PANDÈMIA MUNDIAL

Parir en temps de crisi

La incertesa i l’angoixa són els sentiments comuns de les parelles que esperen un fill en plena pandèmia pel coronavirus i que aquests dies també es barregen amb l’alegria i l’esperança de veure per primera vegada el nouvingut.

Parir en temps de crisi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incertesa i l’angoixa davant d’una situació desconeguda s’incrementa quan estàs a punt de donar a llum. A les preguntes habituals, especialment si és el primer embaràs, se sumen un reguitzell d’interrogants més causats per la crisi sanitària. És el cas de la Montse Mayol, que espera el seu primer fill i està de 37 setmanes. Confessa que segueix atentament la informació sanitària que dona cada dia el ministre Benazet tot i que intenta no obsessionar-se. Està preocupada especialment perquè sap que per precaució haurà de passar el part sola i que després només podrà visitar-la la seva parella. “Entenem la situació però la incertesa i la por d’estar sola davant d’una experiència nova és inevitable”, exposa. Quan tenen dubtes, es posen en contacte amb la llevadora, que ja els ha informat que en cas de posar-se de part han d’esperar fins a tenir una contracció cada 3 minuts abans d’anar a l’hospital. “Per als que no hem parit mai, no sabem ben bé què significa això”, confessa.

Precisament per respondre dubtes, l’hospital ha posat a disposició un número de telèfon (339002) per a dones embarassades. La Mireia Casanovas, llevadora, explica que és bo tenir un telèfon on trucar i evitar així “capficar-se massa”. A més, també es recomana a les embarassades que abans d’anar a l’hospital truquin a llevadora de guàrdia que dona els primers consells abans de començar el part per intentar que “estiguin el mínim de temps possible dins de l’hospital”. La premissa també es fa servir després del part, de manera que “sempre que es pugui i evidentment prioritzant el benestar de la mare i del bebè, donem altes en 24/36 hores”, diu Casanovas.

Segons la llevadora, la preocupació més estesa és la por de poder-se contagiar i matisa que fins ara no es té constància que el virus afecti el bebè, malgrat que també adverteix que és un virus molt nou del qual encara es té poca informació.

Les mesures de seguretat no només es prenen en la immediatesa del part, sinó també durant les visites. La Gema Miquel, que està de 32 setmanes i espera bessons, explica els “protocols escrupolosos” que es prenen quan han d’anar a visitar-se. “A l’entrada de l’hospital ja et trobes un cartell que diu que només s’atendran consultes urgents o dones embarassades”. I després, detalla, “quan entres a la sala d’espera estàs sola, no et pot acompanyar ningú”. Tot i tenir clar que les mesures són necessàries i valorar la feina dels sanitaris, reconeix que no poder comptar amb el suport de la família l’angoixa. “Els plans eren que la meva mare pugés de Barcelona a ajudar-me amb els bessons quan neixin, i amb la meva filla petita, però ara no sabem si això podrà ser”, comenta tot afegint que “tot allò que t’havies imaginat, pensant que la petita coneixeria els seus germans a l’hospital i que la família t’ajudaria, ja no ho pots pensar”.

Una qüestió que també preocupa la Nerea Moreno, que espera el seu segon fill. Surt de comptes el 9 d’abril i admet que fa dies que li costa dormir. “La situació genera molta incertesa”, narra i indica que “al principi tot et trastoca però a poc a poc et vas mentalitzant i penses que mentre hi hagi els metges que hi ha d’haver, tot anirà bé”. Com les altres, segueix les notícies cada dia i es mostra tranquil·la davant la informació que de moment hi ha sobre l’afectació del virus en les embarassades. “Conec casos de parelles que han tingut el nen aquests dies i tot ha anat súper bé”, diu esperançada en els últims dies d’una dolça espera que aquest cop s’ha vist un xic enterbolida.

tracking