PANDÈMIA MUNDIAL

La Covid-19 contagia la cúpula d'Interior

Salut confirma que dues persones que van morir divendres passat tenien el virus

La Covid-19 contagia la cúpula d'InteriorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el secretari d’Estat del departament, Joan Antoni León, tenen coronavirus. Segons les fonts consultades pel Diari, el titular de Justícia i el secretari d’Estat van donar positiu en Covid-19 en les proves que es van fer la setmana passada. De moment, són els primers dos casos confirmats dins de l’Executiu, El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, segueix confinat a casa pel positiu de la seva parella.

El ministre portaveu, Eric Jover, va detallar que Rossell i León presenten un quadre lleu i que estan en bon estat de salut. Alhora, va confirmar que podran seguir treballant i encapçalant el ministeri des de casa. Jover va concloure que l’Executiu seguirà treballant de la mateixa manera, ja que “es van prendre mesures prèvies”.

S’eleven a sis els morts

D’altra banda, el Govern va confirmar la mort de dues persones més per coronavirus, que eleven a sis les víctimes. Els dos afectats, d’edat avançada, van traspassar divendres, però no va ser fins ahir al matí que les proves van determinar que ambdós eren positius en Covid-19. Així ho va anunciar el ministre de Salut durant la roda de premsa d’actualització sanitària del matí en què va detallar que cap dels dos padrins van traspassar estant a l’hospital: “Les dues persones que van morir el dia 27 eren d’edat avançada, tenien entre 85 i 98 anys, i van traspassar un al centre sociosanitari d’El Cedre, i l’altra en el seu domicili”.

El padrí que va morir al Cedre estava en un estat molt crític, va destacar Martínez Benazet que, preguntat per la raó per la qual no se’l va traslladar a la Unitat de Cures Intensives (UCI) per sotmetre’l a la ventilació mecànica, va detallar que les persones grans amb problemes greus de respiració “no són tributàries d’aquests tipus de tractaments, que són especialment agressius i suposaria fer-les patir i malmorir”. Pel que fa a l’altra defunció, es tractava d’una persona de prop de 100 anys que estava al seu domicili particular, també amb un estat de salut delicat. En aquest cas, els professionals sanitaris també van determinar que no era recomanable practicar-li la intubació ni cap tractament de respiració assistida.

Quant a les dades que va proporcionar ahir el ministre, el nombre acumulat de positius es va enfilar als 334, 26 més que la xifra que va proporcionar el ministre dissabte. Dels actuals infectats, 85 són personal sanitari, cinc més que les dades anteriors, i 18 són pacients provinents d’El Cedre. Actualment, a l’hospital es troben 46 persones que evolucionen favorablement de la malaltia, i nou que estan en estat greu a la UCI. L’estat de salut d’aquests, tal com va destacar el ministre, no és positiu, tot i que la majoria evolucionen favorablement. “Hi ha nou persones intubades amb un estat de salut delicat. El Covid-19 provoca una inflamació pulmonar generalitzada que perdura durant molts dies. Per sort, la majoria van per bon camí, només hi ha una persona que realment està molt fràgil i que està en un estat molt greu”, va valorar Martínez Benazet. Per que fa al vessant positiu, el titular de la cartera de Salut va valorar molt positivament la tendència del virus, que evoluciona de manera “aritmètica” i no “exponencial”, com passa en els països amb més afectació per la pandèmia com Espanya o Itàlia. A més, va puntualitzar que el país registra la segona data seguida amb una desacceleració en el nombre de casos nous.

La importància de la UCI

Un cop més, el ministre va destacar per sobre de tot la importància de la Unitat de Cures Intensives per tractar aquells pacients que presenten un quadre diagnòstic especialment greu. En aquest sentit, Martínez Benazet va detallar que “la situació a la UCI actualment és estable, estem a un terç pel que fa a la capacitat de llits, encara tenim un marge ampli de resposta si la cosa va a pitjor”. Pel que fa a les unitats de ventiladors mecànics disponibles per nous casos, el ministre va detallar que actualment n’hi ha vint, nou dels quals estan ocupats, i que l’objectiu és ampliar la xifra per tenir més capacitat d’acollir més persones en estat greu. “Estem lluitant per ampliar la UCI. Ara mateix estem al 50 per cent de la nostra capacitat i, per sort, no tenim la sanitat col·lapsada, però volem arribar als 30 ventiladors per protegir-nos”, va aportar Martínez Benazet, que va celebrar la donació “d’un aparell d’una bona marca que ens va arribar aquesta setmana i que segur que ens ajudarà”.

SANITARIS DORMEN EN UN HOTEL PER PROTEGIR LA FAMÍLIA

El Govern disposa d’un hotel per allotjar els professionals de la salut que treballen a l’hospital, en contacte amb contagiats per coronavirus. Segons va explicar el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, “tots els professionals del SAAS que són transfronterers, viuen lluny, o tan sols no volen estar en contacte amb la seva família per evitar contagiar o ser contagiats”, tenen un allotjament al país per descansar. Fins ara han estat pernoctant al mateix hotel on hi ha padrins de la Salita però ara es traslladaran a l’establiment que allotjarà els sanitaris cubans. El ministre també es va desfer en elogis cap als treballadors del SAAS, que “estan fent molt bona feina”, i va denunciar un cop més les conductes incíviques que es van veure durant el cap de setmana. “Estem plantant cara a l’epidèmia. Si no haguéssim pres les mesures corresponents, el sistema sanitari estaria col·lapsat”, va concloure Martínez Benazet, que va tornar a demanar responsabilitat.

tracking