Canillo crea un fons de reserva d'un milió d'euros pel coronavirus

La corporació canillenca aprova el pressupost del 2020 amb una reducció de quasi dos milions d’euros respecte al que tenia previst

El comú crea un fons de reserva d'un milió d'euros pel coronavirusCOMÚ CANILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo ha creat un fons de reserva especial amb 1.054.714 euros per afrontar la crisi derivada de l’emergència sanitària. Així ho va anunciar ahir el cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, durant la sessió de consell de comú, la qual es va dur a terme a través de videoconferència per les mesures excepcionals adoptades pel Govern arran del coronavirus. “Hem creat un fons de reserva nou per garantir una liquiditat econòmica pels possibles efectes del coronavirus”, va exposar. En aquesta línia, va afegir que aquest import també “s’ha creat amb l’objectiu de donar un cop de mà al Govern, igual que la resta de comuns”. Malgrat que encara no saben quin és l’import exacte que demanarà l’executiu, Camp va puntualitzar que “si fessin falta més diners, nosaltres tenim el fons de reserva per a emergències del comú, que està dotat de quasi dos milions d’euros, i podríem utilitzar-ne una part per complementar”.

La corporació també va aprovar el pressupost del 2020, en el qual va realitzar una reducció d’1.759.890 euros respecte al que tenia previst abans de l’inici de la Covid-19, que suposa una variació d’un 11,7% menys de la despesa prevista. “Hem aprovat un pressupost de crisi, la nostra intenció ja era aprovar un pressupost a la baixa per poder guanyar en inversió en els pròxims anys de mandat, però, finalment i fruit de la situació que estem vivint, hem decidit revisar-lo i reduir-lo encara més”, va afirmar Camp. I va afegir que han volgut mantenir el gruix d’inversions per assegurar que quan acabi l’emergència sanitària les empreses de la parròquia i el país tinguin garantida part de feina, ja que “tots sabem que hi haurà una crisi econòmica i no tornarem a la normalitat d’un dia a l’altre”. D’aquesta manera, Camp va detallar que la partida més afectada per la limitació són les inversions reals de capital, les quals baixen dels 6.868.965 euros als 5.360.000, que implica una reducció d’1.508.965, un 22% menys.

Tanmateix, la corporació va posar en relleu que a banda de la disminució pressupostària, també va anunciar que han endarrerit el calendari fiscal “un parell de mesos per no ofegar la població amb impostos i taxes en aquests moments”. Així, la majoria de pagaments queden ajornats fins a principi del mes de maig. I va avançar que el comú ha decidit avançar la liquidació de les factures d’aquelles empreses que hagin prestat un servei a la parròquia, amb un import de 930.903 euros. “Avancem el pagament de les factures un mes, perquè les empreses puguin assumir les seves despeses”, va dir Camp.

LA MINORIA TITLLA CAMP DE NO TENIR SENSIBILITAT SOCIAL

Els consellers de la minoria d’Objectiu Comú van titllar la majoria de no tenir sensibilitat social, ja que consideren que és un pressupost fora de la realitat i no representa la situació que vindrà després de la crisi. “Creiem que falta sensibilitat social en certs punts del marc pressupostari per a aquest any donada l’emergència sanitària”, va exposar Dolors Babot, consellera de la minoria. Tanmateix, va apuntar que “sabem que és complicat realitzar un pressupost en aquests moments, però ara mateix hem de ser prudents i els comptes haurien de tenir un punt més de reflexió”. Per la seva banda, Albert Torres, conseller de l’oposició, va assenyalar que hi ha una sobreoferta d’obres a la parròquia i que no és necessita tanta inversió.

tracking