Quatre morts en un dia

La pandèmia deixa quatre víctimes en menys de 24 hores i un nou ingrés a l’UCI

Quatre morts en un diaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia de la Covid-19 compta amb quatre noves víctimes mortals al Principat en menys de 24 hores, que suposa que la xifra s’elevi fins a un total de dotze morts. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir al migdia la mort de dues persones, usuàries d’El Cedre, tot i que al matí es va produir la tercera víctima i a la tarda la quarta. El ministre també va informar que s’havia procedit a fer-se la prova per detectar el virus un total de 121 persones, tot i que només havien rebut el resultat de 10, dues de les quals positives. D’aquesta manera, suposa una xifra que en aquests moments va en augment lleugerament i es passa als 376 casos confirmats, 354 en actiu. A més, en la roda de premsa es va comunicar de l’ingrés d’una nova persona a la unitat de cures intensives (UCI), la qual cosa també augmenta la xifra fins als dotze.

El responsable de Salut va explicar que totes les defuncions, fins al moment, es tracten de persones d’edat avançada a partir dels 85 anys, excepte una de les que es va produir ahir, que era de mitjana edat, i que estava ingressada a l’UCI. En aquest sentit, Martínez Benazet va mostrar el seu condol als familiar i va assegurar que “totes les pèrdues són doloroses, però sobretot quan es tracta de persones que encara tenien un trajecte per recórrer”.

Una persona més a l’UCI

En la compareixença el ministre va explicar que hi havia una persona més ingressada a l’UCI, passant així a les dotze, onze de les quals estan en estat d’intubació i requereixen ventilació mecànica. D’aquesta manera, va assegurar que aquesta dotzena persona “podrà ser traslladada a planta ben aviat”. Amb això, Martínez Benazet va informar que pel que fa a les dades hospitalàries, a hores d’ara hi ha 46 pacients positius ingressats a l’hospital, 34 a planta i 12 a l’UCI. En el cas d’El Cedre hi ha comptabilitzats 19 interns contagiats. En aquesta línia va reincidir que Andorra compta amb un nombre suficient llits a planta, i que pel que fa als llits amb respiradors mecànics, “s’estan fent esforços per aconseguir-ne més”. A més va recordar que estant rebent la col·laboració dels països veïns, especialment de França, on des de l’hospital de Foix s’han posat a disposició en cas que fos necessari per traslladar fins allà algun pacient que ho requereixi.

Per altra banda, pel que fa al nombre d’altes, quatre usuaris del centre sociosanitari estan en espera de la confirmació de les proves negatives. Aquestes se sumen al total de 24 persones que han rebut l’alta hospitalària, tot i que només una desena estan totalment recuperades.

Quant al nombre de positius, el titular de Salut va explicar que s’estava pendent dels resultats de les 121 persones que s’havien fet la prova PCR, de les quals 39 eren dels metges i infermers vinguts de Cuba. Martínez Benazet va explicar que només tenien els resultats de 10 persones, de les quals dues amb resultat positiu al coronavirus, tot i que cap no es tracta dels sanitaris cubans. Així, el nombre de positius respecte al dia anterior suma sis persones, passant als 376 contagiats. Amb això, el ministre va precisar que les analítiques triguen entre 24 i 48 hores, ja que els laboratoris d’arreu estan col·lapsats i Andorra encara no disposa del complement de la plataforma que permetrà fer la prova des del país.

Pel que fa a les mesures de contenció, el ministre va animar a seguir amb elles i que la possible “lleugera relaxació que hi ha hagut en els darrers dies és un error”, ja que “estem aconseguint anar per davant de la pandèmia”. També va anunciar que s’està acabant el projecte per fer test ràpids de determinació d’anticossos per descobrir el nombre de ciutadans que s’han infectat i el grau d’immunització per poder prendre decisions sobre les mesures de confinament, tot i que s’ha d’acabar de definir quins sectors se sotmetran a la prova.

EL CIC ATÉN FINS A UNA TRENTENA DE PERSONES DIÀRIAMENT

El Govern va informar ahir a través d’un comunicat que el centre intermedi de control (CIC) està atenent diàriament entre 15 i 30 persones que presenten símptomes moderats d’afectació per coronavirus. Pel que fa a la plataforma digital d'autoavaluació, l’executiu va explicar que s’ha comptabilitzat un registre de més de 1.673 usuaris i més de 30.000 consultes. Per altra banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar en la roda de premsa que els ciutadans, per seguir amb el confinament, no s’han de desplaçar a les consultes dels professionals sanitaris no mèdics, ja que les visites programades amb anterioritat que no siguin urgències queden posposades fins a la fi de l’emergència sanitària. D’aquesta manera, tal com es va establir amb aquest col·lectiu, cada professional contactarà amb els seus pacients per tornar a planificar les visites. A més, va indicar que hi ha telèfons d’urgència per a cadascuna de les especialitats. També el ministre va recordar que només les persones amb diagnòstic de trastorn de l’espectre autista, problemes de salut mental, conductes disruptives o altres alteracions de comportament necessiten poder sortir al carrer.

tracking