Pandèmia mundial

Aïllament de 15 dies per a les persones que tornin a Andorra

Les xifres augmenten a 8 víctimes mortals i fins a 370 casos confirmats, dels quals 352 en actiu

Les persones que tornin a Andorra hauran d'estar aïllats 15 diesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nacionals i residents que tornin al país hauran de quedar-se confinats al seu domicili durant un període de quinze dies naturals. Així ho va anunciar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després que entrés en vigor un nou decret publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). “Era una mesura que ja s’estava aplicant però que fins ara no estava estipulada”, va dir Martínez Benazet. D’aquesta manera, a partir d’ara les persones que tornin de l’estranger han de notificar-ho per via telemàtica al ministeri de Salut.

El ministre, també en la compareixença, va informar de l’ingrés de dues persones més a l’UCI, sumant onze pacients, dels quals dos es trobarien en estat més crític. A més, pel que fa al nombre d’infectats, la xifra augmenta fins a 370, dels quals 352 són actius, i es va confirmar la vuitena víctima mortal per coronavirus al país.

La nova mesura d’estar 15 dies naturals confinat en cas d’haver estat a l’estranger afecta tota la ciutadania, a excepció d’aquelles persones que es desplacen al Principat per treballar en serveis essencials, com ara els metges i infermers que han vingut des de Cuba. En aquest sentit, segons va explicar el ministre, “hi ha una excepció en el decret per al personal sanitari que ve a ajudar, ja que se’ls farà la prova PCR directament”. Quant a la resta de ciutadans, des del Govern van anunciar que aquells que no puguin exercir la seva feina rebran la prestació de malaltia de la CASS i així tindran la baixa mèdica coberta per tal de donar resposta a aquells que són objecte de l’aïllament domiciliari.

Pel que fa a les dades, en la compareixença del ministre portaveu, Eric Jover, ahir al vespre, va anunciar la mort d’una vuitena persona per coronavirus i va indicar l’augment de fins a 370 casos confirmats, dels quals 352 són actius. Quant a les persones que es troben a l’UCI, Martínez Benazet va informar de l’ingrés de dues persones més, passant de nou a onze. Totes elles es troben en estat d’intubació i ventilació mecànica i dues presenten un quadre clínic més greu. “Ens preocupa la situació clínica d’aquestes dues persones”. En aquest sentit, el ministre va insistir en l’agressivitat de la Covid-19, ja que no només afecta col·lectius vulnerables, sinó que va assegurar que s’estan trobant que afecta persones joves sense antecedents clínics, com en el cas d’Andorra, on continua a l’UCI una persona de 24 anys i una altra de 40.

Tot i això, el ministre va assegurar que el creixement de contagis s’estava fent de manera aritmètica i continguda, “gràcies als esforços de la població”, tot i que desconeixia quan començaria a baixar la corba. També va al·legar que la setmana passada “estava més preocupat”, però que “ara ens anem infectant de manera lenta”, fet que estaria evitant provocar el col·lapse del sistema sanitari. De fet, va admetre que l’hospital en aquests moments no comptava amb problemes de llits a planta, a diferència d’altres països, sinó que l’única dificultat tindria a veure amb el nombre de llits amb respiradors de l’UCI, actualment amb una vintena de places, tot i que la idea és aconseguir-ne fins a trenta. Va afegir que amb l’arribada dels sanitaris cubans la capacitat d’atendre pacients greus també augmenta.

tracking