Pandèmia mundial

Vuitena víctima mortal

Dues persones han mort avui per coronavirus i els positius augmenten fins a 370 afectats i hi ha hagut quatre altes

Setena víctima mortalSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu ha informat que aquesta tarda s'ha produït la defunció d'una altra persona afectada per la Covid-19 que se suma a la d'un resident d'El Cedre que estava ingressat a l'hospital que ha comunicat el titular de Salut aquest matí, el que eleva el total de morts per la pandèmia a vuit malalts. Les dades actualitzades per Eric Jover aquest vespre indiquen un increment de 36 nous casos -deu més que la variació d'ahir- per a un total de 370 positius i quatre noves altes que representen que una desena de pacients infectats ja s'han recuperat.

El balanç del matí es concretava en 11 pacients ingressats a l'UCI, dos més que diumenge i tots en estat greu amb intubació i ventilació mecànica però de dos "preocupa la situació clínica" que és delicada per l'agressivitat de la Covid-19 que Joan Martínez Benazet ha tornat a insistir que és una soca diferent de la de Xina "i persones absolutament sanes sense antecedents estan en una situació molt complicada". Ha subratllat que l'epidèmia "és especialment dura per l'afectació de persones joves amb formes enormement agressives" i ha recordat que hi ha dos pacients de 24 i 40 anys a cures intensives en situació greu. El màxim responsable de Salut ha comentat que sap que hi ha viròlegs de centres catalans i d'altres centres estudiant les soques de coronavirus "que n'hi ha diverses corrent per Europa", que ja se sap que ha mutat i que és més agressiu i que es contempla la possibilitat que al sud d'Europa la resposta immunològica de les persones pugui ser diferent del nord perquè al nord no hi ha tanta mortalitat i no afecta a persones tan joves.

Martínez Benazet ha destacat que l'evolució de la pandèmia mostra que la corba s'aplana al Principat perquè el creixement és aritmètic i ha incidit que no hi ha problema de llits d'hospitalització en planta i en el cas de cures intensives hi ha capacitat per a diverses jornades sense perill de col·lapse. El titular de Salut ha manifestat que la setmana passada estava més preocupat per l'evolució de la pandèmia però ara la situació mostra contagis de forma més ordenada i ha reiterat que hi ha 20 places de respiració mecànica i l'objectiu és arribar-ne a 30 "i per això estem fent esforços per aconseguir ventiladors", alhora que ha remarcat que la capacitat d'atendre pacients greus s'incrementa amb l'arribada dels professionals cubans que avui estan completant els tràmits administratius i després seran sotmesos a la PCR per comprovar si tenen el virus.

Confinament per als viatgers

El ministre ha assenyalat que el Govern ha aprovat un nou decret que estableix l'obligació de les persones que arribin de l'exterior de fer un període de confinament de 14 dies seguint les directrius de Salut. La mesura ja s'estava aplicant però ara queda regulada per l'executiu que ha inclòs l'excepció dels professionals sanitaris o d'altres sectors necessaris per lluitar contra l'epidèmia, com és el cas dels metges i infermeres cubans als quals es fa la prova del coronavirus i si són negatius i una vegada hagin completat tot el protocol de recepció i una formació sobre la història clínica, els recursos de l'hospital i la manera de treballar s'aniran incorporant progressivament al centre de la mà de professionals del SAAS.

Martínez Benazet ha assegurat que no s'ha quantificat el cost que representarà contractar els 39 metges i infermeres cubans "no hem preguntat el que ens cobraran", ha puntualitzat per emfatitzar que "es prioritza l'adquisició de tot el que sigui necessari per salvar la situació, no farem cap estalvi per obtenir els medicaments ni per portar el material" i insistir que "es prioritza la Salut de les persones i contenir l'epidèmia i probablement no podrem fer algunes de les obres previstes però això pot esperar". En la compareixença del vespre Eric Jover ha xifrat en més de 2,3 milions la despesa sanitària abonada els últims dies i ha refermat el missatge de Martínez Benazet ressaltant que "la prioritat pressupostària del Govern és Salut" i atendre la gent.

El ministre de Salut ha informat des del confinament pel positiu de la seva parella que ahir va començar a desenvolupar símptomes, "tos, mal de cap i d'ossos amb poca febre" que considera que són lleus i que no li impediran fer les compareixences diàries "perquè estic segur que podré més que el virus". I ha explicat que la seva parella està seguint el tractament ja "i evoluciona molt bé", el que li traquil·litza respecte als resultats de la medicació que s'està donant "perquè és una professional que ha estat molt exposada" al virus, tot i que ha afirmat que "una flor no fa primavera".

tracking