El coronavirus minva els cossos especials

Quasi un centenar de funcionaris estan de baixa o en confinament a causa del virus

El coronavirus minva els cossos especialsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cossos especials són, després dels sanitaris, els que més falta fan davant de la situació d’emergència que viu el país, i el seu contacte diari amb la gent i la seva feina al carrer fan que si bé el nombre d’infectats no és gaire elevat, sí que ho és la quantitat de funcionaris que es troben en fase d’aïllament.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va xifrar ahir en 15 el nombre de positius als cossos especials, una xifra que encaixa amb les que s’ofereixen des dels diferents sindicats: un duaner; quatre policies; nou bombers, i un penitenciari que tenia la parella contagiada i se l’havia registrat com a infectat però que ha donat negatiu a les proves, així que la xifra real se situa en 14.

Quan es tracta de confinats la xifra és més alarmant, tot i que els portaveus sindicals han coincidit a assenyalar que no està afectada la capacitat operativa dels diferents cossos i que, malgrat els companys que estan de baixa, la feina de moment es pot fer amb molta normalitat.

En canvi, hi ha una queixa compartida, la falta de material o insuficiència, especialment pel que fa a les mascaretes. Des de tots els cossos s’apunta que estan treballant amb mascaretes quirúrgiques, que no protegeixen qui la porta, sinó la gent del voltant. Això crea cert malestar en determinats col·lectius, especialment entre policies i duaners, els que més contacte tenen amb la població o transportistes.

La situació del cos de l’ordre és bastant alarmant, ja que hi ha una quarantena d’agents confinats per haver estat en contacte amb algun positiu, tot i que no estan contagiats amb la Covid-19. En tots els cassos assenyalen que estan en espera que aquesta setmana arribi més material i de millor qualitat, però la realitat és que fins i tot els sanitaris tenen problemes amb el subministrament de les mascaretes.

Des de la policia s’apunta que és important la incorporació del màxim d’agents per si el Govern decideix decretar l’estat d’alarma, fet que obligarà a una major vigilància i actuació del cos de policia davant la gent que ignori les restriccions que suposaria aquest decret. L’estat d’ànim dels policies és de “cert nerviosisme, perquè ens hi juguem la salut, però som conscients que hem de fer la feina i hem d’estar on toca”, va comentar ahir un agent. Fins i tot la cúpula d’Interior, amb el ministre Josep Maria Rossell al capdavant, està sent tractada de coronavirus.

Els duaners també estan queixosos per les mascaretes, tenint en compte que cada dia han de fer tràmits amb els transportistes i estan de cara al públic. A més, han demanat una pantalla de protecció a Sant Julià com la que hi ha al Pas de la Casa, però fins a la data no s’ha donat resposta a la petició. El cos té quatre funcionaris confinats i també lamenta que només hi ha dos vehicles que estan desinfectats.

Per banda dels penitenciaris es va amb molta cura que la Covid-19 entri a la presó, especialment entre els presos, que ja no poden rebre visites. Falten mascaretes però ja els ha arribat alcohol i líquid desinfectant facilitat per Perfumeries Júlia. Dins del cos hi ha cinc persones de baixa perquè tenen patologies de risc i sis per altres malalties que no tenen res a veure amb el coronavirus.

De bombers n’hi ha una quarantena en observació que s’aniran incorporant, una xifra elevada però que no afecta el funcionament, ja que els torns són de 24 hores. Hi ha sis claus de vint efectius i amb aquests es cobreix les quatre casernes diàriament les 24 hores.

El cos amb màxim risc és bombers perquè els duaners per exemple poden mantenir la dis`tància perfectament i els penitenciaris també. La policia en alguna detenció podria tenir més risc però no són les mateixes situacions, per això les mesures i equipaments de protecció són diferents.

LA SITUACIÓ ÉS BASTANT SIMILAR A ESPANYA

Sindicats de policies i dels mossos d’esquadra reclamen protecció enfront del coronavirus. Agents han exigit a les administracions que dotin el cos del material necessari davant d’aquesta malaltia, com guants, màscares i gels antisèptics. Des del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) han demanat a l’administració catalana que no jugui amb la salut dels mossos i que posi tots els mitjans possibles per prevenir el contagi. També USPAC i SAP-Fepol ha exigit que es doti els agents de material bàsic, així com formació i informació, especialment a les unitats de les zones de major risc. Per la seva banda, el Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha demanat una reunió urgent als responsables de la direcció general del cos perquè fixi protocols “clars” i “immediats” d’actuació per als efectius policials exposats a situacions “potencialment perilloses” de contagi del virus.

tracking