i una vegada es disposi d'aquests resultats i es conegui l'afectació de la Covid-19 en diferents sectors d'activitats i de població s'adoptaran mesures per aixecar les restriccions. I ha incidit que si es fa servir l'aplicació de telèfon mòbil per controlar els moviments de les persones serà sempre perquè aquestes hagin autoritzat voluntàriament l'accès a les dades.

El pla d'aixecament de mesures de restricció de la mobilitat signat per Oriol Mitjà i Joel López fixa que la primera obertura autoritzada seria la dels negocis de serveis considerats no bàsics, el segon sector seria l'hoteleria, després deixaria d'estar vigent la recomanació de quedar-se a casa per a persones de menys de 70 anys i la quarta mesura serà reobrir els centres escolars. La següent fase comporta permetre sortir la part de població de més de 70 anys i finalment s'autoritza celebrar esdeveniments que apleguin més de mig centenar d'assistents.

El punt de partida del pla per anar tornant a la normalitat ciutadana és que la transmissió del coronavirus "no s'eliminarà a curt termini i hi haurà brots recurrents durant els propers mesos" i assenyala el document que el més probable és que algun cas pugui escapar del control epidemiològic, i el risc no disminuirà fins que hi hagi més nombre de persones protegida per haver passat la infecció o perquè hagi arribat la vacuna.

El pla contempla que alhora que es van eliminant restriccions s'ha de treballar en l'avaluació de la immunitat amb la realització dels tests d'anticossos a tota la població en una prova que consisteix en una punxada a un dit de la mà i per a la qual el ministre Martínez Benazet ha explicat que s'han encarregat 150.000 unitats a Corea i que les analítiques es faran accedint en cotxe a diversos punts de control que s'estan definint i on hi haurà personal voluntari. Al document s'especifica que el resultat es coneix en 15 minuts i permet prendre decisions respecte a aquell ciutadà en concret.

Una altra acció a implementar serà treballar en la detecció precoç de casos de la Covid-19 i de nous focus d'infecció el que suposa que per permetre obrir progressivament als negocis han d'extremar les mesures d'higiene, els controls sistemàtics a grups de població considerats amb més probabilitat de propagar el virus i el seguiment amb analítiques a les persones amb símptomes fent la prova ràpida d'antígens o la PCR de la malaltia com s'està fent ara. Una feina que es completa amb l'aplicació de mòbil perquè els ciutadans informin dels símptomes que puguin tenir perquè els sanitaris facin el control i per conèixer la mobilitat dels considerats contactes de positius mitjançant GPS.

Les proves de diagnòstic i les dades recollides amb l'app servirien per detectar "grups de casos o de zones calents amb un nivell elevat de casos" i dictar mesures de confinament.

tracking