x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

Adjudicats 1,1 milions en crèdits tous

Govern ha resolt les primeres 42 peticions i n’ha rebaixat les demandes que havien fet en poc més d’un 70 per cent
El portaveu del Govern, Eric Jover, en la roda de premsa d'ahir.

L'executiu adjudica els primers crèdits tous per un valor d'un milió d'euros

El portaveu del Govern, Eric Jover, en la roda de premsa d'ahir.

Fernando Galindo
Actualitzada 02/04/2020 a les 06:26
El Govern va resoldre les primeres peticions dels crèdits tous per a les empreses i els autònoms, i ahir en va aprovar un total de 42 per valor d’1,1 milions d’euros, com va explicar el ministre portaveu en la roda de premsa. Aquests fan referència a demandes amb relació a les despeses corrents, com els pagaments dels salaris. A més a més, també es van atorgar 70.000 euros pel que fa al refinançament de les quotes de préstecs bancaris mentre durin les mesures decretades per l’executiu.
Pel que fa als imports demanats i als que finalment s’han acabat concedint, Eric Jover va recordar que “ja vam dir que les peticions fossin més altes que les que s’havien previst no ens preocupava en excés, ja que ja vam veure que hi havia sol·licituds que demanaven fets no previstos en aquests crèdits”. Així doncs, el que s’havia sol·licitat eren 4,2 milions i finalment se’n va concedir 1,1, que suposa un 30% del total pel que fa a les despeses corrents; en les peticions relacionades amb préstecs bancaris la situació és similar, i dels 262.000 euros demanats se’n van aprovar només 70.000. A més a més, de les primeres sol·licituds estudiades per l’executiu n’hi va haver set que van ser denegades. El motiu, segons Jover, va ser que “la documentació presentada per les empreses demandants demostrava que no presentaven tensions de tresoreria i que podien cometre els pagaments perfectament. Cal recordar que aquests ajuts s’han pensat per a aquelles empreses que passen per dificultats i que no tenen coixí econòmic”.

Sobre el total de sol·licituds rebudes, el ministre portaveu va destacar que “hem rebut un total de 1.099 peticions. Que suposa un terç de la massa salarial del país i que si no es compta el sector de l’administració o altres que estan funcionant, vol dir que les ajudes arribaran a la majoria de les empreses que ho necessiten”.

Vendes limitades
D’altra banda, el Govern va prendre un altre acord, a proposta de la ministra d’Agricultura, Sílvia Calvó, i es el de limitar la venda de plantes, planter i llavors només als professionals de l’agricultura. En aquest sentit, el portaveu de l’executiu va destacar que “estem fent aquesta limitació només als professionals del sector, per tal que puguin desenvolupar la seva activitat de manera normal. A més a més, pretenem minimitzar al màxim el risc de contagis, evitant que particulars es desplacin a fer compres per als seus horts o plantacions”.

En relació amb les donacions, el ministre de Finances va destacar que ja s’havia superat la xifra de 731.000 euros i va destacar les aportacions que van fer ahir l’Associació de Dones d’Andorra, amb 4.000 euros, i el Col·legi d’Arquitectes, amb 2.000. A més a més, aquests darrers van afegir que renunciaven a les ajudes que els pertocava com, per exemple, el pagament de la part patronal de la CASS i que se’n farien càrrec ells. Les donacions a través dels SMS solidaris ahir ja arribaven als 35.000 euros. Finalment, el ministre Jover va anunciar que continuava endavant l’expedient a una farmàcia per preus abusius i va dir que “perseguirem qui es vulgui lucrar amb la crisi”.
 
LA CEA DEMANA MÉS MESURES
La CEA va mostrar ahir el seu posicionament pel que fa al sector hoteler i del turisme. En aquest sentit, els empresaris van voler traslladar al Govern la necessitat d’estudiar els expedients de regulació d’ocupació temporals, els coneguts com a ERTO, ja que, segons ells, a partir del mes vinent no podrien fer front a les despeses dels salaris, tot i les ajudes. A més a més, demanen que l’executiu treballi en l’endemà de la crisi, i la sectorial de turisme va dir que “el sector requerirà mesures específiques” per a la seva reactivació, i que caldria fer una aposta per la qualitat.
 
