Sis víctimes per coronavirus

Martínez Benazet anuncia que dos padrins que van morir divendres tenien el virus

Andorra suma 43 nous casosSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Martínez Benazet ha anunciat que dos padrins que van morir divendres tenien el virus, el que eleva fins a sis les víctimes mortals per l'epidèmia al Principat. Un dels afectats tenia més de 85 anys i va morir a casa i l'altre estava internat a El Cedre i no es podia intubar per l'edat avançada, gairebé 100 anys, i per l'estat de salut que tenia, segons ha remarcat el ministre de Salut que ha incidit que se'ls hi va donar el tractament de suport però "sense mesures agressives que en cap país se li donaria perquè és fer-li malviure". I ha detallat que la intubació per fer ventilació mecànica "és una pràctica molt agressiva" i hi ha gent gran que no és capaç de superar aquesta maniobra "i estàs prorrogant l'agonia i l'estàs fent patir en lloc d'ajudar-la en el traspàs" i ha assegurat que a tots els difunts que es registren aquests dies a Andorra "se'ls hi fa la prova de la Covid-19 si hi ha la més mínima sospita". Així s'ha procedit amb els dos padrins de divendres que han resultat positius però també hi ha hagut una analítica negativa d'un altre decés recent, ha precisat.

El titular de Salut ha actualitzat confinat a casa les dades de l'epidèmia a Andorra que es concreten en 334 positius, sis persones s'han recuperat de la Covid-19 i les sis defuncions confirmades avui i s'han rebut 22 resultats negatius i hi ha cinc ingressats pendents de l'analítica. Entre els professionals sanitaris hi ha 85 infectats i el balanç es completa amb 46 hospitalitzats, dels quals hi ha 9 pacients a l'UCI, tots intubats i amb ventilació mecànica, a El Cedre hi ha 18 residents contagiats i hi ha quatre persones sense símptomes a l'espera de l'analítica negativa per confirmar que han superat la malaltia. Martínez Benazet ha assenyalat que tots els pacients de cures intensives es troben en estat greu, un en una situació especialment fràgil, i ha especificat que la pràctica d'intubar és agressiva i també "la insuficiència respiratòria que provoca el virus és molt agressiva perquè inunda el pulmó, que esdevé rígid i no deixa respirar".

Corba aritmètica

El màxim responsable de Salut ha recalcat que el nivell de creixement de la malaltia mostra que les mesures de confinament que s'han adoptat són correctes perquè la corba evoluciona de manera aritmètica i no exponencial i ha apuntat que el col·lectiu amb més positius nous és el dels professionals sanitaris "perquè han de bellugar i tractar malalts" però la xifra de contagis en la comunitat és manté estable. I ha emfatitzat que si no s'haguessin pres mesures de restriccions de la mobilitat "tindríem una pujada exponencial i el sistema sanitari totalment col·lapsat" i ha reiterat en la petició de quedar-se a casa "perquè estem aconseguit resultats", alhora que ha afirmat que no es pot avançar quan es poden aixecar les limitacions de l'activitat econòmica i social i que interessa que la corba d'afectació es mantingui aplanada -avui hi ha 26 nous casos- però que "no sabem si hi haurà pics".

Martínez Benazet ha recordat que en la fase final de l'epidèmia serà el moment de fer proves per detectar els anticossos en la població i saber quanta gent està immunitzada i quanta no ha passat la malaltia, i ha especificat que l'objectiu és que la ciutadania "s'infecti de manera ordenada i que no arribi a la gent més fràgil".

El ministre de Salut ha manifestat el condol a les famílies dels difunts per la Covid-19 i ha indicat que hi ha un protocol especial per a les funeràries per atendre aquestes víctimes i que els familiars de l'última persona que ha mort a l'UCI van poder estar amb ell amb mesures de protecció molt estrictes per evitar nous contagis.

tracking