x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

Alleugerir el confinament

El Col·legi de psicòlegs atén des de dimarts 17 per telèfon i correu electrònic per ajudar tothom que es pugui sentir “aclaparat” per no poder sortir de casa.
No poder sortir al carrer pot generar ansietat.

Alleugerir el confinament

No poder sortir al carrer pot generar ansietat.

Fernando Galindo
Actualitzada 30/03/2020 a les 20:13
Des d’aquell dimarts al vespre que 26 psicòlegs voluntaris presten un servei gratuït a la població conscients que el confinament pot alterar la salut mental. Des de llavors i fins dissabte passat a la tarda els professionals havien sumat 72 atencions telefòniques i per correu electrònic, la majoria per ajudar persones que tenen dificultats per adaptar-se al confinament i els genera ansietat. “Algunes persones ja estan seguides per professionals de la salut mental i se’ls recomana posar-se en contacte amb el seu referent. Altres necessiten pautes i se’ls dona rutines adaptades a la seva situació present”, explica Sònia Bigordà, secretària del Col·legi de psicòlegs. També hi ha qui lluita contra la soledat i “estem rebent trucades de gent gran que necessita parlar, tenir companyia”, així com “de familiars preocupats per altres familiars”.
Els estudis remarquen, continua Bigordà, que la salut mental es ressenteix a partir del desè dia de confinament, termini que ja fa alguns dies que s’ha superat. La conseqüència de travessar aquesta barrera és que creixin les possibilitats de patir estrès o ansietat. La por d’infectar-se, el pànic que ens faltin béns bàsics, la desconfiança envers les fonts d’informació autoritzades poden ser, en paraules de la psicòloga, efectes de la crisi sanitària en l’actitud de les persones.

És vital, doncs, que es cuidi la salut física però també la psicològica i per això els professionals de la psicologia insisteixen en pautes bàsiques per conviure amb el confinament: mantenir la calma, seguir les recomanacions sanitàries, tenir un pla diari d’activitats i mantenir els hàbits saludables, cuidar el contacte amb la família o els amics a través del telèfon o les múltiples possibilitats del contacte telemàtic, estar informat però no “sobreinformat” o cooperar amb projectes altruistes. Els psicòlegs advoquen, però, també per la importància que es tinguin en compte circumstàncies particulars i, per tant, sensibilitat amb aquelles persones que pel trastorn que pateixen no entenen el confinament i necessiten sortir al carrer.
“Cuidem la nostra salut, seguim les mesures de prevenció, però a més de tot això, atenguem la salut psicològica. En temps de crisi mantinguem la calma i creem aliances”, conclou la psicòloga. Bigordà recorda que qui necessiti ajut professional “només ha de fer la demanda [al número de telèfon 809031 o a copsia@copsia.ad]” i un psicòleg contactarà amb ells. A través de www.copsia.ad també es faciliten recomanacions i pautes.
Etiquetes
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts