pandèmia mundial

Mascaretes 'made in Andorra'

Després d’una producció de més de 4.000 mascaretes en dues setmanes, els tallers de confecció es troben que s’estan quedant sense material i alguns estan fent servir el plàstic com a substitut.

Mascaretes precàries

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tela de cotó, goma elàstica i una entretela impermeable anomenada friselina. Aquests són els tres únics materials que, juntament amb una màquina de cosir, són necessaris per donar un cop de mà a la iniciativa solidària de mascaretes casolanes. El moviment, que ha comptat amb l’ajuda de tallers de confecció i particulars d’arreu del país, va començar fa poc més de dues setmanes i, des de llavors, han entregat al ministeri de Salut un total de 4.000 mascaretes.

“Des que ens hi vam sumar, nosaltres ja hem entregat dotze lots de mascaretes”, explica la propietària d’un taller de Sant Julià de Lòria, que apunta que per elaborar cada paquet utilitza “un metre de tela, 120 metres de goma elàstica i friselina”.

Després de tots aquests dies amb les màquines de cosir a tota potència, però, hi ha tallers que s’han començat a quedar sense friselina i l’estan substituint per un plàstic genèric seguint les instruccions de la guia del ministeri de Salut. “Nosaltres anem fent, però sí que és cert que des de divendres passat no tenim friselina, la tela vegetal que serveix com a filtre protector”, va explicar la Belén, una de les costureres que estan patint amb el tema d’estoc. Per intentar trobar una solució, la Belén es va posar en contacte amb els seus proveïdors espanyols durant el cap de setmana, per “veure si ens poden portar friselina”, però “veurem si tenen capacitat de produir i de creuar-la per la frontera”.

El ministeri demana calma

“És cert que hi ha tallers que estan tenint problemes amb la friselina, però al ministeri encara hi ha estoc”, va apuntar el conseller socialdemòcrata Roger Padreny, que és qui està gestionant tota la iniciativa. L’ús del plàstic en les mascaretes “no és perjudicial”, va recalcar el conseller, que va defensar que “fa la mateixa funció que la friselina, aïlla, és impermeable i per al tipus de mascaretes casolanes que estem fent ens serveix”. A més, va recordar que “en la guia que vam presentar a l’inici” ja posicionava el plàstic comú com un possible substitut vàlid. Tot plegat, tot i les alertes d’alguns dels tallers de producció, Padreny va demanar calma i va avançar que estan buscant més proveïdors a “Espanya, França i el nostre propi país”, per aconseguir més material i poder seguir endavant amb la iniciativa popular.

D’altra banda, tant el ministeri com els voluntaris i els tallers de confecció van valorar molt positivament el paper dels comuns en la xarxa de distribució de material. “La veritat és que estan fent molt bona feina, ens venen a portar material i passen a buscar les mascaretes, nosaltres no ens hem de moure”, va explicar la propietària d’un taller, que tot i els problemes econòmics que suposa l’activitat, manifesta que “ens hem d’ajudar entre tots”.

tracking