ESPOT OBRE LA PORTA ALS ERTO EN UNA CARTA ALS COMERCIANTS
El cap de Govern, Xavier Espot, va obrir, com ja va fer fa uns dies el portaveu Eric Jover, la porta que es puguin fer expedients de regulació temporals d’ocupació. Així ho va traslladar per carta a la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra. En la missiva, Espot reconeixia que aquesta mesura era una de les que des de l’executiu estaven treballant dins del segon paquet per si la crisi derivada de la Covid-19 s’allargava. Així donava resposta a una petició que li havien fet arribar els comerciants dissabte passat, en què li traslladaven la impossibilitat de poder mantenir el volum de despesa corrent que suposava el manteniment de les plantilles tot i les ajudes i crèdits tous del Govern.

La presidenta de l’associació, Sònia Yebra, també va traslladar al cap de Govern la necessitat que, l’endemà de la crisi, la incorporació dels treballadors afectats pels ERTO no sigui de cop, sinó que “es faci de manera gradual, a mesura que es vagi recuperant l’activitat econòmica. Perquè som conscients que el primer dia que s’aixequi la persiana tot no tornarà a la normalitat”, deia Yebra. Finalment, i en una nova carta adreçada al cap de l’executiu, Yebra va reclamar que s’habilités la venda online i va dir que “tenim competència deslleial de les grans plataformes, que poden vendre per internet i estan repartint productes amb el nostre circuit o a través de correus i que la gent vagi allà a buscar-los”. Yebra es va comprometre a fer les vendes “seguint tots els protocols sanitaris que calgui”.
Etiquetes
  • #5 Ramon
    (02/04/20 10:58)

    Una mica de transparència de govern seria benvinguda per saber per quines mans passen els nostres comptes d'explotació. No fos cas que en unes setmanes reben una oferta de compra del negoci a la baixa. Una cosa és l'anàlisi fet per funcionaris i l'altre és el que poden fer secretaris d'estat o assessors externs. Ja hem viscut pel passat coses semblants amb la duana.

    Respondre
  • #4 raul
    (02/04/20 10:36)

    Desde l inici porten un 5% de resolucions. Que agafin les petites que son les necesitats mes grans i resolin. Aquestes necesiten pagar sous urgentment. No s ha pogut facturar aquest mes i s han de pagar. Svp accelereu que els bancs no perdonen els excedits de c.c i polissa. 

    Respondre
  • #3 Ruben
    (02/04/20 10:31)

    Hoy son todos cómplices !!!
    Si entramos en crisis economica.
    Por que gastan en medicos cubanos ?
    Por que se le paga el Doctorado y la investigación a un asesor Español que no esta en Andorra, "Dr Oriol Mitjà"?
    Cual es el coste de los medicamentos inocuos (hidroxicloroquina) de la malaria que se usaran para la investigación del Dr Oriol Mitjà ? Los pagan los Andorranos!!!
    Cual será el Coste de los test y de los empleados públicos que dejaran de hacer su trabajo para realizar la investigación para este señor (Dr Oriol Mitjà)
    Cual es el Protocolo ? Si en 2 semanas se comienza a realizar el estudio, quien liderara la investigación en Andorra ??
    Quien se llevara los beneficios de la investigación y los créditos de las publicaciones ???
    Será algún Andorrano o solo el Dr Oriol Mitjà??
    Estamos hablando de un medicamento ya existente y no de una VACUNA!!!
    Hay mucho que aun no nos dicen!!! cuanto le costara a nuestro país ... y quien se beneficiará ... El ciudadano seguro que no!!!

    Respondre
  • #2 Mort anunciada
    (02/04/20 10:29)

    Aquests crèdits són una poma enverinada, pa per a avui i fam per a demà, si no es mou l'economia, els crèdits només són una corda al coll. Per si això fos poc, el nostre Govern serà rescatat pel BCE, una altra corda més al coll.

    Respondre
  • #1 Toni
    (02/04/20 10:09)

    No estem fent les coses bé ni per les empreses, ni els autònoms, ni pels ciutadans. Govern està mirant d'estalviar un euro per qualsevol cosa, quan és hora d'injectar liquiditat a l'economia. Estem governats per ultraliberals. On és el Gallardo viatger?

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts